Θέατρο - Το τέλος ενός ατέρμονου παιχνιδιού

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 11:15
UPD:11:19
Stamos Abatis

Το έργο του  Σάμουελ Μπέκετ, «Το τέλος του παιχνιδιού», που παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Δημήτρη Λιγνάδη.

A- A A+

Κατάκοποι από τη ματαιότητα της ύπαρξής τους, τον ψυχικό πόνο και την απόγνωση, γνωρίζοντας πως δε θα βρουν ποτέ θεραπεία στον κόσμο αυτό, αποξενωμένοι ήρωες στέκονται απέναντι στον γήινο καθρέφτη τους, ψάχνοντας τη δύναμη να αντικρίσουν κατάματα το θρυμματισμένο τους είδωλο.

Σε αυτήν την πρόκληση βάζει τον σύγχρονο θεατή το έργο του  Σάμουελ Μπέκετ, «Το τέλος του παιχνιδιού», που παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Δημήτρη Λιγνάδη, στο Από Μηχανής Θέατρο, από σήμερα έως τις 28 Απριλίου.

Ο - βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας - ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας διερευνά με τον μοναδικό του τρόπο την ανθρώπινη φύση, μέσα από ένα παιχνίδι που έχει ήδη κριθεί, σαν ένας αγώνας σκακιού που πλησιάζει στο τέλος και, πριν ακόμα αυτό έρθει, το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Όμως, οι ήρωές του συνεχίζουν την ατέρμονη σχέση τους ως δούλος και αφέντης, ως γιος και πατέρας. Και τίποτα δεν αλλάζει ποτέ. Έξω, όλα παραμένουν στο τίποτα και, μέσα, όλα πλησιάζουν σε ένα τέλος, που δε γίνεται ποτέ ορατό.

Προσπαθώντας να φωτίσουν άγνωστες πτυχές αυτού του πολυσήμαντου ελλειπτικού έργου, που ακροβατεί ανάμεσα στο παράλογο και την καθημερινή κόλαση, ως μια άλλη εκδοχή της «Κόλασης» του Δάντη, η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) και ο σκηνοθέτης της παράστασης αναμοχλεύουν τα πανανθρώπινα και βασανιστικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα εργαλεία τους; Η σκηνική δράση και η αδράνεια, οι «εύγλωττες» σιωπές και η «αμφίσημη» ομιλία και το σπαρακτικό, αλλά ποιητικό χιούμορ.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνικά: Λίλη Πεζανού, κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Άκις Βλουτής, Δημήτρης Λιγνάδης, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γρηγόρης Ποιμενίδης.

Πληροφορίες

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13 – Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5231131. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη: 22.30, Τετάρτη: 19.30, Πέμπτη – Κυριακή: 21.30. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 90 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς