«Ζεσταίνουν» την πολεμική τους μηχανή οι ΗΠΑ

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2001 07:30
UPD:08:22
A- A A+

Eντείνονται οι έρευνες του FBI για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όπου συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό επιζώντων. Ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, ανακοίνωσε χθες ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, τόνισε, ότι υπάρχει ισχυρή απόφαση για νίκη στον πόλεμο που κηρύχθηκε κατά των ΗΠΑ, ζήτησε να γίνουν σεβαστοί οι Αραβες και οι Μουσουλμάνοι πολίτες της χώρας και κήρυξε τη σημερινή ημέρα μήνιδος και προσευχής. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Τζωρτζ Μπους να καλέσει σε επιστράτευση μεγάλο αριθμό εφέδρων.

Στην Ουάσιγκτον αναστάτωση προκλήθηκε στο Καπιτώλιο, το οποίο εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου στο κτίριο. Μετά από ενδελεχή έλεγχο των αρχών η έδρα της Γερουσίας κρίθηκε ασφαλής και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στο κτίριο.

Εν τω μεταξύ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν πτήσεις επιτήρησης πάνω από την πρωτεύουσα και άλλες επτά αμερικανικές πόλεις, η περίμετρος ασφαλείας του Λευκού Οίκου έχει επεκταθεί, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι μετέβη στο προεδρικό καταφύγιο του Καπ Ντέϊβιντ για λόγους ασφαλείας και έκλεισαν τα αεροδρόμια της Ν. Υόρκης, λόγω δραστηριότητας του FBI.

Oι έρευνες των ομοσπονδιακών πρακτόρων επικεντρώνονται σε Μασαχουσέτη και Φλόριντα, όπου γίνονται προσαγωγές ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να δώσουν σημαντικές πληροφορίες, ενώ στο αεροδρόμιο Κέννεντυ (JFK), της Ν. Υόρκης συνελήφθη άτομο με πλαστή ταυτότητα και κρατούνται τουλάχιστον άλλα πέντε, μερικά εκ των οποίων είναι αραβικής καταγωγής.

Στη Γερμανία, η αστυνομία του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι κρατείται ένας άνδρας Μαροκινής καταγωγής, υπάλληλος του αεροδρομίου, καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι συνδέεται με τις επιθέσεις. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζων Ασκφροντ, οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, πρέπει να ήταν τουλάχιστον 18, με σημαντικό αριθμό συνεργατών στο έδαφος. Ο ομοσπονδιακός ανακριτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το αεροσκάφος που κατέπεσε στη Πενσυλβάνια, να καταρρίφθηκε, ενώ το FBI εξετάζει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου.

Χθες το βράδυ, πέντε πυροσβέστες ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του World Trade Center, ενώ ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί τον τόπο της καταστροφής στη Ν. Υόρκη, ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου ύψους 20 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας. Επίσης χθες, ανακοινώθηκε επισήμως ότι για λόγους ασφαλείας αναβάλλεται η κοινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Συνολικά 94 νεκροί και 3.800 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τορμοκρατικής επίθεσης στη Ν. Υόρκη, ενώ έχουν γίνει 4.763 αναφορές για αγνοούμενους. Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε ότι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης στο Πεντάγωνο, είναι 200 νεκροί και 126 αγνοούμενοι.

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία εξέδωσαν χθες από τις Βρυξέλλες κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο καταδικάζεται η τρομοκρατία, ενώ οι δύο πλευρές απηύθυναν έκκληση για κοινή δράση της διεθνούς κοινότητας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας, εξέφρασε η κυβέρνηση της Κίνας. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μωχάμεντ Ομάρ, ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ να κάνουν έρευνες σε βάθος για τις επιθέσεις πριν κατηγορήσουν για αυτές τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οπως μετέδωσε το BBC επικαλούμενο τον ραδιοσταθμό του Αφγανιστάν, που πρόσκειται στους Ταλιμπάν, η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν σε ισλαμικό δικαστήριο, εάν οι ΗΠΑ αποδείξουν την ενοχή του.

Δυτικοί διπλωμάτες πάντως, εγκαταλείπουν την Καμπούλ, από φόβο επιθέσεων αντεκδίκησης. Από χθες το απόγευμα υπολειτουργούν τα αμερικανικά αεροδρόμια, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτές στη χώρα μόνο διεθνείς πτήσεις που εκτελούνται από αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ επετράπη η αναχώρηση διεθνών πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας των αερομεταφορών. Αντίστοιχη συνάντηση θα έχουν στις 20 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, χαρακτήρισε περισσότερη συμβολική την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για αμοιβαία στρατιωτική στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει την παραμικρή συνδρομή. «Το μήνυμα έπρεπε να περιέχει έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό», τόνισε και ο Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι όποια πρακτική εφαρμογή της απόφασης θα συζητηθεί στη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61 ο Γιώργος Σουφλιάς έκανε αναφορά για τρομοκρατία νέας μορφής, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί τον συντονισμό των κρατών.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί από χθες ειδική τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 3685-555 για πληροφορίες σε συγγενείς Ελλήνων και ομογενών αγνοουμένων ή τραυματιών.

Επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί σήμερα στις 12 η ώρα το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών για τα θύματα της επίθεσης, στην οποία θα παραστεί η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία. Οπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος την ερχόμενη Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στου ναούς ολόκληρης της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε χθες να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο 4,25%, ενώ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την πεποίθηση ότι η ισχύς του αμερικανικού οικονομικού συστήματος, δεν θα πληγεί μετά τις επιθέσεις.

Το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή