Τελειώνουν οι πόροι των Ηνωμένων Εθνών για τους σύρους πρόσφυγες

Σε τραγική οικονομική κατάσταση η Unicef
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 21:05
UPD:21:47
REUTERS/ALI JAREKJI

Οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιορδανία υπολογίζονται σε 385.000, με τους αριθμούς να αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2013.

A- A A+

Ανίκανη να παράσχει την αναγκαία για την επιβίωση τους αρωγή στους σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία θα είναι πολύ σύντομα η αντίστοιχη υπηρεσία του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Unicef, Μαρίξι Μερκάδο.

«Οι ανάγκες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και εμείς είμαστε χρεοκοπημένοι», σημείωσε η κ. Μερκάδο.

Οι Σύροι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011.

Οι 385.000 από αυτούς βρίσκονται στην Ιορδανία, με τους αριθμούς να αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Unicef.

YOUTUBE/ALJAZEERAENGLISH

Μεγάλο μέρος του προσφυγικού ρεύματος αφορά παιδιά.

Η Unicef παρέχει αυτή τη στιγμή νερό, υγειονομική περίθαλψη, εμβόλια, εκπαίδευση και άλλες απαραίτητες μορφές βοήθειας στους πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ζαατάρι της Ιορδανίας, το οποίο φιλοξενεί περίπου 150.000 πρόσφυγες.

Η υπηρεσία, η οποία υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει μέχρι στιγμής λάβει επιχορήγηση της τάξης των 9,22 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε αιτηθεί τουλάχιστον 44 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης στην Ιορδανία.

«Με πραγματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε σταματήσει να παρέχουμε 3,5 εκατομμύρια λίτρα νερό την ημέρα στο στρατόπεδο Ζαατάρι», σημείωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος της Unicef.

Ανθρωπιστική κρίση εκτός ορίων

Η έλλειψη ρευστού σημαίνει παράλληλα αδυναμία της Unicef να παράσχει βοήθεια σε δύο νέα στρατόπεδα τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών σημειώνουν ότι η ένδεια πόρων δεν αφορά μονάχα τις υπηρεσίες αρωγής προσφύγων στο έδαφος της Ιορδανίας, αλλά και στο έδαφος του Λιβάνου, της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ο δε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, σημείωσε σε δηλώσεις του στον αμερικανικό Τύπο ότι η ανθρωπιστική κρίση της Συρίας τείνει να ξεπεράσει και τις ίδιες τις δυνατότητες του οργανισμού να την διαχειριστεί.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς περί τίνος πρόκειται, είναι πραγματικά επικίνδυνο», τόνισε ο κ. Γκράντι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή