Συμφωνία για επιστροφή βάσεων των ΗΠΑ στην ιαπωνική κυριαρχία

Για σύσφιξη των συμμαχικών δεσμών με τις ΗΠΑ κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 18:18
UPD:19:35
EPA/HITOSHI MAESHIRO

Ο χώρος της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η οποία βρίσκεται στο νησί της Οκινάουα, θα έχει επιστραφεί στην Ιαπωνία μέχρι το 2022.

A- A A+

Σε συμφωνία κατέληξαν Ιαπωνία και ΗΠΑ για την επιστροφή στην κυριαρχία της χώρας της Άπω Ανατολής χώρου αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην Οκινάουα.

Το ζήτημα αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο συμμάχων, σε μια περίοδο έντασης των ανταγωνισμών στην Άπω Ανατολή.

Ο χώρος της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η οποία βρίσκεται στο νησί της Οκινάουα, θα έχει επιστραφεί στην Ιαπωνία μέχρι το 2022.

Η συμφωνία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει χρονικές οριοθετήσεις για την επιστροφή των χώρων άλλων πέντε στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νότιο ιαπωνικό νησί.

Η δημοσιοποίηση της θεωρείται ένδειξη ενδυνάμωσης των συμμαχικών σχέσεων των δύο χωρών, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύσφιξη δεσμών «βλέπει» ο Άμπε

YOUTUBE/STATEVIDEO

Το σχόλιο του αμερικανού πρέσβη Τζον Ρος για τις βάσεις στην Οκινάουα κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Με το περιβάλλον από την άποψη της ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού να γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, είμαι ευτυχής που μπορούμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η συμμαχία και οι δεσμοί Ιαπωνίας – ΗΠΑ είναι άρρηκτοι», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν περάσει φάση έντασης όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα θέλησε να τηρήσει προεκλογική του δέσμευση να απομακρύνει άμεσα τη βάση Φουτένμα από την Οκινάουα.

Η Οκινάουα τελούσε υπό αμερικανική κατοχή από το 1945 έως το 1972, αποτελεί το 1% του συνόλου του εδάφους της Ιαπωνίας, ωστόσο φιλοξενεί τα τρία τέταρτα των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Η βάση θα μεταφερθεί σε άλλη, αραιοκατοικημένη έκταση εντός της Οκινάουα.

Η συμφωνία έρχεται επίσης σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα διάγουν περίοδο έντασης, λόγω της υπόθεσης των διαφιλονικούμενων ακατοίκητων νήσων Σενκάκου/Ντιαογιού στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή