Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/04/2003) Μέρος 4/7

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2003 19:03
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Σταματήσαμε γιατί ήταν φορτισμένη η ατμόσφαιρα και ήθελα λίγο να αποφορτιστεί.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν νομίζω ότι είναι φορτισμένη η ατμόσφαιρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ακούστε με σας παρακαλώ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύρια Βόζεμπεργκ, έτσι, με το καλό σας το χαμόγελο και πέστε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω πάντοτε έναν καλό λόγο. Δεν πιστεύω ότι ο Γιάννης Ραχιώτης έχει προσωπικά μαζί μου. Παρά ταύτα υφίσταμαι μια επίθεση σε προσωπικό επίπεδο, την οποία κάποια στιγμή μπορεί εν ευθέτω χρόνο να μου εξηγήσει.

Εγώ όμως να πω στο Δικαστήριο σας ότι ο μάρτυρας Α1 για να λύσω την απορία, ο οποίος πράγματι ο άνθρωπος έδειξε την καλή του, για να μην πω αφελή, εν αγνοία του νόμου του πρωτοεφαρμοζόμενου, αντίληψη περί της διάταξης αυτής, είπε παρών όταν τον εκφωνήσατε την πρώτη φορά.

Παρά ταύτα τον προστατέψαμε με την έννοια ότι μου είπε «είπα παρών κα Βόζεμπεργκ γιατί εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω. Αν τέθηκα υπό το καθεστώς προστασίας, τέθηκα για την προσέλευση μου στον κ. Ζερβομπεάκο. Αυτό ήταν και αυτό θα καταθέσω›. Σε μένα προσωπικά μίλησε και δεν τον ήξερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πλησιάζει ο Α1.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να θέσω μόνο ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει σχέση με τον Α1.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι με τον Α1. Έχει όνομα είπαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα θα μας πει το όνομα του.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αφού το ξέρετε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Την άλλη φορά το αποκαλύψατε εσείς το όνομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, αν ήταν Α2, θα είχε συνειρμούς και θα σας ενοχλούσε. Είναι Α1, δεν πειράζει. Τα στοιχεία σας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πριν αρχίσει την κατάθεση του να θέσουμε ένα θέμα στο Δικαστήριο σας. Είναι γνωστά τα στοιχεία του. Εμείς ασφαλώς ψάχναμε να βρούμε ποιος είναι αυτός ο Α1 και καταλήξαμε και τα βρήκαμε τα στοιχεία του και βρήκαμε ποιος είναι. Δεν είναι αυτό το θέμα.

Ένα παράπονο προς το Δικαστήριο σας θέλουμε να θέσουμε. Επειδή μας έλειπαν 5 προανακριτικές καταθέσεις πριν από 10 μέρες περίπου υποβάλλαμε ένα γραπτό αίτημα στον κ. Εισαγγελέα και του είπαμε ότι θέλουμε αυτές τις 5 προανακριτικές καταθέσεις από τις οποίες πιθανολογούσαμε ότι η μία θα ήταν του κυρίου.

Η απάντηση της Εισαγγελίας ήταν να μας δώσει από τις 5 αυτές καταθέσεις τις 4 σε φωτοτυπία πλην του κυρίου. Προφανώς εξ όσων είπε ο κ. Εισαγγελέας δεν βρίσκεται. Εγώ θέλω να μείνω ότι δεν βρίσκεται, ότι χάθηκε η κατάθεση του και όχι ότι παρεμποδίζεται το έργο της Υπεράσπισης.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πολύ. Εγώ έχω την ευθύνη γι’ αυτό το θέμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ αγνοώ το θέμα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς λέτε: Λάμπρου δεκτή. Λάμπρου δεκτή γράφει από κάτω στην αίτηση μας, αλλά ο κ. Μαρκής ίσως μας απάντησε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα σας απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής θέλει να δώσει μια εξήγηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ είχα στα χέρια μου τον φάκελο με τις προανακριτικές καταθέσεις των ανθρώπων που είχαν τα στοιχεία τους και με τις καταθέσεις που είχαν δώσει στοιχεία συνοδευόμενες από την εισαγγελική διάταξη που προέβλεπε αυτά τα οποία επιχειρήθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος. Η κατάθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Δικαστηρίου και μπορείτε να την πάρετε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σε εμάς όμως είπατε ότι δεν βρέθηκε η κατάθεση του στον φάκελο μέσα. Η απάντηση σας ήταν ότι δεν βρέθηκε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν είχε βρεθεί στη δικογραφία, στον φάκελο τον οποίο κρατούσα εγώ μαζί με τη διάταξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε βρεθεί τότε, βρέθηκε τώρα. Τα στοιχεία σας κ. μάρτυς.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Κήρυκος Αθανάσιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσαν αυτά τα προδικαστικά. Προχωράμε και λίγο στην υπόθεση. Μου αρέσουν κι εμένα αυτά, αλλά ξέρετε για κανένα συνέδριο, να μαζευτούμε κάπου. Αλλά τώρα να με αφήσετε, εξετάζουμε τους μάρτυρες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Απέτυχε. Θα υπάρξει κι άλλη δίκη. Και εφόσον απέτυχε, πρέπει να ληφθούν μέτρα πράγματι να προστατεύονται οι μάρτυρες οι οποίοι έχουν κάτι να προσφέρουν. Θα γίνει η δίκη του ΕΛΑ, θα γίνει και η δίκη της 1ης ΜΑΗ.

Εσείς που έχετε επιθυμήσει να προεδρεύετε ενός δικαστηρίου που θα κρίνει το πρώτον τέτοιες περιπτώσεις, σκόπιμον θα ήτο να πείτε εις τους συναδέλφους σας πως πρέπει να γίνεται η χρησιμοποίηση αυτών των διατάξεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πω εγώ στους συναδέλφους μου; Δεν υπάρχουν τέτοια κανάλια. Ελάτε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Να κάνω μια διευκρίνιση όσον αφορά το Α1. Το πήρα απλώς και μόνο για να αποφύγω τη δημοσιότητα. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε το όνομα σας είναι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Κήρυκος Αθανάσιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον πατέρα σας;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Κωνσταντίνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεννηθήκατε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αθήνα το ‘55.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε εδώ;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Στα Βριλήσσια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επάγγελμα κάνετε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ιδιωτικός υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Ορκίζεστε ότι θα πείτε την αλήθεια.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ένα περιστατικό θα σας ρωτήσουμε το οποίο αφορά στις 28.5.1997 απογευματινές ώρες αν ήσαστε ή δεν ήσαστε παρών, τι αντελήφθητε σχετικά με Περατικό και κάποιον άλλο αστυνομικό που έχουμε κατηγορία κατά προσώπων ότι επιχειρήθηκε η δολοφονία του. Πέστε μου τι ακριβώς έγινε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Βρισκόμουν στο γραφείο μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το γραφείο σας που είναι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Φιλελλήνων και Φίλωνος γωνία στον 4ο όροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι εταιρεία είναι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναυτιλιακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: «ΜΑΡΜΑΡΑΣ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ήσασταν σε ποιο όροφο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Στον 4ο όροφο Φιλελλήνων και Φιλελλήνων γωνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έγινε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ακούστηκαν 3-4 πυροβολισμοί. Όταν συνειδητοποιήσαμε μέσα περί τίνος επρόκειτο βγήκα στο παράθυρο και είδα έναν ψηλό με μαύρα κατσαρά μαλλιά να διασχίζει το δρόμο με κατεύθυνση την Τράπεζα Κύπρου. Έφτασε στο ύψος της κολώνας οπότε άλλαξα παράθυρο και πήγα στο παράθυρο που κοιτάει, γιατί σας είπα είναι γωνία το γραφείο.

Συνέχισε να τρέχει προς την κατεύθυνση ενός βαν το οποίο ήταν παρκαρισμένο εκεί. Στη γωνία ήταν ένα κουρείο. Από το κουρείο πετάχτηκε ένας δεύτερος βραχύσωμος φορώντας ένα μπουφάν και ένα καπελάκι στο κεφάλι και με ένα όπλο και κατευθύνθηκαν προς το βαν και οι δύο.

Ο μεν ψηλός μπήκε στο πίσω μέρος του βαν από την πλαϊνή πόρτα, ο άλλος μπήκε και κάθισε στη θέση του συνοδηγού. Υπόψη ότι ο ψηλός ο κατσαρομάλλης κράταγε και μια τσάντα στα χέρια του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είδους τσάντα;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Εργασίας. Μαύρη τσάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρτοφύλακα που λέμε δηλαδή.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε από τη γωνία, τον παράλληλο δρόμο της Φίλωνος προς τα πάνω είναι η Νοταρά, είναι το Μεταγωγών εκεί, βγήκε κάποιος αστυφύλακας, ο οποίος πήγε και κάθισε πίσω από το «ΚΑΦΑΟ› που είναι στη γωνία Νοταρά και Φιλελλήνων και άρχισε να φωνάζει με το όπλο να βγουν έξω από το αυτοκίνητο.

Έριξε 2-3 πυροβολισμούς προς εκφοβισμό στον αέρα. ¶νοιξαν τότε οι δύο πόρτες του βαν από μπροστά και βγήκε ένας ψηλός πάλι καστανόξανθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ίδιος ψηλός;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, άλλος. Και ο βραχύσωμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ίδιος βραχύσωμος;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο ίδιος βραχύσωμος. Και μπήκαν μέσα στο βαν από την πλαϊνή πόρτα. Κάθισαν κάποιο χρονικό διάστημα. Ο αστυφύλακας εξακολουθούσε να βρίσκεται στη γωνία επάνω και να φωνάζει να βγουν έξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλύπτετο ο αστυφύλακας ή ?;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ήταν πίσω από το «ΚΑΦΑΟ› του ΟΤΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλύπτετο δηλαδή, έτσι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι. Οπότε άνοιξε η πόρτα η πλαϊνή και βγήκε έξω ο ψηλός ο καστανόξανθος ο αδύνατος.

Κρατώντας ένα όπλο στο χέρι πήγε και στήθηκε ακριβώς στη γωνία της Τραπέζης Φιλελλήνων και Φίλωνος, κάθισε για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά από λίγο βγήκαν ο βραχύσωμος με τον έτερο κρατώντας στα χέρια τους μια μεγάλη νάιλον σακούλα μαύρη από την οποία μάλιστα έπεσαν και 2-3 έγγραφα κάτω, 2-3 χαρτιά.

Έσκυψαν, τα μάζεψαν, τα πήραν, ήρθαν προς το μέρος της γωνίας κάτω του δρόμου και αφού κοίταξαν γύρω – γύρω τράπηκαν προς φυγή προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Από κάποιο σημείο και μετά τους έχασα, δεν τους έβλεπα πλέον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλοι τους;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Και οι τρεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το βαν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το βαν παρέμεινε εκεί. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν πυροβολισμό, δεν ξέρω από που προήρχετο και αυτό ήταν το γεγονός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από κει είχατε οπτική γωνία προς την Χαριλάου Τρικούπη;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν είχα μέχρι τέλος του δρόμου. Απλώς άκουσα έναν πυροβολισμό, δεν ξέρω από πού προήρχετο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιγράψτε μου λίγο καλύτερα όσο μπορείτε λεπτομερέστερα αυτά τα τρία άτομα. Έχουμε τον ψηλό. Τον πρώτο που μου είπατε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον πρώτο ψηλό. Κατσαρομάλλης, αδύνατος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε ψηλός, από τι απόσταση κατ’ αρχήν βλέπατε εσείς; Όροφο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: 4ο. Θα πρέπει να ήταν γύρω στα 25 μέτρα όταν τον είδα να έρχεται από το σημείο που είχε γίνει ο φόνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπατε όμως από ψηλά εσείς.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, εκεί τον έβλεπα από τα πλάγια. Στο σημείο εκείνο που έτρεχε να πάει προς το βαν είχα οπτική επαφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό. Έχουμε λοιπόν τους 4 ορόφους. Τι ύψος είναι σε κάθετο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αν αναλογιστούμε ότι είναι 3 μέτρα, είναι 12 μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά αν πάρουμε από την κάθετο τη βάση αυτής της καθέτου που είναι η γη, το πεζοδρόμιο, μέχρι εκεί που ήταν αυτό το άτομο τι απόσταση ήταν; Για να κάτσουμε τώρα να βρούμε μετά την υποτείνουσα κλπ.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γύρω στα 25 μέτρα ήταν που πέρασε, έτρεξε και πήγαινε προς το βάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν βλέπατε ?

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον έβλεπα μέχρι τη φάση που μπήκε μέσα στο βαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από μια γωνία πόσων μοιρών;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Από πλάγια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από κει ψάχνουμε. Διότι εφόσον έχουμε πλέον μια κάθετη γραμμή, κάτω είναι η κάθετη σίγουρα, έχουμε το κτίριο, το ύψος το δικό σας, η μία που ορίζεται από αυτές, τα δύο άκρα, η γραμμή και η άλλη.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ας πούμε 45 μοίρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν και την υποτείνουσα τώρα. Η υποτείνουσα τι γωνία ήταν σε σχέση με την κάθετο από σας;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ας πούμε 45 μοίρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε θα έχουμε ισοσκελές τρίγωνο. Θα πρέπει όσο είναι το ύψος του κτιρίου τόσο να ήταν και η κάτω απόσταση ή όχι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, τόσο είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δηλούν οι λίγες γνώσεις που μας έχουν μείνει. Η μάθηση είναι ανάμνηση λέει ο Πλάτωνας. Λέγετε. Τι έγινε λοιπόν; Ας πάρουμε το πρώτο άτομο, τον ψηλό, τον οποίον τον είδατε ...

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Με τα κατσαρά μαλλιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί πόσο διάστημα τον βλέπατε να περπατάει;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πήγαινε με γρήγορο βήμα, όχι τρέχοντας, με γρήγορο βήμα. Ήταν γύρω στα 15 δευτερόλεπτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι το βανάκι.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μέχρι το βαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα μέτρα ήταν από τη στιγμή που τον είδατε μέχρι το βανάκι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Από τη στιγμή που τον είδα μέχρι το βαν είναι γύρω στα 30 μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γύρω στα 30 μέτρα τον είδατε. Βλέπατε όμως την πλάτη του, το δίπλα του, το πλάι του;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το πλάι του. Από πλάι. Σε εκείνη τη φάση τον έβλεπα από πλάι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλάι και άνωθεν.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι ήταν ψηλός. Όταν λέμε ψηλός, τί ανάστημα εννοούμε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πιο ψηλός από μένα ήταν, 1,85 περίπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και άνω ή μπορεί και κάτω;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Εκεί γύρω, είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι 1,87 ή 1,83...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και η οπτική γωνία διαφορετική. Όταν τον βλέπουμε έναν από πάνω, ίσως τον βλέπουμε και κοντότερο ή ψηλότερο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Είχα ως μέτρο σύγκρισης τον βραχύσωμο δίπλα και κατάλαβα τη διαφορά ύψους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποια στιγμή προχωρά προς το βαν. Είδατε, μπορείτε να μας εμφανίσετε άλλα χαρακτηριστικά αυτού του ψηλού; Είπατε ψηλός, αδύνατος, αυτό το συγκράτησα. Τί φορούσε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν το πολυθυμάμαι. Σκούρα χρώματα ρούχων νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρατούσε τίποτα στο χέρι του;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μία τσάντα όπως σας είπα σε μαύρο χρώμα κι ένα όπλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο δεξί ή στο αριστερό το όπλο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το όπλο ήταν στο δεξί χέρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε όπλο εννοούμε μικρό όπλο βέβαια, του χεριού. Πιστόλι ή περίστροφο; Δεν εννοούμε βέβαια καραμπίνα. Ξέρετε τη διαφορά αυτών των δύο; Το ένα έχει το μύλο και το άλλο είναι το πλακέ που λέμε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το πλακέ ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπατε από εκεί πάνω ότι ήταν πλακέ;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε καλή όραση;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πάρα πολύ καλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε μυωπία;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, πρεσβυωπία έχω την οποία απέκτησα πριν από τρία χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως μακριά βλέπατε σε αυτή την απόσταση καλά. Οι συνθήκες φωτισμού;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ήταν ιδανικές. Ήταν απογευματάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί είναι σκιερός ο τόπος ή περνά και ήλιος;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Εκείνη την ώρα δεν πρέπει να είχε ήλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά άπλετο φως; Γιατί ήταν Μάιος.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, άπλετο φως. Ήταν μέρα ακόμα. Ήταν νωρίς το απόγευμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρεμβάλλονταν τίποτα εμπόδια; Υπήρχε άλλη κίνηση εκεί από κάτω;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Απολύτως τίποτα. Εκείνη τη στιγμή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε εάν εκείνη την ώρα είδατε κάποιο χαρακτηριστικό ή έστω και μετά αυτού του ψηλού στη φυσιογνωμία του;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, απλώς όταν τον έβλεπα να πηγαίνει προς το βαν, ήταν τα κατσαρά μαλλιά, ήταν το χρώμα του δέρματος λευκό και ψηλός. Αυτά κράτησα εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως χαρακτηριστικά προσώπου, τα μάτια κτλ.....

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, ήταν μαύρα τα μάτια του αλλά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ένα πρόσωπο είναι αυτό. Προχωρούμε στο δεύτερο πρόσωπο που τον είπατε κοντό, πιο κοντό.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν παρατήρησα τίποτα σ’ αυτό εκτός από το ύψος του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ύψος πόση διαφορά είχε από τον άλλον;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αρκετή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή; 5, 10, 20 πόντους;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μπορεί να ήταν και 20 πόντοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωματική διάπλαση;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αδύνατος, ήταν ευέλικτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευέλικτος, δηλαδή θέλω να μου πείτε τί εννοείτε. Χρειάζεται κανένας να κάνει ελιγμού εκεί; Ίσωμα δεν ήταν; Είχε τίποτα εμπόδια; Για να πούμε ευέλικτο κάποιον, θυμάμαι όταν κάναμε κάποια άσκηση στο στρατό λέγαμε ευέλικτος είναι, περνάει τα εμπόδια κτλ. Εκεί ίσωμα δεν ήταν; Τί ευελιξία ήθελε; Περπατούσε πιο γρήγορα απ’ τον άλλον;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Και αυτός δεν έτρεξε, αλλά πήγε με πολύ γρήγορο βήμα προς το βαν. Με ανάλαφρο βήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό εννοείτε δηλαδή «ευέλικτος›. Ανάλαφρο βήμα, όχι ότι έκανε ελιγμούς δώθε-κείθε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, κατευθείαν από το κουρείο που εμφανίστηκε, πέρασε από το δρόμο και μπήκε μέσα στο βαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το τρίτο πρόσωπο το είδατε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το τρίτο πρόσωπο το είδα σε πρώτη φάση όταν βγήκε από το βαν και πήγε αυτός και κάθισε στο πίσω μέρος του φορτηγού και είχα πολύ καλή οπτική επαφή μαζί του όταν βγήκε και πήγε και στάθηκε στη γωνία. Ήταν ψηλός, αδύνατος, καστανόξανθος, είχε ένα μουστάκι, φορούσε τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, γάντια λευκά στο χέρι του και το περίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με μύλο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, πιστόλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε αυτόν μπορείτε να μου δώσετε χαρακτηριστικά προσώπου; Μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιον εάν σας δείξουμε 5-10 φωτογραφίες και υπάρχει και αυτός μέσα; Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε; Τον έχετε αναγνωρίσει;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, είναι ο Βασίλης Ξηρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το τρίτο πρόσωπο. Τα άλλα πρόσωπα, μπορείτε να αναγνωρίσετε κανέναν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον αδερφό του, τον Σάββα Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ποιος είναι από τους άλλους δυο που αναφέρατε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο ψηλός με τα κατσαρά μαλλιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν είδατε το πρόσωπό του, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει και άλλο πρόσωπο έτσι ψηλό;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το πρόσωπό του το είδα όταν βγήκε από το βαν για να φύγει. Βγαίνοντας από το βαν κοίταζε προς το γραφείο και έβλεπα το πρόσωπό του κανονικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίσατε στον ανακριτή;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον αναγνώρισα με το που δημοσιεύθηκε μία από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Με το που μου έφεραν εφημερίδα και το είδα, τον αναγνώρισα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίσατε δηλαδή τα δυο αδέρφια εσείς λέτε. Τον τρίτο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναγνωρίζετε κανέναν. Είστε σίγουρος ότι είναι αυτοί; Εδώ είναι το ερώτημα το δικό μου.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: 100%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε σας μένει ούτε μια αμφιβολία;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, καμία, γιατί ήταν πολύ καθαρή η φωτογραφία που είχα του Σάββα Ξηρού όπως βγήκε από το βαν και έστριψε, επειδή αντιλαμβάνεστε, τέτοια περιστατικά δημιουργούν μια κατάσταση, κοίταζα μόνο το πρόσωπο. Κοίταζα πρόσωπο και αμέσως τον αναγνώρισα όταν είδα τη φωτογραφία του στην εφημερίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε απειληθεί; Φοβάστε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά η κατάθεσή σας γιατί δεν δόθηκε φανερά στον ανακριτή και είπατε εγώ δε θέλω... Για ποιο λόγο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Εκείνη την εποχή αν θυμάστε, στα ΜΜΕ έβγαιναν ονόματα δεξιά και αριστερά, πήγε ο τάδε και κατέθεσε, ο τάδε μάρτυρας, ο τάδε μάρτυρας, και ήταν κάτι το οποίο εγώ ήθελα να αποφύγω. Όταν πήγα στον κ. Ζερβομπεάκο μου είπε ότι υπάρχει αυτή η λύση. Βέβαια ήταν λάθος μου που διάλεξα αυτή τη λύση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λάθος σας γιατί;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γιατί δημιουργήθηκε περισσότερος ντόρος με τον Α1 και τον Β1.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μεγαλύτερη φασαρία παρά κανένα όφελος. Σήμερα τί λέτε, μπορεί κανένας να είναι βέβαιος 100% μετά από 7 χρόνια και με τις συνθήκες που περιγράψατε ότι είναι αυτοί οι δύο; Γιατί για τον άλλον δεν είπατε τίποτα.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γι αυτούς τους δύο ναι, είμαι σίγουρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια απόσταση μεσολαβούσε μεταξύ του αστυνομικού που κρύφτηκε πίσω από το ΚΑΦΑΟ με τον οποιονδήποτε δράστη που τον πυροβολούσε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ήταν γύρω στα 25 μέτρα. Είναι ένα ξενοδοχείο ακριβώς απέναντι, δίπλα ένα οικόπεδο....

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί κάποιος άλλος ομιλεί για 150 μέτρα.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, είναι μια απόσταση γύρω στα 25-30 μέτρα το πολύ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, στην προανακριτική κατάθεση έχετε δώσει μια περιγραφή ενός από τους τρεις. Αυτόν τον έναν από τους τρεις, σε ποιον από τα δύο ονόματα που είπατε σήμερα ότι αναγνωρίζετε αποδίδετε εκείνα τα χαρακτηριστικά;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Στον Βασίλη Ξηρό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χαρακτηριστικά λοιπόν της προανακριτικής κατάθεσής σας, έτσι που τα λέτε, ταιριάζουν με το άτομο που αναγνωρίζετε ως Βασίλη Ξηρό. Εκεί έχετε πει και για ένα άλλο χαρακτηριστικό του προσώπου σχετικά με γένια, με μουστάκι....

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, είχε μουστάκι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γένια είχε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η φωτογραφία που σας έδειξαν στην ανάκριση, είχε γένια;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, η αναγνώριση δεν έγινε στην ανάκριση, όταν είδα και τη δική του φωτογραφία στον Τύπο αμέσως τον αναγνώρισα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ανάκριση δεν σας έδειξαν φωτογραφίες;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, μου έδειξε ο κ. Ζερβομπεάκος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ εγώ λοιπόν αν στην ανάκριση το άτομο που σήμερα μας το προσδιορίζετε ως Βασίλη Ξηρό, αν στη φωτογραφία που σας έδειξαν στην ανάκριση είχε γένια ή όχι.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, δεν είχε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν αυτή η φωτογραφία;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αυτή ήταν η φωτογραφία.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γένια;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, στη φωτογραφία έχει, στο περιστατικό δεν είχε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε μόνο μουστάκι λέτε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ είπα κάτι και το έκανα και σε μια προηγούμενη υπόθεση, θα ήθελα τη θέση των κατηγορουμένων που αναγνωρίζονται. Αν συμφωνούν, αν διαφωνούν, αν διαψεύδουν. Αυτό και μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε κ. Βασίλη Ξηρέ να πείτε κάτι; Σας αναγνωρίζει λέει ο μάρτυρας. Έτσι είναι τα πράγματα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς τί έχετε να πείτε γι αυτό που καταθέτει ο μάρτυρας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε, αν δε θέλετε δεν απαντάτε.

Β. ΞΗΡΟΣ: Ό,τι θέλω να πω θα το πω στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Ξηρέ.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μια διευκρίνιση μόνο. Τελικώς αναγνωρίσατε τον Σάββα και τον Βασίλη Ξηρό. Αυτοί οι δύο κρατούσαν πιστόλι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Κρατούσαν πιστόλι, σας το είπα.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή κρατούσε πιστόλι ο Σάββας Ξηρός και κρατούσε πιστόλι και ο Βασίλης Ξηρός;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο Βασίλης Ξηρός κρατούσε πιστόλι και μάλιστα με λευκό γάντι.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ο τρίτος θυμάστε αν κρατούσε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Και ο τρίτος είχε πιστόλι και γάντια.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή κρατούσαν πιστόλι και οι τρεις. Γάντια είχαν και οι τρεις;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γάντια είχε σίγουρα ο βραχύσωμος. Ο άλλος δε νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο βραχύσωμος τί γάντια φορούσε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Λευκά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά όποιος τους έβλεπε με λευκά γάντια, είναι λιγάκι περίεργο τα λευκά γάντια. Μήπως ήταν μπεζ ανοιχτό; Γιατί κάποιος είπε για μπεζ εδώ προηγουμένως, λευκά τα κάναμε τώρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στην τακτική που ακολουθείται από τους κ.κ. Εισαγγελείς να ερωτώνται οι κατηγορούμενοι περί του εάν αυτοενοχοποιούνται ή όχι, είναι γνωστό ότι η αρχή της μη αυτοενοχοποιήσεως είναι πλέον η κρατούσα στην ποινική επιστήμη και στη νομολογία του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα ήθελα επί του θέματος να γίνει επίκληση μιας πολύ εναίσιμης διατριβής της συναδέλφου της πολιτικής αγωγής, της κας Τσόλκα, η οποία έχει εκδώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα μονογραφία για την αρχή ?nemo tenetur se epsum prodere?.

Αυτή η αρχή νομίζω ότι επιβάλλει πλέον για την ορθότητα της διαδικασίας, την υποχρέωση στους παράγοντες της δίκης να μη ζητούν από οποιονδήποτε εκ των κατηγορουμένων να διατυπώσει την άποψη που ελπίζει η κατηγορούσα αρχή ότι θα οδηγήσει στην αυτοενοχοποίηση. Διότι, επαναλαμβάνω, αυτή την αρχή την αποδοκιμάζει το δίκαιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η θέση η δική μου δεν έχει καμία διάθεση και καμία προσπάθεια αυτοενοχοποιήσεως οποιουδήποτε. Ζητώ να πάρει θέση είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν ο κατηγορούμενος Ξηρός έλεγε «το διαψεύδω κ. Πρόεδρε› εγώ θα καθόμουν κάτω και δεν θα συνέχιζα. Δεν περιμένω να πει «ναι, ήμουν εκεί...›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι απόψεις των κατηγορουμένων είναι αποδεικτικά στοιχεία τα οποία λειτουργούν και υπέρ και κατά και βεβαίως πρέπει να ακούγονται. Όλα τα άλλα νομίζω ότι δεν βοηθούν την αποδεικτική διαδικασία. Πρέπει λοιπόν οι κατηγορούμενοι να έχουν λόγο διότι αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: (επιδεικνύει σχεδιάγραμμα). Το κτίριο είναι εδώ. Όταν λοιπόν έφυγαν επειδή δεν έπαιρνε μπροστά το αυτοκίνητο, τους είδατε από εκεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, κατευθύνθηκαν κάτω στη διασταύρωση, ολιγώρησαν λίγο και έφυγαν προς την Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δείξτε το να το δούμε όλοι οι παράγοντες.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εδώ είναι το MITSUBISHI, ήταν σε αυτό το κτίριο, στον 4ο όροφο...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: MITUBISHI είναι το βαν που λέμε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ακριβώς. Είχε τη δυνατότητα, φεύγοντας εφόσον δεν πήρε μπροστά το αυτοκίνητο, για να πάνε προς την οδό Φίλωνος να τους δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έφυγαν λοιπόν αυτοί από εκεί.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Φίλωνος προς Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, κάντε την ερώτησή σας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα καταρχήν να μου πείτε, εσείς στα άτομα έχετε αναφερθεί σε τρία.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Μάλιστα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σε ποια στιγμή είδατε τα δύο και ποια στιγμή είδατε τον τρίτο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Καταρχάς είδα τον έναν μετά τους πυροβολισμούς όταν γύριζε με κατεύθυνση προς το βαν από το σημείο που έγινε το φονικό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ένα άτομο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ένα άτομο και μετά με το που έφτανε κοντά στο βαν ή μάλλον κάπου στη μέση του δρόμου στην διασταύρωση, τότε πετάχτηκε και ένας δεύτερος από το κουρείο στην γωνία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το άτομο το πρώτο λοιπόν που είδατε ήταν ποιο από όλα; Δηλαδή ποια χαρακτηριστικά έχει;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Είναι ο ψηλός με τα κατσαρά μαλλιά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο οποίος είχε πιστόλι στο χέρι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Είχε πιστόλι και μία μαύρη τσάντα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο ψηλός με τα κατσαρά μαλλιά. Το άτομο υπ’ αριθμόν 1 και μια μαύρη τσάντα. Μπήκε στο αυτοκίνητο λοιπόν αφού συναντήθηκε πριν το αυτοκίνητο με ένα άλλο άτομο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν συναντήθηκε. Κάπως παράλληλα ήταν η συμπόρευση. Ο μεν ένας, ο ψηλός μπήκε στο πίσω μέρος του βαν, άνοιξε την συρταρωτή πόρτα και μπήκε μέσα. Ο άλλος κάθισε μπροστά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε «ο άλλος›;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο βραχύσωμος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είδατε δύο άτομα ένα ψηλό και ένα βραχύσωμο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Σωστά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το πιστόλι το κρατούσε ο ψηλός είπατε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Και ο βραχύσωμος κράταγε πιστόλι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό κ. μάρτυς το είδατε καλά;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πάρα πολύ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το έχετε καταθέσει φαντάζομαι. Θυμάστε ή δεν θυμάστε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν θυμάμαι τί έχω καταθέσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πώς το ενθυμήστε τώρα τί συνέβη αφού δεν ενθυμήστε τί καταθέσατε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γιατί είχε έρθει κάποιους του ανακριτικού και μας έκανε ερωτήσεις, απαντάγαμε στις ερωτήσεις και αυτό ήταν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό. Ήρθε κάποιος του ανακριτικού;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Στο γραφείο της Αντιτρομοκρατικής και μας έπαιρνε κατάθεση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε στον κ. Ζερβομπεάκο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, όταν έγινε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν έγινε τότε της Αντιτρομοκρατικής. Εσείς λοιπόν δεν ενθυμήστε να καταθέσατε αν και τα δύο άτομα είχαν πιστόλι;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν το καταθέτετε αυτό το πράγμα. Τώρα πώς το καταθέτετε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν ξέρω, απλώς έδωσα μια πλήρη περιγραφή του τί είχα δει εκείνο το απόγευμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συγγνώμη, τότε δηλαδή που σας ρωτούσε η Αντιτρομοκρατική σας είπε ότι δεν χρειάζεται να δώσετε πλήρη περιγραφή;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Απαντάγαμε σε ερωτήσεις. Δεν ήμουν μόνος μου, ήταν και άλλοι συνάδελφοι μέσα και απαντάγαμε σε ερωτήσεις.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή σας είπαν τότε ότι δεν χρειάζεται αν απαντήσετε σε κάτι παραπάνω; Τί έγινε, ποιον είδατε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Απαντάγαμε, μπήκαν μέσα, βγήκαν, αυτά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κι εγώ κ. μάρτυς σε αυτό αναφέρομαι ακριβώς. Το ότι εφόσον λοιπόν τότε δώσατε λίγες ώρες μετά από το συμβάν φαντάζομαι κατάθεση...

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το ίδιο απόγευμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το ίδιο απόγευμα. Είχατε παρατηρήσει λοιπόν τόσο καλά και από τόσο κοντινή απόσταση όλα αυτά τα πράγματα, γιατί τότε παραλείψατε να αναφέρετε ότι και τα δύο άτομα οπλοφορούσαν, κάτι πάρα πολύ σημαντικό;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορείτε να μου απαντήσετε. Τώρα είστε σίγουρος ότι και τα δυο άτομα οπλοφορούσαν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: 100% βέβαια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είστε εξίσου σίγουρος όσο ότι τα δύο άτομα αυτά ήταν ένας ψηλός κι ένας βραχύσωμος;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: 100%.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν βγήκαν από το βαν πώς βγήκαν, με ποια διαδοχική σειρά για να φύγουν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πρώτος βγήκε ο κ. Βασίλης Ξηρός.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μιλάμε τώρα για τον κ. Βασίλη Ξηρό. Μιλάμε για το άτομο που είδατε. Το αν ήταν ο κ. Βασίλης Ξηρός ή όχι είναι το ζητούμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του είπατε με ποια σειρά; Δεν πρέπει να πει με ποια σειρά. Έτσι δεν είναι η ερώτησή σας;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Βγήκε πρώτα ο κ. Βασίλης Ξηρός και μετά βγήκαν οι άλλοι δύο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι σίγουρο ότι ήταν ο κ. Ξηρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός λέει. Εγώ δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Τότε δεν θα μας χρειαζόταν η δίκη. Αν ξέραμε τί είχε γίνει δεν θα χρειαζόταν η δίκη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι έχει αυτός που θέλει να το πει έτσι, το λέει έτσι. Τί να κάνουμε; Αυτός ήταν εκεί μπροστά. Να δούμε τί θα μας πει και να ελέγξουμε την κατάθεσή του. Γι αυτό σας δώσαμε το λόγο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το άτομο που είδατε που τώρα αναγνωρίζετε ως Βασίλη Ξηρό ποια στιγμή το είδατε, πηγαίνοντας προς το βαν ή μετά που όπως λέτε απομακρύνθηκαν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πρώτη εμφάνιση που έκανε ήταν αφού οι άλλοι δύο είχαν μπει μέσα και είχε εμφανιστεί ο Αστυφύλακας στην γωνία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μέχρι τότε δεν τον είχατε δει.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν τον είχα δει, όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν καταθέσατε αμέσως μετά το συμβάν είχατε δώσει κάποια περιγραφή αυτού που τώρα αναγνωρίζετε ως Βασίλειο Ξηρό;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Πρέπει να είχα πει κάτι στον Αστυφύλακα που είχε έρθει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ σας υπενθυμίζω κ. μάρτυς ότι είχατε πει, αναγιγνώσκω από την κατάθεσή σας «για τα άλλα δύο άτομα δεν μπορώ να δώσω περιγραφή των χαρακτηριστικών του ακριβή και αποφεύγετε να δώσετε οποιαδήποτε άλλη αναφορά. Τον Βασίλη περιγράφετε στον περιγραφή σας;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τον Βασίλη περιγράφετε στην περιγραφή σας.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αν θυμάμαι ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι αν θυμάστε κ. μάρτυς.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Συγγνώμη, δεν έχω διαβάσει, δεν ξανασχολήθηκα καθόλου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τον Βασίλη λοιπόν περιγράφετε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή λοιπόν περιγράφετε τον Βασίλη θα με βοηθήσετε να καταλάβω τί ακριβώς περιγράφετε. Ο Βασίλης είναι το άτομο το πρώτο. Παίρνω την λογική την δική σας για να βάλουμε και μία σειρά, διότι αν μπερδεύουμε τον πρώτον, τον δεύτερο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κατάλαβα να είπε πρώτο. Με το πρώτο μου περιέγραψε αυτούς, τον ψηλό και τον άλλον.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το άτομο που είδε ήταν το άτομο που ερχόταν μετά τους πυροβολισμούς που άκουσε ο μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν τον είδε για πρώτη φορά όταν κατέβηκε από το βαν. Γιατί πάτε να τον βάλετε .....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πάω να βάλω μία τάξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η τάξη αυτή όμως δεν είναι αυτή που είπε ο μάρτυρας αν κατάλαβα εγώ καλά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί νομίζω ότι και από της έδρας έγιναν ερωτήσεις που φανερώνουν ότι δεν υπάρχει αυτή η τάξη. Πρέπει λοιπόν να δούμε ποια χαρακτηριστικά αποδίδονται σε ποιον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να διαβάσουμε μια στιγμή τί είπε; Μου είπε ότι είδε ένα ψηλό άτομο. Αυτό το είπαμε πρώτο. Να πηγαίνει προς το βαν. Μετά είναι το δεύτερο το κοντότερο και μετά το τρίτο άτομο το οποίο βγήκε από το βαν και το είδε για πρώτη φορά όταν βγαίνει από το βαν. Να το κάνουμε αλλιώς τώρα; Δεν ξέρω αν ωφελεί τίποτα. Για πρώτη φορά το είδε λέει. ¶ρα αυτό ας το πούμε τρίτο άτομο. Να μην το λέμε πρώτο άτομο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ας βάλουμε μία τάξη για να συνεννοούμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η τάξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα πάντα όχι με μένα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς, ακούτε τον πυροβολισμό. Βγαίνετε όπως λέτε στο μπαλκόνι σας, στο παράθυρο. Βλέπετε ένα ψηλό άτομο απ’ ότι λέτε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Σωστά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Να το ονομάσουμε αυτό το «πρώτο› άτομο. Συμβατικά για να δούμε τί γίνεται.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Το πρώτο άτομο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το πρώτο άτομο το οποίο συνοδεύονταν είπατε από ένα βραχύσωμο άτομο.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν συνοδεύονταν. Κατευθύνονταν, διέσχιζε την Φίλωνος, διέσχιζε το δρόμο. Όταν άλλαξα παράθυρο και ο πρώτος, το νούμερο 1 είχε φτάσει κάπου στη μέση του δρόμου τότε εμφανίστηκε από το κουρείο στην γωνία ο βραχύσωμος, το δεύτερο άτομο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και κατευθύνθηκαν λοιπόν στο βαν όπου μετά βγήκαν από το βαν τρεις λέτε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όταν εμφανίστηκε ο Αστυφύλακας βγήκαν δύο και όταν πήγαν να φύγουν ήταν τρεις.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τους είδατε να βγαίνουν από το βαν κ. μάρτυρα;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Σαφέστατα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε από ποια πλευρά του βαν βγήκαν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αν θυμάμαι καλά ο κ. Βασίλης Ξηρός και οι δύο πέρασαν από μπροστά. Και μου έκανε μεγάλη κατάπληξη το πώς δεν φοβήθηκαν βλέποντας τον Αστυφύλακα στην γωνία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τί εννοείτε πέρασαν από μπροστά, από ποια πλευρά;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο Βασίλειος πέρασε μπροστά από το MITSUBISHI, από το βαν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Από ποια πόρτα βγήκε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Του οδηγού.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Οι άλλοι από πού βγήκαν;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο βραχύσωμος από του συνοδηγού.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και ο τρίτος;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Ο τρίτος ήταν ήδη μέσα, ήταν στο κουβούκλιο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: ¶ρα βγήκαν ο ένας από αριστερά.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όταν βγήκαν από το βαν αυτό που πρόσεξα ήταν η σακούλα η μεγάλη η μαύρη που κράταγαν στα χέρια τους και τους έπεσαν κάποια έγγραφα από πάνω και σίγουρα ο Βασίλης είχε πιστόλι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ας έρθουμε λοιπόν σε αυτό το πρώτο άτομο το οποίο αναγνωρίζετε ως Βασίλη Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Βασίλης δεν είναι το τρίτο άτομο; Το τρίτο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αφού είπε πρώτο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς το λέτε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ίσως η λογική μου να φτάνει τόσο για να καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε να δείτε, ο κ. Βασίλης Ξηρός είναι το τρίτο άτομο το οποίο όπως λέει ο μάρτυρας το είδε για πρώτη φορά όταν κατέβαινε από το βαν. Δεν το είχε δει νωρίτερα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτός ήταν ο κ. Βασίλης Ξηρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει προπεριγράψει τα άλλα δύο πρόσωπα τα οποία τα είπε το «πρώτο› και το «δεύτερο›. Τον έναν είπε ότι ήταν ο Σάββας, τον άλλο δεν ξέρω ποιος είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή λοιπόν είναι κάτι πολύ σημαντικό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Ο κ. Βασίλης Ξηρός αυτός που αναγνωρίσατε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι πέστε το.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν το άτομο το οποίο ερχόταν από τη μεριά που ακούσατε τον πυροβολισμό και συναντήθηκε με τον βραχύσωμο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Είπαμε όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι. Τέσσερις φορές το είπε ο άνθρωπος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει, έτσι για να το ξεκαθαρίσουμε. Να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ξεκάθαρο αυτό, αν πιστέψουμε φυσικά τον μάρτυρα. Αλλιώς ότι τα λέει έτσι είναι ξεκάθαρο. Το αν θα πιστέψουμε θα το δούμε στο τέλος αυτό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το άτομο λοιπόν το παρακολουθούσατε κ. μάρτυς λέτε επί πόσο χρονικό διάστημα;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Αυτό το άτομο βγήκε από την θέση του οδηγού, μπήκε και αυτός μέσα στο βαν από την πλαϊνή πόρτα. Απλώς όταν βγήκαν για να φύγουν, δεν ξέρω ίσως ακόμη σκεφτόντουσαν τον τρόπο διαφυγής, όταν βγήκε έξω ο πρώτος πήγε και κάθισε στην γωνία Φιλελλήνων και Φίλωνος έξω από την Τράπεζα Κύπρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο πρώτος ποιος; Πέστε το με το όνομά του, αφού τον είπατε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Είπαμε ο κ. Βασίλης Ξηρός βγήκε πρώτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο πρώτος που βγήκε λοιπόν.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Στην έξοδο, φεύγοντας πλέον από το βαν, εγκαταλείποντας το βαν, ο πρώτος που βγήκε ήταν το νούμερο 3 τέλος πάντων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε με ονόματα. Τα μπερδεύουμε. Ο πρώτος στην αρχή μου λέτε τον άλλον, τώρα πρώτος ..... Έχει δίκιο ο κ. συνήγορος, αρχίζω κι εγώ να παθαίνω σύγχυση.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Να λέμε ονόματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή το τρίτο πρόσωπο το οποίο δεν αναγνωρίζω. Μετά θα δούμε εμείς τί θα πιστέψουμε. Ελάτε κ. συνήγορε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή