Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/04/2003) Μέρος 5/7

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2003 19:04
A- A A+

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Από το σημείο λοιπόν που ήσασταν όταν είδατε το τρίτο πρόσωπο ή πρώτο τον κ. Βασίλη Ξηρό για πόσο χρονικό διάστημα είχατε την δυνατότητα να τον παρακολουθήσετε;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Για αρκετά δευτερόλεπτα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και ο οποίος βγήκε από την θέση του οδηγού και μπήκε στο βαν από πίσω;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, είχα τον χρόνο να τον δω, να τον παρατηρήσω όταν εγκαταλείπανε το βαν για να φύγουν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το χρονικό διάστημα πήγαιναν με γρήγορο βήμα είπατε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι, όταν βγήκαν από το βαν, βγήκε πρώτος όπως σας είπα ο Βασίλης, κάθισε στην γωνία Φιλελλήνων και Φίλωνος, εκεί που ήταν σταθμευμένο το φορτηγάκι και μετά βγήκαν οι άλλοι. Υπήρξε μία παύση. Δεν βγήκαν όλοι μαζί ταυτόχρονα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σε αυτό το χρονικό διάστημα εσείς τον παρατηρήσατε.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον έβλεπα, ναι όπως είδα και τον κ. Σάββα Ξηρό στην έξοδο και κατεβαίνοντας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όλες αυτές τις λεπτομέρειες κ. μάρτυς δεν τις κρίνατε σημαντικές για να τις καταθέσετε τότε, να βοηθήσετε κι εμάς;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Τις καταθέτω τώρα στο Δικαστήριο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καλά, αυτό λένε όλοι βεβαίως. Αυτό το άτομο που είπατε, περιγράφετε σαν Βασίλη Ξηρό φορούσε γάντια;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Γάντια ναι, λευκά γάντια και είχε και το πιστόλι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τσάντα κρατούσε αυτό το άτομο;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είστε σίγουρος;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι τουλάχιστον όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ζητήσατε την προστασία, δεν το κατάλαβα, το είπε και η συνάδελφός μου για να μην πέσετε βορά στα κανάλια;

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Θυμάστε τί γινόταν εκείνη την εποχή.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν φοβηθήκατε δηλαδή; Για να δούμε και πώς εφαρμόζεται ο νόμος.

Α. ΚΗΡΥΚΟΣ: Φόβος όχι. Απλώς υπήρχε μεγάλη δημοσιότητα από συγκεκριμένα κανάλια των μαρτύρων και ήθελα να το αποφύγω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για να το ξέρουμε διότι σε αντίστοιχη περίπτωση κ. Πρόεδρε ζητήσαμε την προστασία της δικαιοσύνης για ένα ανήλικο παιδί 10 ετών και δεν μας εδόθη. Δίνεται όμως προστασία του νόμου αυτού για έναν άνθρωπο ο οποίος φοβάται τα κανάλια τα οποία καμία φορά μπορεί να είναι χειρότεροι τρομοκράτες από τους τρομοκράτες. Εγώ το κατανοώ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα λέτε τα ΜΜΕ «τρομοκράτες› φοβάμαι ότι δεν βοηθάει. Κανέναν δεν βοηθάει. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους, εμείς την δουλειά τους.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο ρόλος τον οποίο έπαιξαν όλο το 8μηνο, ο κατευθυνόμενος ρόλος που έπαιξαν όλο το 8μηνο, κατευθυνόμενος – το επαναλαμβάνω – είναι γνωστός. Δεν θέλω να επεκταθώ παραπέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να κάνω τώρα; Πότε μου λέτε για τον Πρέσβη, πότε για τα κανάλια. Έχω εγώ εξουσία σε αυτούς τους ανθρώπους;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βεβαίως κατευθυνόμενος ρόλος συγκεκριμένων καναλιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, ο Πρόεδρος εδώ διευθύνει εδώ μέσα την διαδικασία. Δεν έχει εξουσία προς τα έξω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν το λέω για σας κ. Πρόεδρε. Απλά μία παρατήρηση κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο! Αν υπήγοντο σε μας εδώ τα κανάλια και ο Πρέσβης ο Αμερικάνος και ένα σωρό άλλοι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ανεπηρέαστοι από όλο τον κόσμο και δεν έχουμε εξουσία πάνω τους.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η Δικαιοσύνη παρέλειψε ή αρνήθηκε να προστατεύσει ένα παιδί 11 χρονών για το οποίο ζητήθηκε προστασία...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δικαιοσύνη όμως είναι σε αυτό ή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αν έπρεπε να το κάνουν, έπρεπε να το κάνουν. Αλλά δεν είμαστε εμείς φορείς υποδοχής και των παραπέρα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα Α1 και Β1 δεν είναι για προστασία από τα κανάλια. Είναι για προστασία για τους μάρτυρες οι οποίοι φοβούνται τους τρομοκράτες που έχουν μείνει έξω και τέτοια. Δεν είναι για προστασία από τα κανάλια. Εν πάση περιπτώσει αυτός ο θεσμός γελοιοποιήθηκε φαντάζομαι αρκετά και θα δούμε αν θα τον επαναλάβουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας πληροφορώ ότι είναι σε όλα τα κράτη του κόσμου. Ακόμα είδα προχθές....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για την προστασία συμφωνούμε. Για τον μάρτυρα τον κρυφό που θα καταθέσει κρυφά δεν συμφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον κρυφό είναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Προστασία ας του δώσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και υπάρχουν και αποφάσεις. Ο κ. Σταμούλης είναι εδώ, να το ακούσει και αυτός, ότι υπάρχουν και αποφάσεις που αυτούς τους μάρτυρες δεν τους θεωρούν ότι είναι εξοβελισταίοι. Αλίμονο! Δεν θα προστατεύονται από οργανώσεις. Το οργανωμένο έγκλημα και δεν εννοώ το οργανωμένο έγκλημα που είχε αυτή την χροιά, είναι και άλλοι, είναι και με τα ναρκωτικά, είναι ένα σωρό πράγματα, οικονομικά εγκλήματα οργανωμένα. Για όνομα του Θεού! Η κοινωνία έχει τέτοια ποικιλία, δεν είναι πρωτοτυπία δική μας και μάλιστα είναι και μάλλον μαζεμένοι εδώ πολλοί.

Να λέμε και να δίνουν και τα στοιχεία λέει και το ονοματεπώνυμο. ¶ρα λοιπόν δεν είναι, το δικό μας είναι μινιμαλιστική άποψη του γενικότερου συστήματος που τείνει να επικρατήσει. Ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση αλλά πρέπει να θέτουμε τα πράγματα από νομικής πλευράς τουλάχιστον στην θέση τους.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής να ξέρετε ότι πάντα θα διαφωνούν. Δεν λέω τώρα γι αυτή την υπόθεση, για το να καταθέτουν μάρτυρες από ένα κρυφό δωμάτιο. Γιατί προστασία δεν έχουμε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εμένα δεν μου πολυαρέσει. Αλλά τέλος πάντων.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η ζωντανή εξέταση.....

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Γι αυτό εμφανίστηκε κ. Αγιοστρατίτη, για να μην υπάρχουν τέτοιες .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν ο νόμος της πατρίδας μου το θέλει έτσι τί θα κάνω εγώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι κατάσταση ανάγκης.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, ας έχουν προστασία σας επαναλαμβάνω. Αλλά τώρα να καταθέτουν χωρίς να τους βλέπουμε είναι λιγάκι τραβηγμένο.

Ας συνεχίσουμε. Είστε στον 3ο όροφο, που είστε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: 4ο όροφο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Απέχετε από τους δράστες πόσα μέτρα;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Γύρω στα 25 μέτρα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βλέπετε αυτά τα οποία περιγράψατε πριν από λίγο και – γιατί μου θυμίζει κάτι αυτό – οι δράστες όταν κάνουν ότι κάνουν, έχουν ένα αστυνομικό που τους πυροβολεί, κόσμος μαζεμένος κλπ, παρόλα αυτά και ενώ γίνεται χαμός, προσπαθούν να διαφύγουν, γυρνάνε και κοιτάνε πάνω στο 4ο όροφο, έτσι λέτε.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν κοιτάξανε προς τον 4ο όροφο, προς Θεού, όχι, γυρίσανε και κοιτάξανε προς το μέρος, ο δρόμος διαφυγής αναγκαστικά, τους έκανε να στρέψουν προς το μέρος που ήταν το γραφείο μου.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, έχουν ένα αστυνομικό που τους πυροβολεί, παρόντες άλλους, δίπλα το Μεταγωγών, έχουν σκοτώσει έναν άνθρωπο. Παρόλα αυτά, γιατί μου θυμίζει και κάτι άλλο, μου θυμίζει ένα Μπακατσέλο, εσείς δεν τον ξέρετε που και αυτόν γύριζαν και τον κοιτάγανε εκεί επάνω συγκεκριμένα.

Εσείς λέτε λοιπόν, εκτός εάν δεν το είπατε έτσι στον κ. Ζερβομπεάκο, «είμαι σίγουρος γιατί ο Σάββας και ο Βασίλης, σε κάποια στιγμή γύρισαν τα πρόσωπά τους προς την κατεύθυνση του γραφείου μου και έτσι κατόρθωσα να συγκρατήσω τα χαρακτηριστικά τους.›

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Κατεύθυνση του γραφείου μου, εννοώ όχι το γραφείο επάνω, προς την κατεύθυνση του γραφείου του?

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ωραία, παρόλα αυτά γύρισαν προς τα πάνω. Γιατί εάν κοίταζαν προς τα κάτω, δεν θα βλέπατε τίποτα.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ακριβώς αναπόφευκτα θα γύριζαν.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι γυρίσανε προς τα πάνω αυτοί.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι δεν γυρίσανε προς τα πάνω σας είπα, όταν λέμε γραφείο εννοούμε το κτίριο που βρίσκεται το γραφείο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το κτίριο, την πολυκατοικία γυρίσανε και κοιτάξανε. Εσείς λοιπόν από τα 25 μέτρα από τον 4ο όροφο, αν δεν σηκώνουν το πρόσωπό τους για να σας δουν, εσείς αυτό έχετε καταθέσει, δεν έχω καμία αμφιβολία, διότι έχει ξανακατατεθεί σας λέω και σε άλλον που γύρισε και κοίταξε, έναν Μπακατσέλο, πώς κατορθώσατε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν θέλω να κάνετε ίδιους συσχετισμούς όμως.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι λέω συνέβη το ίδιο πράγμα, με άλλον ένα δράστη που και αυτόν τον κυνηγούσαν.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι καλύτερα να κάνουμε ερωτήσεις στον άνθρωπο εκεί πέρα;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όταν τον πυροβολούν, ένας αστυνομικός μάλιστα, δίπλα είναι η δύναμη του Μεταγωγών, κόσμος πολύς, γυρνάει αυτός παρόλα αυτά και κοιτάει προς την κατεύθυνση του γραφείου σας, όχι της πολυκατοικίας. Γι’ αυτό και αναγνωρίσατε τα χαρακτηριστικά του. Διότι εάν κοίταγε έτσι κάτω, δεν θα τον βλέπατε στα χαρακτηριστικά.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Κοίταγε ευθεία, και φαινόταν το πρόσωπο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή κοίταγε το ισόγειο της πολυκατοικίας σας;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όταν εσείς κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε μπροστά.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ωραία κατανοητό. Πείτε μας λοιπόν, η κεντρική μας αντίρρηση, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, εσείς πάτε στην αστυνομία αμέσως μετά.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν πήγα στην αστυνομία, ήρθε η αστυνομία.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εντάξει δεν έχει σημασία, δίνετε μια κατάθεση, αναγνωρίζετε, περιγράφετε ένα πρόσωπο και λέτε σαφέστατα ότι, «δεν μπορώ να περιγράψω τα χαρακτηριστικά των άλλων δυο. Για τα άλλα άτομα δεν μπορώ να δώσω περιγραφή των χαρακτηριστικών τους ακριβή, το μόνο που μπορώ να πω είναι, ότι εκείνος που κρατούσε μια τσάντα νάιλον και εγκατέλειψε τελευταίος το φορτηγάκι,- δεν είναι αυτό περιγραφή- ήταν μάλλον σαστισμένος,- δεν είναι και αυτό περιγραφή - ενώ είχε μαλλιά μαύρα – και αυτό είναι ένα μέγεθος που αλλάζει – και κινείτο χωρίς μεγάλη άνεση›, αυτό μπορεί να είναι χαρακτηριστικό, αν ξέρω εγώ κούτσαινε κλπ.

Δεν μπορείτε λοιπόν τους άλλους δυο. Πώς, το ερώτημά μου, όταν βλέπετε φωτογραφίες των Ξηρών στις εφημερίδες, αναγνωρίζετε όταν δεν μπορείτε να περιγράψετε στην αστυνομία αυτά τα πρόσωπα και το λέτε ευθέως, πώς έρχεστε μετά στον κ. Ζερβομπεάκο και λέτε είναι ο Σάββας και μάλιστα με 100% βεβαιότητα. Πείτε μου, δώστε μου μια ερμηνεία τι μεσολάβησε.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Τι μεσολάβησε; Απολύτως τίποτα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι ξέρω εγώ η μνήμη σας μπορεί να λειτουργεί αντίστροφα, μετά πέντε χρόνια να θυμάστε ορισμένα πράγματα, στις δέκα ώρες δεν μπορείτε. Μπορείτε στα πέντε χρόνια. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο αυτό, ξέρω εγώ, μόνο εδώ σ’ αυτή τη δίκη το βλέπουμε. Πώς, τι έγινε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Είδα το πρόσωπο κανονικά του δράστη?

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κανένας δεν μπορεί να περιγράψει την στιγμή του εγκλήματος, όλοι μπορούν μετά από 10 και 15 χρόνια, εσείς μετά από 5 χρόνια.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όταν είδα μια από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο του Σάββα Ξηρού, τον αναγνώρισα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτόν που δεν μπορούσατε να περιγράψετε.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι, όταν είδα την φωτογραφία του στον Τύπο?

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτόν λοιπόν που δεν μπορούσα να περιγράψω, γιατί δεν τον είχα δει?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, δεν τον είχα δει;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι αυτό λέει, δεν μπορώ να τον περιγράψω.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν μπορεί να δώσει ακριβή περιγραφή κύριε Αγιοστρατίτη, άλλο αυτό.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ..Δυσκολία στη βάδιση και βάσταγε μια μπλε σακούλα, αν αυτό είναι χαρακτηριστικό για να πει μετά είναι ο Σάββας Ξηρός με τα κατσαρά μαλλιά.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν σας επιτρέπω τίποτα σ’ αυτό το στάδιο, είναι μόνο για ερωτήσεις. Κύριε Αγιοστρατίτη είστε πεπειραμένος, δεν επιτρέπεται σε σας να κάνω συστάσεις, είστε πολύ πεπειραμένος, σας παρακαλώ πολύ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: (Εκτός μικροφώνου)? μπορεί όλοι οι μάρτυρες που αναγνωρίζουν, ξαφνικά να έχουν κατασκευαστεί.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η φωτογραφία του Σάββα Ξηρού έχει προβληθεί από την τηλεόραση περισσότερο από ότι έχει προβληθεί του Σημίτη και του Μπους.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε έχετε άλλες ερωτήσεις;

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ομολογώ ότι και εγώ εξεπλάγην, διότι άλλα έχει καταθέσει ο μάρτυς και άλλα καταθέτει τώρα. Κύριε μάρτυς πείτε μου κάτι, είπατε ότι κατέβηκαν από το Van. Γιατί κατεβήκανε και απομακρυνθήκανε; Είχε συμβεί κάτι που τους ανάγκασε να φύγουν εσπευσμένα;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι είχε συμβεί, εγώ είδα τον αστυφύλακα στην γωνία?

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν λοιπόν ο αστυφύλακας και τι τους φώναζε ο αστυφύλακας;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Να βγουν έξω από το αυτοκίνητο.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Σαφώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έριξε λέει και τρεις φορές στον αέρα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυρα, όταν σας κυνηγάει ένας οπλισμένος αστυφύλακας για τρομοκράτες, σταματάτε – όπως δηλώσατε ότι έκανε ο Βασίλης Ξηρός – για αρκετό διάστημα στην γωνία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έχουν κυνηγήσει εσάς ποτέ να ξέρετε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Τον έχετε εδώ να τον ρωτήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ρωτήσετε λέει τον ίδιο. Λοιπόν άλλη ερώτηση.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρείτε φυσιολογική συμπεριφορά αυτή;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Για μένα όχι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση εδώ είναι, ρωτήστε τον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε ελάτε παρακαλώ.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Θα είμαι σύντομος. Καταρχήν από περιέργεια ρωτάω, τα γυαλιά της πρεσβυωπίας τα φοράτε συνέχεια;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι τα φοράω συνέχεια.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μήπως είναι πολυεστιακά;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι όχι, είναι μισά, είναι από τη μέση και κάτω και από πάνω είναι κρύσταλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Πείτε μου το εξής, είπατε ότι είδατε τις φωτογραφίες εσείς στον Τύπο, στα μέσα τέλος πάντων και αναγνωρίσατε αυτούς τους δυο. Στη συνέχεια τι έγινε; Πήρατε εσείς κάποιο τηλέφωνο; Πώς ακριβώς έγινε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Απλώς μια ωραία πρωία προ τετραμήνου, περισσότερο, ήρθε μια κλήση στο σπίτι από τον κ. Ζερβομπεάκο. Μάλιστα ήμουν στο γραφείο, με πήρε η γυναίκα μου τηλέφωνο και μου έκανε πλάκα. Πήγα το βράδυ σπίτι, το είδα, πήρα τηλέφωνο στον κ. Ζερβομπεάκο και μου είπαν ναι, θέλουμε να σας πάμε για κατάθεση.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Οπότε εκεί είπατε μπαίνοντας ότι εγώ τους αναγνώρισα αυτούς τους δυο;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Όχι με ρώτησε, αν με βάση αυτά που είχες καταθέσει στην ανακριτική αν έχεις τίποτα, αν αναγνωρίζεις τους δράστες και του είπα, αναγνωρίζω τους δυο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Σας έδειξε φωτογραφίες, ή εσείς το είπατε; Δεν έχω καταλάβει.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι μου έδειξε φωτογραφίες, αλλά τις είχα ήδη δει στον Τύπο, μου έδειξε τις ίδιες φωτογραφίες ο άνθρωπος. Οι φωτογραφίες που μου έδειξε ο κ. Ζερβομπεάκος, ήταν ήδη δημοσιευμένες στον Τύπο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Ήταν του Βασίλη και του Σάββα δηλαδή που σας έδειξε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι αυτών των δυο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶λλων δεν σας έδειξε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Είχε πολλές φωτογραφίες, αλλά επικεντρώθηκα σ’ αυτούς τους δυο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μια στιγμή για να καταλάβω και εγώ όμως. Διότι εσείς λέτε, αυτοί οι δυο είναι σ’ αυτές τις δυο φωτογραφίες που μου δείχνετε.

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Ναι ναι αυτοί οι δυο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν σας έδειξε άλλους λοιπόν;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Εγώ του είπα του κ. Ζερβομπεάκο ότι αναγνωρίζω τον Σάββα και τον Βασίλη Ξηρό. Ήταν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, αλλά πήγαν κατευθείαν στα πρόσωπα τα συγκεκριμένα.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶λλες φωτογραφίες είδατε κύριε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε κατευθείαν λέει τα ονόματα.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶κουσα πολύ καλά ότι, είπε τα δυο ονόματα και του έδειξε τις δυο φωτογραφίες εγώ αυτό κατάλαβα. Καταλάβατε κάτι άλλο;

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ¶λμπουμ είπε, δεν είπε δυο, άλμπουμ είπε κύριε Καρύδη.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Μου έδειξε ένα άλμπουμ και επικεντρωθήκαμε στις φωτογραφίες του Ξηρού, επί των οποίων, στην μια πραγματικά δεν έμοιαζε με το πρόσωπο που είχα δει, αλλά η άλλη ήταν το πρόσωπο που είχα δει στο περιστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσες φωτογραφίες είδατε κύριε μάρτυς;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: Του Ξηρού μου έδειξε δυο φωτογραφίες και του Βασίλη μια.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶λλων σας έδειξε;

Α.ΚΗΡΥΚΟΣ: ¶λλων όχι.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Εντάξει άκουσα καλά κύριε Εφέτη νομίζω. Με προσβάλατε πριν όμως όταν είπατε ότι έχω αδυναμία ακοής.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ?Όταν απομακρύνεται ο μάρτυς, δεν σας προσέβαλα καθόλου, όταν ο μάρτυς από το μικρόφωνο δεν ακούγατε εσείς, και αυτά που εσείς δεν ακούγατε εμείς τα ακούγαμε.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Με συγχωρείτε τότε έγινε παρανόηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι παρανόηση έγινε, έκανε σύσταση στο μάρτυρα πιο κοντά, γιατί εμείς εδώ είμαστε πολύ κοντά και ακούμε.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: Καλώς κύριε μάρτυρα, δέχομαι ότι παρανόησα, δεν έχω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κύριε μάρτυρα, πηγαίνετε στο καλό. Και να κάνει ο κ. Εισαγγελεύς ένα σχόλιο που θέλει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι δικασταί, η κατάθεση του μάρτυρα που εξετάστηκε, συμπίπτει, ως προς το στοιχείο της συμμετοχικής δράσεως του Βασιλείου Ξηρού, της δολοφονικής δράσεως και με την κατάθεση του μάρτυρος του Μόσχου, ο οποίος και εκείνος, όπως ακούσαμε, βεβαίωσε ότι το πρόσωπο εκείνο που είδε φορούσε τα γάντια και μάλιστα γεγονός που του έκανε εντύπωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κύριε Πέτσο.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Εγώ θα ήθελα απλώς μια επισήμανση, δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο. Νομίζω ότι είναι σαφής η θέση και του πρώτου μάρτυρα και του δεύτερου. Του πρώτου επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τεράστια παρατηρητικότητα απ’ ότι αντελήφθητε και εσείς, είδε ακόμα και τους αριθμούς των αυτοκινήτων, είδε όλες τις κινήσεις, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο και δέχθηκε το πιστόλι εις τον κρόταφον προκειμένου να αδειάσει την γωνιά του οδηγού και να καθίσει ο δράστης εις το αυτοκίνητό του και να το πάρει. Είδε τα μάτια, υπελόγισε περούκες και μουστάκια, αλλά δεν ήταν σίγουρος ποιος ήταν ο δράστης αυτής της ενέργειας.

Αυτός ο μάρτυρας για την υπεράσπιση, ήταν ένας μάρτυς ο οποίος δεν εδέχθη ούτε βασανισμούς, ούτε ειδικές προκλήσεις προκειμένου να καταθέσει. Αυτός ο μάρτυρας δεν καταπιέστηκε από το σύστημα. Ο δεύτερος μάρτυρας όμως καταπιέστηκε από το σύστημα. Ήρθε ήταν σαφής εκατό τοις εκατό, είδε τους δυο δράστες και τους ανέφερε, συγκεκριμένα και με πραγματικά περιστατικά και αυτό είναι αποτέλεσμα εκβιασμού, είναι αποτέλεσμα διαφόρων άλλων προσφορών προκειμένου να καταθέσει.

Νομίζω ότι θα καταλήξετε στα συμπεράσματά σας, αντιλαμβανόμενος, ότι εκεί που δεν υπάρχει κατάθεση σαφής με παρατηρητικούς ανθρώπους, υπάρχει ο φόβος. Και εκεί που δεν υπάρχει ο φόβος, υπάρχει σαφεστάτη κατάθεση του μάρτυρα, με εκατό τοις εκατό αποδοχή των προσώπων που έχει δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κυρία Βόζεμπεργκ συμπληρωματικά να σας ακούσουμε και εσάς.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι συμπληρωματικά, δυο διαφορετικά πράγματα θα πω κύριε Πρόεδρε. Παραπληρωματικά αλλά σύντομα. Είναι βέβαιον ότι σ’ αυτή την αίθουσα κύριε Πρόεδρε και κάνω τον σχολιασμό μου για τους δυο μάρτυρες για τον κ. Μόσχο και τον κ. Κηρύκο, κάθε πλευρά, είναι και νοητό αυτό μέσα στα πλαίσια της δικονομίας, προσπαθεί να αξιοποιήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά το συμφέρον της. Με τη διαφορά ότι αυτό πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και μέσα από δικονομικούς κανόνες.

Εγώ θα υποβάλω αυτή τη στιγμή ξανά μια παράκληση, όταν ακούγεται από την άλλη πλευρά και μ’ όλο το σεβασμό στους συναδέλφους το λέω, είτε υπαινικτικά, είτε με σαφήνεια, ότι κάποιοι μάρτυρες, είτε πιέστηκαν, είτε εκβιάστηκαν, είτε κατασκευάστηκαν από το συνολικό σύστημα και ιδιαίτερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπως έχει ειπωθεί, να γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες.

Διότι αυτά όταν ακούγονται προς τα έξω, είναι επικίνδυνα και πλήττουν τον θεσμό της δικαιοσύνης αυτόν καθαυτόν και δεν θα πω τίποτα άλλο πάνω σε τούτο.

Θα πω όμως για τον πρώτο μάρτυρα, ότι κατά την άποψή μου είναι παντελώς αναξιόπιστος. Εγώ δεν ξέρω εάν είναι φοβισμένος. Ούτε μπορώ να επιστρατεύω το φόβο σε περιπτώσεις που αυτός δεν εμφανίζεται ενώπιόν σας, δεν ξετυλίγεται με διαφάνεια.

Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εκτιμήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε αξιολόγηση του μάρτυρα. Ο μάρτυρας λοιπόν είναι αναξιόπιστος, για δυο λόγους κύριε Πρόεδρε.

Στη δολοφονία Περατικού, όπως και Σόντερς και του κ. Παπαδημητρίου την απόπειρα και τις πρόσφατες σχετικά, δεν μπορεί η μνήμη να κάνει διακρίσεις και να ατονεί, διότι τα χρόνια είναι πάρα πολύ λίγα και είναι φυσικό, οι κατηγορούμενοι είτε οι συγκεκριμένοι, είτε άλλοι, να μην έχουν υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις, παρά μόνο μια αυξομείωση σημαντική ή ασήμαντη του βάρους τους.

Αυτό λέει η λογική. Δεν μπορεί λοιπόν, την μια φορά να έρχεται ο κ. Μόσχος και να κάνει μια λεπτομερή περιγραφή δράστου και σήμερα το πρώτον, να εστιάζει ότι το σημείο που έκανε εντύπωση στον συγκεκριμένο άνθρωπο ήταν τα μάτια του και το επιστρατεύει το επιχείρημα, για να πει, ότι εάν και ήταν τα μάτια σχεδόν ίδια με του κατηγορούμενου Κουφοντίνα, δηλαδή κατεβαστά όπως τα περιγράφει, παρά ταύτα αποκλείεται να είναι ο Κουφοντίνας.

Δηλαδή επιστρατεύει το ειδικό χαρακτηριστικό που του έκανε εντύπωση, για να αποκλείσει τη περιγραφή του μάρτυρα. Αυτό δεν μπορεί να μην το αξιολογήσουμε σαν τουλάχιστον περίεργο, ενώ δεν θυμάμαι τίποτα άλλο. Επίσης θυμάται ότι το όπλο που κρατούσε ο δράστης ήταν 38άρι, ενώ στον Ανακριτή έρχεται και βεβαιώνει, ότι είμαι κατηγορηματικός ότι ήταν 45άρι, γιατί ξέρω από όπλα , συμπληρώνει, για να προσδώσει αξιοπιστία στην επισήμανση αυτή και βεβαίως το τρίτο σημείο, ότι στην προανακριτική του κατάθεση καταθέτει ότι ήταν σίγουρα, «πιστεύω ότι δεν φορούσε περούκα, αλλά ήταν σίγουρα μεταμφιεσμένος› και εδώ ήρθε και μας είπε, τελείως αντίθετα πράγματα.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο μάρτυρας αυτός, με αυτά τα τελείως αξιολογικά χαρακτηριστικά και χωρίς να προσδίδω κανένα υπαινιγμό, ήταν απολύτως αναξιόπιστος.

Ο δεύτερος μάρτυρας είναι αξιόπιστος για ένα και μόνο λόγο κι θα αφήσω τα σχόλια για τους συναδέλφους μου. Αν πράγματι ο μάρτυρας αυτός επέλεξε το καθεστώς προστασίας, γιατί κάποιες δυνάμεις τον ώθησαν να αναγνωρίσει τον Σάββα και τον Βασίλη Ξηρό, άραγε αυτές οι δυνάμεις δεν τον έπεισαν, να αναγνωρίσει και τον Δημήτριο Κουφοντίνα, που επίσης είναι κατηγορούμενος γι’ αυτή την υπόθεση; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βλάχος έχει τον λόγο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Είναι ο μόνος εδώ, που από την αρχή, έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι βέβαια, να το πει και τώρα. Πράξη για τη δολοφονία Περατικού;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως κα συνάδελφε, μην κωφεύετε όταν θέλετε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν κωφεύω. Αν έχω κάνει λάθος παρακαλώ να με φωτίσετε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπήρξε ανάγκη ποτέ να αναγνωρίσει κάποιος τον Κουφοντίνα. Ο Κουφοντίνας είναι ο μόνος ο οποίος ήρθε από την αρχή στην Αντιτρομοκρατική και είπε ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό είναι το αξιοπερίεργο. Ότι κάθε φορά εμφανίζεται ο μάρτυρας και αναγνωρίζει ακριβώς εκείνον τον οποίο πρέπει να αναγνωριστεί, για να δέσει η ιστορία που έχει φτιαχτεί με τις ομολογίες.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό αυτής της δίκης, ότι κάθε φορά εκείνος ο οποίος με βάση τις εισαγωγικά απολογίες – ομολογίες, φτάνει στο κατηγορητήριο, ξαφνικά εμφανίζεται κι ένας μάρτυρας, όχι από αυτούς που ήταν πράγματι αυτόπτες τότε που έγινε το περιστατικό, το συμβάν, η δολοφονική ή οποιαδήποτε άλλη απόπειρα, είναι αυτοί οι οποίοι μετά από 15 χρόνια θυμούνται καλύτερα από τους αυτόπτες ακριβή χαρακτηριστικά και αναγνωρίζουν μετά από 15 χρόνια, καλύτερα από τότε που ήταν εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι 15 χρόνια είναι 5.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή τη φορά είναι 7 χρόνια κ. Πρόεδρε, αλλά έχουμε κι άλλα φαινόμενα και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επισφαλείς είναι οι αναγνωρίσεις των αυτόπτων μαρτύρων.

Εδώ με συνάδελφο της Υπεράσπισης μιλώντας μισή ώρα μαζί του, μετά απομακρυνόμενος συνειδητοποίησα ότι είχε μούσι και ξυρίστηκε. Έρχονται μετά από 15 χρόνια και αναγνωρίζουν μέχρι και τι χρώμα είχε οι δεξιοί κρόταφοι ή το καρύδι, ή οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει σε αυτή την αίθουσα.

Ας έρθουμε όμως στην αξιολόγηση του μάρτυρα. Όσο κι αν φαίνεται πειστικότατος ο κ. μάρτυρας, ένα πράγμα δεν ισχύει ότι ο φόβος πράγματι τον έκανε να ζητήσει προστασία. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος. ¶ρα, ας μην βιάζεται η Πολιτική Αγωγή να ισχυριστεί ότι όποιοι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν φοβούνται. Μόνοι τους δήλωσαν ότι δεν φοβούνται. Το αντίθετο. Θα έπρεπε ίσως να φοβούνται αυτοί που έρχονται και αναγνωρίζουν. Αυτό δεν το σκεφτήκατε ποτέ; Ότι αυτοί που έρχονται πράγματι και λένε, αυτοί θα έπρεπε να έχουν το φόβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τη μνήμη που λέτε. Εσείς μπορεί να θυμάστε απ’ έξω τι λένε οι Σέγκεν, Σρέντερς και σε ποια σελίδα. ¶λλοι μπορεί να θυμούνται άλλα πράγματα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ομολογώ κύριε Πρόεδρε ότι είναι τα πρώτα πράγματα που ξεχνάω στη ζωή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς; Ποια; Τις φυσιογνωμίες;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τις παραγράφους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τι έχω πάθει με αυτές τις παραγράφους;!

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα είναι το εξής: φαίνεται κατ’ αρχήν αξιόπιστος κι όμως ο μάρτυρας αυτός δεν είχε αναγνωρίσει τότε κανένα άλλο εκτός από ένα δράστη, τον οποίο τώρα ενώπιόν σας περιέγραψε μάλιστα διαφορετικά. Δηλαδή ενώ τότε έλεγε ότι φορούσε ρούχα χρώματος ανοιχτού, σήμερα είπε ότι φορούσε ρούχα χρώματος σκούρου.

Ενώ τότε είχε πει ότι αποβιβάστηκαν και οι τρεις από τη συρόμενη πλαϊνή πόρτα, που ως γνωστόν στα βαν η πλαϊνή πόρτα είναι η δεξιά, αυτή που κοιτάει προς το πεζοδρόμιο, τώρα ξαφνικά μας λέει ότι ο Βασίλης Ξηρός αποβιβάστηκε από τη θέση του οδηγού και μάλιστα του έκανε εντύπωση ότι έκανε γύρω – γύρω το φορτηγό, χωρίς να φοβάται μην εκτεθεί κλπ.

Όλα αυτά δεν μπορούν να μας πείσουν παρά ότι ο μάρτυρας εκ των υστέρων έχει φτιάξει με κάποια υποβοήθηση λίγο τα γεγονότα έτσι ώστε να βοηθούν να φανεί πιο αξιόπιστη η μαρτυρία του. Ούτε τα χρώματα των ρούχων ανταποκρίνονται, ούτε η τσάντα που είπε ότι κρατούσε εξ αυτών ο κατσαρομάλλης όπως τον είπε, που κρατούσε τσάντα καστανόξανθος κατσαρομάλλης, διότι στην κατάθεσή του τότε ανέφερε ότι την τσάντα την κρατούσε ο ένας εκ των άλλων και όχι αυτός που ακριβώς κατάφερε να περιγράψει τον οποίο αναγνώρισε ως Βασίλη Ξηρό.

Γι’ αυτούς τους λόγους παρ’ ότι φαίνεται ότι εκ πρώτης όψεως ήθελε να καταθέσει αξιόπιστα ο μάρτυρας, τελικώς δεν πείθει ότι από τον 4ο όροφο παρατηρώντας προς τα κάτω, άτομα τα οποία κινήθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα διότι κατεδιώκοντο, μπόρεσε με τόση ακρίβεια εκ των υστέρων να περιγράψει και να αναγνωρίσει το ακροατήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μόνο δυο λέξεις θα πω εν συνεχεία αυτών τα οποία είπα προηγούμενα. Αφού στην προδικασία ανατράπηκε η νομιμότητα χάριν της σκοπιμότητας, τώρα, εδώ με τις εξετάσεις των μαρτύρων, προσπαθούν να ανατρέψουν και τους κανόνες της λογικής και της ιατρικής. Λένε ότι εμείς επιτιθέμεθα εναντίον των μαρτύρων που κάνουν αναγνωρίσεις.

Από την αρχή αν πάρουμε τον κ. Μόσχο, ο κ. Μόσχος είναι ο μόνος μαζί με τον κ. Παπαδημητρίου ο οποίος ήρθε πλησιέστερα και τους κυνήγησε και τους συνάντησε ξανά μετά. Είχε την ειλικρίνεια να τολμήσει να πει ότι «Δεν μπορώ κύριοι ν’ αναγνωρίσω τίποτα. Δεν μπορώ. Θέλετε ταράχτηκα;›, δεν ξέρω κι εγώ τι ερμηνεία δίνει. «Δεν μπορώ να αναγνωρίσω›. Τόλμησε άλλος ένας προ ημερών, πριν 3 – 4 ημέρες και πιέστηκε αφόρητα από τον κ. Εισαγγελέα. Γιατί; «Μήπως σου τηλεφώνησαν; Μήπως σε απείλησαν; Μήπως φοβήθηκες;›.

Εμείς σε αυτούς τους μάρτυρες που ελαφρά τη καρδία έρχονται και αναγνωρίζουν, θα τους αφήσουμε έτσι ήσυχους; Θα τους αφήσουμε να προσπαθούν να παραπλανήσουν το Δικαστήριό σας; Πότε δημιουργούμε πρόβλημα; Αν παρατηρείτε πότε κάνουμε ερωτήσεις και πότε δεν κάνουμε, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι υποτυπωδώς φαίνονται αξιόπιστοι, δεν τους ενοχλούμε καθόλου.

Ενοχλούμε και επιτιθέμεθα σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι –και είναι φαινόμενο σε αυτή τη Δίκη- λειτουργεί αντίστροφα η μνήμη τους, καταθέτουν μετά από 2 ώρες, 5 ώρες, 8 ώρες, την επόμενη μέρα, όλοι λένε «δεν μπορούμε κύριε να τους περιγράψουμε αυτούς›, «δεν τους είδαμε› λένε κάποιοι άλλοι και έρχονται ξαφνικά στον κ. Ζερβομπεάκο και καταθέτουν αναγνωρίσεις «Αναγνωρίζω τον Ξηρό›, «Αναγνωρίζω τον Σάββα›.

Ένας δε εν τη αφελεία του προχθές είπε ότι «οι αναγνωρίσεις έγιναν σύμφωνα με τις ομολογίες›. Του ξέφυγε του ανθρώπου. Τι μεσολάβησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Αφήστε τη CIA κ. Εισαγγελέα. Εγώ μάλιστα αυτή τη λέξη δεν τη χρησιμοποίησα, αν και η CIA αποδεδειγμένα και η Scotland Yard συμμετείχε στην προανάκριση και στην προδικασία και ήταν παρούσα σε πολλές φάσεις, το ομολογούν και οι ίδιοι δεν το αρνιούνται. Υπήρξε μια υποβολή στους μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η CIA είναι εδώ πέρα καθ’ ύλιν αρμόδια ή το FBI;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς θα προσκομίσουμε και έγγραφο από το οποίο φαίνεται ότι στην προδικασία συμμετείχαν. Η Scotland Yard δε έχει κάνει και έκθεση για τη συμμετοχή της στην προανάκριση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς τις σκοτεινές Οργανώσεις δεν θέλουμε ούτε να τις ακούμε. Μην προσπαθείτε να με οδηγήσετε σε άλλα μονοπάτια. Ούτε να τις ακούω δεν θέλω. ¶λλο είναι το θέμα. Είναι αξιόπιστος ο κ. Μόσχος; Και γιατί δεν είναι αξιόπιστος ο τελευταίος κ. μάρτυς;

Εγώ στην αρχή χάρηκα διότι αυτός ο θεσμός που σας είπα ότι εγώ όσο ζω θα τον πολεμώ των μαρτύρων αυτών, των κρυφών, δεν με ενδιαφέρει η προστασία τους, ας προστατευτούν όπως θέλουν, σου στέλνουν 10 αστυνομικούς από πίσω τους για να πηγαίνουν και στη λαϊκή να τους κάνουν ψώνια, όπως συμβαίνει με όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι φυλάσσουν δημόσια πρόσωπα.

Εμένα με ενδιαφέρει ότι δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι να κρύβονται, όταν καταθέτουν ενώπιον του Δικαστηρίου. Πρέπει να είναι εδώ, να είναι ζωντανή η διαδικασία και να την παρακολουθούμε και να τη βλέπουμε. Αυτή είναι η μόνη αντίρρησή μου.

Θεωρώ ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν πλήρως αναξιόπιστος, με την εξής έννοια: δεν αναγνώρισε, δεν περιέγραψε δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, ενώ ήρθε με μεγάλη ευκολία και κατάθεσε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση πως η μνήμη του πλουτίστηκε. Γι’ αυτό κι εμείς μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε ερμηνείες θέλουμε. Θέλετε ήταν υποβολή των Μέσων Ενημέρωσης που υπέβαλλε ότι εκεί στον Περατικό ήταν αυτός κι αυτός κι αυτός; Ίσως να είναι κι αυτό. Ίσως να είναι μια πολύ πιο απλοϊκή ερμηνεία.

Όταν όμως δεν αναγνωρίζει, έχουμε κάθε δικαίωμα να το καταγγέλλουμε ως αναξιόπιστο, όταν έρχεται μετά 5 χρόνια και καταθέτει αυτά τα πράγματα που καταθέτει. Εγώ τσακώθηκα πριν 5 και 10 ημέρες εδώ με μάρτυρες Μπερετάνους, Βοζώρες που τους έλεγαν, αν μου πείτε τώρα «Βρέστους, ποιος είναι ο Μπερετάνος μέσα στην αίθουσα› δεν μπορώ να τον περιγράψω. Και έρχονται αυτοί μετά 5 χρόνια ή 15 και περιγράφουν; Αυτά κύριοι Δικαστές πρέπει να εκτιμηθούν ανάλογα από το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα εκτιμηθούν. Ο κ. Καρύδης έχει τον λόγο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπενθυμίζω μια πολύ σοβαρή στιγμή της διαδικασίας, με την τοποθέτηση ενός μάρτυρα παλαιότερα που είπε ότι «εν πάση περιπτώσεις εμείς τα λέμε; Μόνοι τους τα έχουν πει›. Νομίζω ότι ανάλογης σοβαρότητας σήμερα υπήρξε η παραδοχή εκ μέρους του μάρτυρα Κηρύκου, ότι επιδείχθηκαν μόνο οι φωτογραφίες του Σάββα και του Βασίλη Ξηρού.

Νομίζω ότι έγινε σαφές μετά από παλινωδίες περί άλμπουμ κλπ., ρητά είπε ότι μου «επιδείχθηκαν φωτογραφίες μόνο αυτών των δύο›. Μένω σε αυτό, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος ότι δεν ενδιέφερε καν η ταυτότητα του τρίτου άγνωστου δράση. Ευχαριστώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή