Αντ. Μανιτάκης: Με γοργούς ρυθμούς η εκδίκαση εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων

Ανδ. Ψυχάρης: Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως ο προστάτης των επίορκων
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 12:56
UPD:13:06
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων προχωράει με γοργούς ρυθμούς, έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, από το 2007 και εντεύθεν εκκρεμούν 1.917 περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που επισύρουν σοβαρές ποινές. Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο αναμένει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, μελετάει και διασταυρώνει τα στοιχεία, ώστε να διαπιστώσει ποια επισύρουν την οριστική παύση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο συστάθηκαν 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και, μέχρι το Μάρτιο, είχαν συγκροτηθεί. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που για λόγους υγείας ή για λόγους συνδικαλιστικούς έχουν υποβάλλει παραίτηση, σύντομα θα αντικατασταθούν.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Α. Ψυχάρη στον Αντ. Μανιτάκη

Η με αριθμό 1252/2-4-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α´ Αθήνας  της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Ψυχάρη προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με τους  Δημοσίους Υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως από τη δικαιοσύνη.

«Τριακόσιες είκοσι υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10-15 υποθέσεις. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης, προσθέτοντας ότι μόνο τον Μάρτιο που μας πέρασε, εκδικάστηκαν 26 υποθέσεις, εκ των οποίων οι οκτώ οδήγησαν σε οριστική παύση. Οι πέντε από αυτές, όπως είπε ο υπουργός, αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα απ' την υπηρεσία τους.

«Τριακόσιες είκοσι υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10-15 υποθέσεις. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις»

Αντ. Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ακόμη πως συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ.

Σημείωσε επίσης πως «δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να έχει τέτοια στοιχεία», γιατί αυτό, όπως είπε, «εκθέτει και τη χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς».

«Δεν αισθάνεται κανείς χαρά, για λίγες χιλιάδες υπαλλήλων να απαξιώνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων, γι' αυτό και δεν δημοσιοποίησα στον Τύπο τα στοιχεία αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του λαού, οφείλουν υποχρεώσεις- και η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ή δικαίωμά τους, αλλά υποχρέωση για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον», παρατήρησε, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο κλίμα αυτό της υποβάθμισης των μισθών και της απαξίωσής τους».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ψυχάρης έκανε λόγο για ολιγωρία στη συγκέντρωση των στοιχείων, και κάλεσε στη συνέχεια τον υπουργό  να προχωρήσει σε απολύσεις των επιόρκων: «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία, ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» προειδοποίησε τον υπουργό, ο βουλευτής.

«Όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε. Και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Οι πρώτοι που θέλουν να υπάρξει η απομάκρυνση των επιόρκων, είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλοί λένε "δεν με νοιάζει πόσα παίρνω, αλλά να υπάρχει δικαιοσύνη". Εγώ λέω πως είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτό δίνει αίσθημα δικαιοσύνης. Αν δεν λειτουργούν τα διοικητικά και πειθαρχικά συμβούλια, να τα αλλάξουμε, να τους τιμωρήσουμε. Αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει άμεσα και θα τους είχατε διώξει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχάρης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή