Τη δυνατότητα στατιστικής αποτύπωσης της ροής απασχόλησης σε πραγματικό χρόνο προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, με το νέο αυτό εργαλείο, τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι πολίτες έχουν πλέον σε συνεχή βάση ακριβή πληροφόρηση για τις ροές απασχόλησης (αναγγελίες προσλήψεων, καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις) στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για την κατηγοριοποίηση των προσλήψεων/απολύσεων ανά τύπο σύμβασης, μέγεθος επιχείρησης, και περιφέρεια.
Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» παρέχει επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, λεπτομερή στοιχεία για τη κλαδική εξειδίκευση των νέων προσλήψεων/απολύσεων, τις μετατροπές των συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, την εξέλιξη των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, κ.λπ.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, από την 1η Μαρτίου 2013 είναι πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στο σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, με τη χρήση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αφενός απαλλάσσονται οι εργοδότες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις, και «αφετέρου συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».
Ταυτόχρονα, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, ενώ αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πλέον επικεντρώνονται στα ελεγκτικά τους καθήκοντα.
Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, το νέο σύστημα παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση προς φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, ώστε τα μέτρα παρέμβασής τους στην αγορά εργασίας να βασίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία, ιδιαίτερα ως προς το δυναμισμό της απασχόλησης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, διασυνδέοντας έτσι τις πολιτικές απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Όπως προανήγγειλε μάλιστα ο κ. Βρούτσης, «για λόγους διαφάνειας και συλλογικής πληροφόρησης» με νομοθετική ρύθμιση θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα ανελλιπώς και σε τακτική βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα.
46.488 προσλήψεις έναντι 37.538 απολύσεων τον Μάρτιο
Σύμφωνα με τις καταγραφές του πρώτου μήνα εφαρμογής του συστήματος για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, προκύπτει ότι το Μάρτιο του 2013 έγιναν 46.488 προσλήψεις και 37.538 απολύσεις, έναντι 46.459 προσλήψεων και 54.023 απολύσεων τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
«Αποτελεί ευχάριστο γεγονός ότι η πρώτη απεικόνιση των ροών απασχόλησης από το νέο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συνδυάζεται με θετικές εξελίξεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί το ίδιο και στο μέλλον.