Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί «από ισραηλινά πυρά»

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 08:42
UPD:12:16
REUTERS
A- A A+

Δύο παλαιστίνιοι έφηβοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, φέρονται να σκοτώθηκαν χθες βράδυ από πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στην Τουλκάρεμ στη βόρεια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το πτώμα ενός δεύτερου εφήβου βρέθηκε νωρίς το πρωί σήμερα το πρωί κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο. Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης ένας άλλος Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί στην ίδια τοποθεσία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Ένας τρίτος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σε ανταλλαγές πυρών τη νύχτα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον εντοπισμό ενός πτώματος σήμερα το πρωί.

Το πρώτο θύμα, ο 16χρονος Αμερ Νάσαρ, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες προς το οδόφραγμα του ισραηλινού στρατού, διευκρίνισαν οι παλαιστινιακές πηγές. Το πτώμα του περισυνελέγη χθες βράδυ.

Το δεύτερο θύμα βρέθηκε σήμερα το πρωί. Πρόκειται για τον 17χρονο Νάτζι Μπαλμπίσι, εξάδελφο του Αμερ Νάσαρ.

Η αναζωπύρωση της βίας σημειώνεται ενώ η ασταθής κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη γίνεται όλο και πιο τεταμένη, παραπέμποντας στο κλίμα που επικρατούσε στην πρώτη και τη δεύτερη ιντιφάντα.

Την ίδια ώρα, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση της Γάζας εκτόξευσε σήμερα το πρωί τουλάχιστον μια οβίδα εναντίον του νοτίου Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο στρατός επιβεβαίωσε τη ρίψη, χωρίς να διευκρινίσει αν ήταν οβίδα ή ρουκέτα.

Σήμερα επίσης, στη Χεβρόνα της Δυτικής Όχθης θα τελεστεί η κηδεία του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε, ενός καρκινοπαθούς παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου, ο θάνατος του οποίου στο Ισραήλ έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις τις τελευταίες δύο ημέρες.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τήρησαν χθες ημέρα πένθους και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Όχθη για τον θάνατο του 64χρονου Χαμντίγε από τη Χεβρόνα. Ο Παλαιστίνιος είχε καταδικαστεί το 2007 σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα φόνου, ενώ κρατείτο σε ισραηλινή φυλακή τα τελευταία δέκα χρόνια. Πέθανε την Τρίτη στο νοσοκομείο Σορόκα της Μπερσέβα, όπου είχε διακομισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν διαγνωσθεί ότι έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα. Τους τελευταίους εννέα μήνες παραπονιόταν για πόνο στον λαιμό. Η Παλαιστινιακή Αρχή επέρριψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατό του.

Αργά χθες στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας δήλωσε ότι η απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ είναι «προτεραιότητα».

«Η παλαιστινιακή διοίκηση δίνει προτεραιότητα στο θέμα των κρατουμένων και στο τέλος των δεινών τους», είπε σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κόμματός του, Φάταχ. «Δεν μπορούμε να σιωπούμε απέναντι στο γεγονός ότι αυτοί μένουν πίσω από τα κάγκελα. Η ισραηλινή κυβέρνηση, στην αλαζονεία της, δεν νοιάζεται για τους κρατούμενους».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή