Νέα περιοδεία Κέρι σε Εγγύς και Μέση Ανατολή

Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ και Ραμάλα οι προορισμοί του
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 16:04
UPD:21:30
EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

O υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, θα φθάσει στην Άγκυρα πιθανότατα την Παρασκευή ή το Σάββατο στα πλαίσια νέας περιοδείας του σε Δυτική Ευρώπη και Ασία, με προεξάρχουσα στην ατζέντα του την κατάσταση στη Συρία.

A- A A+

Την Τουρκία θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, στα πλαίσια νέας περιοδείας του σε Δυτική Ευρώπη και Ασία, με προεξάρχουσα στην ατζέντα του την κατάσταση στη Συρία.

Ο κ. Κέρι θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.

Ένα μήνα νωρίτερα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επικρίνει τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σχόλιά του τα οποία συνέδεαν τον σιωνισμό με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μια αντιπαράθεση η οποία είχε επισκιάσει τις συνομιλίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα συνολικού μήκους 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, βασικό παράγοντα στην υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια ο κ. Κέρι θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, όπου θα έχει συναντήσεις αντίστοιχα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους παλαιστίνιους διαπραγματευτές, αναμένεται να προτείνουν σχέδιο δράσης προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τους προσεχείς δύο μήνες.

Στη συνέχεια, ο Τζον Κέρι θα κατευθυνθεί στο Λονδίνο για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G8, ενώ έπειτα θα πετάξει με προορισμό τη Σεούλ, το Πεκίνο και τέλος το Τόκιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή