Ισραήλ: Αρνήθηκαν τη σίτιση χιλιάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 12:34
REUTERS/SUHAIB SALEM

Παλαιστίνιοι μαχητές κρατούν αφίσα του παλαιστίνιου κρατούμενου Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο θάνατος του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε προκάλεσε χθες διαμαρτυρίες σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αρνήθηκαν χθες τη σίτιση.

A- A A+

Χιλιάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ αρνήθηκαν σήμερα το πρωί τη σίτιση, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του παλαιστίνιου καρκινοπαθή ισοβίτη χθες σε ισραηλινό νοσοκομείο, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Περίπου 4.600 κρατούμενοι αρνήθηκαν σήμερα το πρόγευμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο ενός κρατουμένου χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της ισραηλινής σωφρονιστικής υπηρεσίας Σιβάν Βάιτσμαν.

«Προς το παρόν, δεν πρόκειται για απεργία πείνας. Άλλωστε έχουν τρόφιμα στα κελιά τους», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ο θάνατος του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε προκάλεσε χθες διαμαρτυρίες σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αρνήθηκαν χθες τη σίτιση.

REUTERS
Συμπλοκές Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών

Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ και τη Χεβρώνα, μετά τον θάνατο παλαιστινίου κρατουμένου από καρκίνο, προτού εξεταστεί η πρόωρη αποφυλάκισή του για ιατρικούς λόγους.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του Αμπού Χαμντίγε, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Δυτική Όχθη και κυρίως στη Χεβρόνα, την πόλη καταγωγής του.

Στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Αμπού Χαμντίγε είχε συλληφθεί το 2002 και καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα φόνου. Είχε παραπονεθεί εδώ και εννέα μήνες για πόνο στον λαιμό, πριν διαγνωσθεί ότι έπασχε από καρκίνο. Πέθανε στο νοσοκομείο Σορόκα της Μπερσέβα, όπου είχε διακομισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή