Google: Ξανά στο «στόχαστρο» ευρωπαϊκών υπηρεσιών προστασίας προσωπικών δεδομένων

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 10:22
UPD:10:22
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Η αμερικανική εταιρεία θεωρεί πως η πολιτική της σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία- ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Μ.Βρετανία διαφωνούν και θεωρούν το όλο θέμα ως «αποτυχία» της Google να συμμορφωθεί.

A- A A+

Έξι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης νομικής δράσης κατά της Google για την πολιτική της πάνω σε θέματα ιδιωτικότητας, καθώς λαμβάνει τέλος μία προθεσμία τεσσάρων μηνών για αλλαγές στην επίμαχη πολιτική.

Η αμερικανική εταιρεία θεωρεί πως η πολιτική της σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία- ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Βρετανία διαφωνούν και θεωρούν το όλο θέμα ως «αποτυχία» της Google να συμμορφωθεί.

Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2012, η Κομισιόν αποφάνθηκε πως η πολιτική της εταιρείας δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ της Ευρώπης όσον αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, και ότι η Google θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να βλέπουν τι πληροφορίες συγκεντρώνονται για τους ίδιους.

Στην εταιρεία δόθηκε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αναπτύξει σχετικά εργαλεία, και να αρχίσει να φροντίζει έτσι ώστε να μη συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα από όσα θα έπρεπε για τους χρήστες της. Το θέμα αυτό προέκυψε ύστερα από την ενοποίηση των πολιτικών της εταιρείας  όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα για όλες τις υπηρεσίες της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας κοινής.

Όπως ανακοινώθηκε από την γαλλική υπηρεσία  CNIL, η   Google δεν έλαβε σχετικά μέτρα, οπότε και ξεκινούν νέες έρευνες από τις υπηρεσίες των έξι προαναφερθέντων χωρών πάνω στο πώς λειτουργεί η Google  σε θέματα ιδιωτικότητας.

Επί της παρούσης, σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες μπορούν να επιβάλουν μόνο πρόστιμα κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά νέοι κανόνες της ΕΕ σύντομα θα δίνουν τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που θα φτάνουν το 2% του ετησίου κύκλου εργασιών παγκοσμίως (ύψους 760 εκατομμυρίων για την περίπτωση της Google, βάσει των εσόδων της το 2011). Οι νέοι αυτοί κανόνες αναμένεται να εγκριθούν ως τα τέλη του έτους.  

Οι αμερικανικές εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τις εξελίξεις, καθώς υπό διερεύνηση όσον αφορά τις online υπηρεσίες της βρίσκεται και η Microsoft. Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν πρόσφατα την «επιθετική», όπως χαρακτηρίστηκε, από πλευράς των ΗΠΑ, προώθηση των θέσεων εταιρειών όπως η Google και η Facebook, που επιθυμούν «χαλάρωση» των σχετικών ευρωπαϊκών νόμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες αποχώρησε από τη θέση της η Άλμα Γουΐτεν, διευθύντρια της Google επί θεμάτων ιδιωτικότητας, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό δεν σχετίζεται με τις ενέργειες των ευρωπαϊκών φορέων.

Προτεινόμενα για εσάς