Πρωτεΐνη ευθύνεται για τους θρόμβους;

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 10:15
UPD:14:49
RICE UNIVERSITY /C. KIANG

Σύμφωνα με τον δρ Joel Moake, αιματολόγο και βασικό ερευνητή βιομηχανικής του Πανεπιστημίου Ράις,  «υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι ο σχηματισμός θρόμβων και η φλεγμονή σε πολλούς ασθενείς συνδέονται κατά κάποιον τρόπο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει στον οργανισμό τους κάποια μόλυνση.

A- A A+

Μια σημαντική ανακάλυψη για το τι προκαλεί τους θρόμβους, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όλα ξεκινούν από μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό!

Μετά από εκατοντάδες πειραματισμούς σε τουλάχιστον δώδεκα πρωτεΐνες, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις ανακάλυψαν ότι κάποιες πρωτεΐνες ευθύνονται για τον σχηματισμό θρόμβων και για πολλές φλεγμονώδεις νόσους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, αλλά και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τον δρ Joel Moake, αιματολόγο και βασικό ερευνητή βιομηχανικής του Πανεπιστημίου Ράις,  «υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι ο σχηματισμός θρόμβων και η φλεγμονή σε πολλούς ασθενείς συνδέονται κατά κάποιον τρόπο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει στον οργανισμό τους κάποια μόλυνση. Η σύνδεση αυτή μπορεί να εξηγήσει ορισμένες  κλινικές περιπτώσεις που εδώ και χρόνια μπερδεύουν τους επιστήμονες».

Εξάλλου, όπως εξηγεί ο ίδιος, υπάρχει μια λογική βάση για τη σύνδεση αυτή, αφού οι θρόμβοι αποτελούν έναν τύπο αντίδρασης των πληγών, οι οποίες έλκουν τις μολύνσεις, άρα θα μπορούσε να υπάρχει ένα είδος επιλεκτικού πλεονεκτήματος στην πρόκληση και των δύο αντιδράσεων ταυτοχρόνως!

Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, καθώς αν για παράδειγμα ένας ασθενής φέρει μια γενετική μετάλλαξη ή αποκτήσει μια διαταραχή που προκαλεί θρόμβους συχνότερα από το κανονικό, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο είδος της φλεγμονής που συνήθως προκαλείται από τη μόλυνση ή να προκαλέσει υποτροπές σε ασθενείς που είναι ευάλωτοι σε διάφορους τύπους σοβαρών φλεγμονωδών ασθενειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή