Exxon Mobil: Διαρροή πετρελαίου στο Άρκανσο

Σε εξέλιξη ο καθαρισμός
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 23:09
UPD:23:10
REUTERS/GREENPEACE

Ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν έχει ανακοινώσει την ποσότητα του πετρελαίου που εκτιμάται ότι διέρρευσε, ωστόσο ανέφερε ότι έχουν καθαριστεί 12.000 βαρέλια πετρελαίου και νερού. 

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση καθαρισμού χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου που διέρρευσαν μετά από ρήξη πετρελαιαγωγού στο Μέιφλαουερ του Άρκανσο των ΗΠΑ.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Pegasus, που μπορεί να μεταφέρει ημερησίως 90.000 βαρέλια καναδικό αργό από το Ιλινόι στο Τέξας, μετά τον εντοπισμό της διαρροής, την Παρασκευή. 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τη διαρροή «σημαντική», ενώ 22 σπίτια εκκενώθηκαν. Ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν έχει ανακοινώσει την ποσότητα του πετρελαίου που εκτιμάται ότι διέρρευσε, ωστόσο ανέφερε ότι έχουν καθαριστεί 12.000 βαρέλια πετρελαίου και νερού. 

YOUTUBE/BENE VIDES

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό διαρροής καναδικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μέσα σε μία εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη, τρένο που μετέφερε καναδικό αργό εκτροχιάστηκε στη Μινεσότα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 15.000 γαλόνια. 

Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών πρότεινε αυτή την εβδομάδα την επιβολή προστίμου 1,7 εκατ. δολ. στην Exxon Mobil για τη διαρροή, το 2011, 1.500 βαρελιών πετρελαίου στον ποταμό Γέλοουστοουν από τον αγωγό Silvertip. 

Η τελευταία διαρροή συνέβη ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το αν θα προχωρήσει η κατασκευή του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL, που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 800.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τον Καναδά στα αμερικανικά παράλια του Κόλπου του Μεξικού. 

«Είτε πρόκειται για τον προτεινόμενο αγωγό Keystone XL ή τη ζημιά στο Άρκανσο, οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αυτού του διαβρωτικού και ρυπογόνου καυσίμου δεν είναι καλή ούτε για τους φορολογούμενους ούτε για το περιβάλλον μας», δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκεϊ. 

Από την πλευρά τους, όσοι έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής του Keystone XL ισχυρίζονται ότι τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα του Καναδά μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους των καυσίμων στις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή