Στίβος: Διετής αποκλεισμός σε Ρωσίδες αθλήτριες

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 20:00
UPD:20:01
EPA/OLIVIER HOSLET

Η 42χρονη Κουζένκοβα, «χρυσή» στην Αθήνα το 2004 στη σφυροβολία, έδωσε  θετικό δείγμα στο παγκόσμιο του Ελσίνκι το 2005, όπου επίσης είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

A- A A+

Με διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση τιμώρησε η ρωσική ομοσπονδία στίβου τρεις αθλήτριες για παράβαση του κανονισμού περί ντόπινγκ, με τις δύο εξ αυτών να έχουν πάντως αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Οι Σβετλάνα Κριβέλιεβα και Όλγα Κουζένκοβα, αμφότερες Ολυμπιονίκες με χρυσά μετάλλια και παγκόσμιες πρωταθλήτριες, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό δύο χρόνων, επειδή δείγματά τους που επανεξετάστηκαν από τη ΔΟΕ βρέθηκαν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες.

Η 42χρονη Κουζένκοβα, «χρυσή» στην Αθήνα το 2004 στη σφυροβολία, έδωσε  θετικό δείγμα στο παγκόσμιο του Ελσίνκι το 2005, όπου επίσης είχε κατακτήσει την πρώτη θέση, ενώ της αφαιρέθηκαν όλα τα αποτελέσματα από τις 12 Αυγούστου 2005 έως τις 11 Αυγούστου 2007, που σημαίνει ότι χάνει τον παγκόσμιο τίτλο του 2005, που πηγαίνει στην Κουβανή Ίπσι Μορένο (ήταν δεύτερη).

Η 43χρονη Κριβέλιοβα, νικήτρια στη σφαιροβολία στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 και στο παγκόσμιο του 2003, στο Παρίσι, έδωσε επίσης θετικό δείγμα το 2004, με τη ΔΟΕ να της έχει ήδη αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο από τον τελικό της Αρχαίας Ολυμπίας. Να σημειωθεί ότι εκεί είχε καταταγεί στην τέταρτη θέση αλλά κέρδισε μετάλλιο μετά την αφαίρεση του χρυσού από τη συμπατριώτισσά της, Ίρινα Κορζανένκο, για χρήση στανοζολόλης.

Η τρίτη Ρωσίδα που τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό είναι η 26χρονη Γελένα Τσουράκοβα, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και έφθασε μέχρι τα ημιτελικά στα 400μ εμπόδια. Δείγμα της αθλήτριας βρέθηκε θετικό σε τεστοστερόνη τον Ιανουάριο, σε προπονητικό καμπ στην Πορτογαλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις