Βρετανία - Κονγκό: Εμπλοκή της MI6 στη δολοφονία Λουμούμπα;

Μαρτυρία μυστικής πράκτορα επικαλείται μέλος της Βουλής των Λόρδων
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 17:54
UPD:18:42
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Τα κεντρικά γραφεία της MI6 στο Λονδίνο.

A- A A+

Πιθανή πρέπει να θεωρείται μια εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία του ήρωα της απελευθέρωσης του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα, το 1961, σύμφωνα με μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

Ο λόρδος Ντέιβιντ Λία, προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα,  επιχειρηματολόγησε  επί των αιτιάσεών του με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή.

Σε άρθρο του στο περιοδικό London Review of Books του Απριλίου, ο κ. Λία υποστηρίζει πως η Ντάφνι Παρκ, πρώην πράκτορας της ΜI6, υπηρεσίας κατασκοπείας της Μεγάλης Βρετανίας, του είχε εμπιστευθεί το 2010 πως είχε «οργανώσει» την, ανεξιχνίαστη ακόμη και σήμερα, δολοφονία του κογκολέζου ηγέτη.

«Μία ημέρα έπαιρνα ένα φλιτζάνι τσάι με την Ντάφνι Παρκ, με την οποία ήμαστε συνάδελφοι, σε αντίπαλες παρατάξεις, στη Βουλή των Λόρδων, λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 2010», σημειώνει στο άρθρο του ο πρώην συνδικαλιστής.

«Ήταν πρόξενος και πρώτη γραμματέας στη Λεοποντβίλ, τη σημερινή Κινσάσα, από το 1959 ως το 1961, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως εκείνη ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ΜI6 στη χώρα αυτή», προσθέτει.

EPA

Ο δολοφονηθείς ήρωας της απελευθέρωσης του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

«Της έθιξα τις αντιφάσεις γύρω από την απαγωγή και την δολοφονία του Λουμούμπα, καθώς και τη θεωρία σχετικά με τον ρόλο που πιθανώς να έπαιξε σε αυτήν η ΜI6. ‘Στην ουσία’, μου απάντησε, ‘ήμουν εγώ που την οργάνωσα’», υποστηρίζει ο κ. Λία.

Σήμερα η εξομολόγηση αυτή που φέρεται να έκανε η Παρκ αναπαράγεται από πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πατρίς Λουμούμπα, ο πρώτος πρωθυπουργός του Κονγκό μετά το τέλος της αποικιοκρατίας, δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961, αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Ζοζέφ-Ντεζιρέ Μομπούτου, με άμεση αυτουργία αξιωματούχων της περιοχής Κατάγκα, η οποία επεδίωκε να ανεξαρτητοποιηθεί, με την υποστήριξη του Βελγίου, δηλαδή της πρώην αποικιοκρατικής επικυρίαρχης δύναμης.

Βελγική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταλήξει το 2001 στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της χώρας φέρουν «ηθική ευθύνη» για τη δολοφονία του Λουμούμπα και η κυβέρνηση του Βελγίου είχε εκφράσει τη συγγνώμη της προς το Κονγκό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή