«Αυτή η χώρα είναι δική μας»

Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 15:26

A- A A+

Το λιμάνι της Κερύνειας, που για τρεις δεκαετίες έγινε σύμβολο για την επανένωση της Κύπρου, είναι κάθε βράδυ το σημείο συνάντησης εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων.

Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν ήρθε ακόμα, αλλά τα σημάδια των τελευταίων ημερών σκορπούν αισιοδοξία. Μερικοί Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι βρίσκονται στο αγαπημένο λιμάνι της Κερύνειας. Στην περιδιάβαση, δεν ξεχωρίζει κανείς ποιος είναι Ελληνοκύπριος και ποιος Τουρκοκύπριος. Ο μύθος της αδυναμίας συνύπαρξης καταρρέει, και ας πέρασαν 29 χρόνια αναγκαστικού χωρισμού. Ο κοινός πόθος για συνύπαρξη και συλλογική πορεία στο μέλλον, έχει ουσιαστικά σβήσει τη γραμμή Αττίλα από τον χάρτη του νησιού. Απομένει ο τυπικός ενταφιασμός της.

«Πρέπει να αισθανόμαστε φυσιολογικά, επειδή αυτό είναι το φυσιολογικό, επειδή ζούμε στο ίδιο νησί και κάποιοι έβαλαν τα σύνορα ανάμεσά μας...», υποστηρίζει ο Ιζέτ Ιτζάν, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος. «Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί. Αυτό που συμβαίνει είναι μόνο ένα βήμα και θα πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερα βήματα, να ζούμε στην Κύπρο, που δε θα έχει σύνορα, σημεία ελέγχου, να ζούμε σε μια κανονική χώρα», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τον Σερντάρ Ντενκτάς, που δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν θα ωφελήσουν τώρα, ο Ιζέτ Ιτσάν είναι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα της συνολικής λύσης του Κυπριακού. «Είναι ξεκάθαρο, τώρα θα πρέπει να βρεθούμε μαζί: Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και πολίτες και θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα, να δημιουργήσουμε κοινές ομάδες, να συζητήσουμε τις διαφορές, και να βρούμε τον τρόπο της λύσης, γιατί επιθυμούμε τη λύση. Αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας για λύση, είναι ένα καλό παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, ο κοινός αγώνας για μια κοινή πατρίδα. Γιατί αυτή η χώρα είναι δική μας», συνόψισε ο τουρκοκύπριος πολιτικός.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή