Τιμή - ρεκόρ για δίσκο των θρυλικών Beatles

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 16:07
UPD:20:25
A- A A+

Ένα σπάνιο, υπογεγραμμένο αντίτυπο του δίσκου των Beatles, «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή - ρεκόρ των 290.500 δολαρίων.

Τον δίσκο, τον οποίο είχαν υπογράψει και τα τέσσερα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος, αγόρασε άνδρας που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος,  σε δημοπρασία του οίκου Heritage Auctions που εδρεύει στο Ντάλας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το βινύλιο θα έβρισκε αγοραστή με περίπου 30.000 δολάρια.
Τα «σκαθάρια» θεωρείται ότι υπέγραψαν το εξώφυλλο του δίσκου την 1η Ιουνίου 1967, ημερομηνία που βγήκε στην κυκλοφορία.
Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης για υπογεγραμμένο δίσκο του συγκροτήματος ήταν 150.000 δολάρια,  για ένα αντίτυπο του «Meet the Beatles».

REUTERS
Εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία

Για πολλούς κριτικούς,  το «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» θεωρείται ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της ροκ μουσικής. Κυκλοφόρησε ύστερα από κυοφορία πεντέμισι μηνών στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ. Άλμπουμ καινοτόμο, από τον ήχο έως το εξώφυλλό του, συνδύασε εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.


700 ώρες ηχογραφήσεων

Για τα τραγούδια του άλμπουμ χρειάστηκαν 700 ώρες ηχογραφήσεων. Άπιαστο όνειρο για άλλους καλλιτέχνες, όχι όμως και για τους Beatles, που ως σούπερ γκρουπ, είχαν το απόλυτο ελεύθερο από την δισκογραφική ΕΜΙ.
Την περίοδο που ηχογραφούσαν το «Sgt Peppers», τα μουσικά ενδιαφέροντα των Beatles δεν επικεντρώνονταν μόνο στις απλές ποπ μελωδίες των αρχών της καριέρας τους. Τους ενδιέφεραν οι ήχοι της Ανατολής όπως και τα ηλεκτρικά όργανα. Το πλήθος των μουσικών εφέ - που σιγά - σιγά γινόταν κτήμα των μουσικών - αλλά και οι νέες τεχνικές ηχογράφησης, συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Στο άλμπουμ χώρεσαν τελικά 13 τραγούδια με χρονική διάρκεια 39 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και έμειναν έξω, για να συμπεριληφθούν σε επόμενα άλμπουμ τους, τα τραγούδια «Strawberry Fields Forever» και «Penny Lane».

Ζάππα : «Το έκαναν μόνο για το χρήμα»

Το «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» ήταν το όγδοο άλμπουμ της δισκογραφίας τους, ενώ σε σύντομο διάστημα ανέβηκε στο νούμερο ένα της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές.             
Ένας από τους δεινούς επικριτές του άλμπουμ υπήρξε ο μουσικός Φρανκ Ζάππα, ο οποίος κατηγόρησε τους Beatles ότι εμπορευματοποίησαν την αισθητική του χίπικου κινήματος (flower power). «Το έκαναν μόνο για το χρήμα»,  τόνιζε σ’ ένα άρθρο του στο περιοδικό Rolling Stone. Και φρόντισε να το διακωμωδήσει αργότερα στο άλμπουμ του «We're Only in it for the money», με εξώφυλλο μια παρωδία του περίφημου εξωφύλλου του «Sgt Peppers».

Τιμές και δόξες

Ο δίσκος τιμήθηκε και από τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ. Το 1968 απέσπασε Βραβείο Γκράμι για άλμπουμ της χρονιάς, που δινόταν για πρώτη φορά σε ροκ άλμπουμ. Με Γκράμι τιμήθηκε και το περίφημο εξώφυλλο του δίσκου, δημιουργία του γκαλερίστα Ρόμπερτ Φρέιζερ με τη συνεργασία του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
 

Προτεινόμενα για εσάς