Β. Κορέα : «Αναγκαία η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου»

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 10:35
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε, ότι είναι έτοιμη για «διάλογο και σύγκρουση», μετά τις άκαρπες συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.

Η χώρα, που εμμέσως παραδέχθηκε ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Πιονγιάνγκ την αναγκάζει να αναπτύξει «το αναγκαίο πυρηνικό οπλοστάσιο».

Το State Department από την πλευρά του, ανακοίνωσε, ότι, η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τους Αμερικανούς διαπραγμευτές κατά τη διάρκεια των συνομιλίων στο Πεκίνο, ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν είχε αναφερθεί δημόσια στο θέμα μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ η Βόρεια και η Νότια Κορέα με κοινή ανακοίνωση τους σήμερα τονίζουν ότι θα εργασθούν από κοινού για την επίλυση της κρίσης για τα πυρηνικά όπλα επί της Κορεατική Χερσονήσου.

Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα έως ότου βρούν μια ειρηνική λύση μέσα απο το διάλογο.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, επιρρίπτονται ευθύνες στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του «αναγκαίου πυρηνικού οπλοστασίου», από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, η οποία στην ανακοίνωση αναφέρεται ως «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» (ΛΔΚ).

Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης αναφέρουν :

* Η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου προτάθηκε απο την ΛΔΚ και έγιναν θετικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή καθώς πρόκειται για την επιθυμία ολοκλήρου του Κορεατικού έθνους.

* Η κυβέρνηση της ΛΔΚ μονίμως και επισταμένως ζητά την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου για το καλό της ειρήνης. Τον Ιανουάριο του 1992 υιοθετήθηκε η «Κοινή Διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» με τη Νότια Κορέα και καταβλήθηκαν σκληρές προσπάθειες για να εφαρμοσθεί.

* Ωστόσο, οι Ηνωμένες ΠΟλιτείες μονίμως προωθούν το στρατηγικό τους στόχο, ο οποίος είναι αντίθετος με τη θέληση του Κορεατικού Εθνους. Τελικά κατέληξαν στον τορπιλισμό της αποπυρηνικοποιήσης της Κορέας....

* Από την ημέρα όμως που η κυβέρνηση Μπους ανέλαβε τη διακυβένρηση των ΗΠΑ, δεν προσπάθησε να κρύψει την εχθρική της στάση απέναντι στη ΛΔΚ και μάλιστα να περιλάβει τη χώρα «στον άξονα του κακού», καθώς και να την θεωρεί στόχο ενός προειδοποιητικού πυρηνικού πλήγματος, παραβιάζοντας έτσι τη Συμφωνία για τη Μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και όλες τις άλλες διεθνείς συμφωνίες και ουσιαστικά εκμηδένισε τη διακορεατική διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση και την μετέτρεψε σε ένα «νεκρό» έγγραφο...

* Η πραγμτικότητα επιβάλει στην ΛΔΚ να σταματήσει τις κλιμακούμενες ενέργειες των ΗΠΑ να πλήξουν την ΛΔΚ με φυσική βία, εξαναγκάζοντας την να προχωρήσει στην επιλογή της κατοχής της αναγκαίας αποτρεπτικής δύναμης, τη οποία θα θέσει σε εφαρμογή. Οι ΗΠΑ ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη.

* Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αυτή τη θέση της ΛΔΚ ως «απειλή» και προχωρούν σε «εκβιασμούς».

Πρόκειται για κάτι τελείως παράλογο, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή