ΗΠΑ: Aλλαγές στο μεταναστευτικό

Εργοδοτών και εργαζομένων για τις άδειες εργασίας
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 07:00
UPD:07:35
STEPHEN A. MASKER

Διακομματική ομάδα γερουσιαστών έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση.

A- A A+

Σε συμφωνία για την έκδοση αδειών εργασίας σε μετανάστες, ακόμη και χαμηλής ειδίκευσης, κατέληξαν εργοδοτικές ενώσεις και εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο στο Κογκρέσο για την ευρύτερη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει προωθηθεί στη χώρα, τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν ο Τομ Ντόνοχιου, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της χώρας, και ο Ρίτσαρντ Τρούκμα, πρόεδρος του κορυφαίου εργατικού συνδικάτου, AFL-CIO.

Ρόλο διαμεσολαβητή φέρεται να είχε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ. Οσο εκκρεμούσε, το ζήτημα έθετε εμπόδιο στις προσπάθειες μιας διακομματικής ομάδας Γερουσιαστών, γνωστής ως «Συμμορίας των Οχτώ», να προωθήσει ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο στη νομιμοποίηση των περίπου 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, που ζουν στις ΗΠΑ, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνων.

Τα εργατικά συνδικάτα αρνούνταν να δώσουν το «πράσινο φως», φοβούμενα ένα κύμα χαμηλόμισθων μεταναστών, το οποίο θα στερούσε θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς.

Με την παραπάνω συμφωνία, ωστόσο, ορίζονται κατώτατα επίπεδα μισθών για τους χαμηλής ειδίκευσης εργάτες, ενώ παρέχονται δικλίδες ασφαλείας για τους Αμερικανούς εργαζομένους. Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, θα δημιουργηθεί μία νέα κάρτα εργασίας, η «W Visa», για ξένους εργαζομένους σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, μη εποχικά και εκτός αγροτικού τομέα, όπως για παράδειγμα οικιακούς βοηθούς, εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα, στο λιανεμπόριο και αλλού. Δεν θα θεωρείται προσωρινή άδεια, καθώς, ύστερα από ένα χρόνο, οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν καθεστώς μονιμοποίησης για τους εργαζομένους. Το νέο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2015, εκτός και εάν υπάρξει ανάγκη για παράταση της έναρξής του κατά έξι μήνες. Αρχικά, θα εκδοθούν 20.000 άδειες. Από τη δεύτερη χρονιά, θα μπορούν να εκδοθούν 35.000, την τρίτη 55.000 και την τέταρτη 75.000. Ο αριθμός δεν θα μπορεί ποτέ να είναι χαμηλότερος των 20.000 αλλά και σε καμία χρονιά δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 200.000.

«Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο, ένα σύγχρονο σύστημα αδειών εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση ειδικού γραφείου, που θα αναλύσει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, καθώς και σημαντικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Τρούμκα. «Πιστεύουμε ότι το νέο πρόγραμμα, το οποίο ωφελεί όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά τους πάντες, θα δώσει ώθηση για μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό», συμπλήρωσε.

Εάν η συμφωνία εγκριθεί, όπως αναμένεται, από τη διακομματική «Συμμορία των Οχτώ», θα κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική στη Γερουσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή