Κένυα: Επικυρώθηκε η εκλογή Κενιάτα στην προεδρία

Επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 22:34
UPD:22:36
REUTERS/NOOR KHAMIS

Την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία της Κένυας επικύρωσε με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, ενώ η ανάδειξη του προέδρου και του αντιπροέδρου έγινε νομότυπα.

A- A A+

Την εκλογή του Ουχούρου Κενιάτα στην προεδρία επικύρωσε σήμερα με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τόσο ο Κενιάτα όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Ουίλιαμ Ρούτο, εξελέγησαν νομότυπα και ότι οι εκλογές που τους ανέδειξαν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, έγραψε η εφημερίδα Nation.

Ο Κενιάτα αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών νωρίτερα μέσα στον μήνα, αλλά ο κυριότερος αντίπαλός του, πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κένυα: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα

Την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία της Κένυας επικύρωσε το Σάββατο, με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο Κενιάτα αναμένεται να ορκιστεί στις 19 Απριλίου, ενώ πρόκειται να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον Ιούνιο για την φερόμενη ανάμειξή του σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης μετά τις εκλογές του 2007. Ο Ρούτο θα δικαστεί τον Μάιο.

Ο 51χρονος Κενιάτα έλαβε περισσότερες από 6,13 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 5,3 εκατ. που έλαβε ο αντίπαλός του.

Δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 14,3 εκατομμύρια Κενυάτες και ψήφισαν περισσότεροι από 12,3 εκατομμύρια.

Έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, η κενυατική αστυνομία έκανε χρήση καπνογόνων εναντίον εκατοντάδων νεαρών που πέταγαν πέτρες στην δυτική πόλη Κισούμου, προπύργιο του Οντίνγκα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή