Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 13:01
A- A A+

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο», τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις αυριανές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 10:30' το πρωΐ από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Σε αυτή τη συγκέντρωση καλούν επίσης το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ και άλλες οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και αντιπολεμικές οργανώσεις.

Εκτός από την αντιπολεμική διάθεση, τα συνδικάτα θα εκφράσουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και το σύνολο των αιτημάτων τους σχετικά με τις εργατικές διεκδικήσεις. Αναμένεται να ξεχωρίσουν το ασφαλιστικό, όπου η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα δεχθεί καμιά δυσμενή αλλαγή στα όρια ηλικίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις, όπου τα συνδικάτα θα προβάλουν τη θέση για σταθερή και πλήρη απασχόληση, για 35ωρη εργασία.

Ακόμα θα προβληθούν τα αιτήματα για μέτρα στήριξης των ανέργων και για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, έκανε έκκληση για ενότητα δράσης, αλλά και για διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων σαν προϋπόθεση για να αποκρουστούν τα δεινά στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως, στις 10:30' το πρωΐ καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστές που πρόσκεινται κυρίως στο χώρο του ΚΚΕ).

Η πραγματοποίηση δύο συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά, στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες του πολέμου και της οικονομικής ύφεσης, έχει προκαλέσει, όπως αναμενόταν, ένταση ανάμεσα στους συνδικαλιστές.

Για κεντρική πολιτική επιλογή του ΚΚΕ, έκανε λόγο ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος επεσήμανε, ότι, πρόκειται για μειοψηφική άποψη που κινείται στην τροχιά εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Για συναινετική πολιτική, απέναντι στην κυβέρνηση και για συμβιβασμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, έκαναν λόγο αντίστοιχα συνδικαλιστές του ΚΚΕ όπως το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Χαρακτηριστική της έντασης, είναι η αφίσα που εξέδωσε το συνδικάτο οικοδόμων με σύνθημα «ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ του Σημίτη μαγαζί», σύνθημα, που θεωρείται ότι ξεπερνά τα όρια κριτικής ανάμεσα στις τάσεις ενός ενιαίου όμως συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο μεταξύ, στο χώρο των συγκοινωνιών έγινε η επιλογή για συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με στάσεις εργασίας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι απεργοί που θα θελήσουν να προσέλθουν στα συλλαλητήρια.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας, είναι το ακόλουθο : Τα λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 5:30' το πρωΐ έως τις 7:30' π.μ. και από τις 10:30' το βράδυ έως το τέλος της βάρδιας. Τα τρόλλεϋ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, θα κινηθούν από τις 7 το πρωΐ έως τις 10 το βράδυ και θα σταματήσουν από τις 10 έως το τέλος της βάρδιας.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στα αεροδρόμια, όπου η ΟΣΠΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Κατά αυτών των αποφάσεων έχει προσφύγει η Ολυμπιακή Αεροπορία και η προσφυγή της θα κριθεί σήμερα, οπότε και θα συγκεκριμενοποιηθεί η διάσταση του προβλήματος στα αεροδρόμια.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή