Δίκη «17Ν» : Αρνήθηκε ο Κουφοντίνας συμμετοχή σε ληστείες

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 15:02
A- A A+

Τις πράξεις των ληστειών, όπως αυτές περιγράφονται στο κατηγορητήριο, αρνήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος επανέλαβε ότι η «17 Νοέμβρη», δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για καμία ληστεία. Ωστόσο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρακτική των ληστειών, η οποία, όπως είπε χρησιμοποιείται απο όλες τις ένοπλες οργανώσεις.

«Ολα τα επαναστατικά κινήματα στον κόσμο δεν μπορούν να εκδώσουν κουπόνια, ούτε να δανειοδοτηθούν απο το κράτος, ούτε να χρηματοδοτηθούν από πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες. Δεν έχουν παροχές από μυστικές υπηρεσίες και δάνεια απο τράπεζες. Η πρακτική τους είναι να παίρνουν τα μέσα που τους είναι απαραίτητα απο τον αντίπαλο».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δανείστηκε και μια φράση του Μπρέχτ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα που εισβάλει ένοπλος σε τράπεζα και των ιδιοκτητών της, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ο εισβολέας πηγαίνει και δηλώνει τις προθέσεις του. Οι ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω απο τα φινετσάτα γραφεία τους και το αποτέλεσμα είναι απείρως ληστρικότερο και καταστροφικότερο».

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου να πει, αν συμμετείχε στις ληστείες, υποστήριξε, ότι, μέχρι στιγμής δεν εχει προκύψει κανένα στοιχείο εναντίον του. «Ολη η Ελλάδα γελάει με τους ψευδομάρτυρες. Και σεις επιμένετε να με ρωτάτε. Φέρτε μου τα στοιχεία που να τα τεκμηριώνουν».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κ. Κώστας Χρυσικόπουλος είπε ότι είναι «στα όρια» της υποβολής αιτήματος εξαίρεσης του εισαγγελέα» για τον τρόπο που θέτει τις ερωτήσεις. «Ο κ. εισαγγελέας έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Γιωτόπουλου και δεν περιμένει την αποδεικτική διαδικασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσικόπουλος.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατηγόρησε τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου, ότι, συμπεριφέρεται με αβρότητα στους ψευδομάρτυρες. «Θα φύγουμε από αυτή την αίθουσα πεινώντας και διψώντας για δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Αναφέρθηκε επίσης στον εισαγγελέα κ. Κυριάκο Καρούτσο, ο οποίος επόπτευε των ανακρίσεων, υποστηρίζοντας ότι υπηρέτησε τη χούντα και έχει φωτογραφηθεί με τη σύζυγο του Θεοφιλογιαννάκου.

Νωρίτερα ο Σάββας Ξηρός επανέλαβε τις καταγγελίες του για τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων. «Μένουμε σε κελιά τουαλέτες. Αν αυτή η τουαλέτα ήταν σε καφενείο θα είχε κλείσει για υγειονομικούς λόγους. Μας ρωτάτε πού πήγαν 700 εκατ. σε είκοσι χρονια δράσης. Και γω σας ρωτώ από ποιανού τσέπες βγήκαν τα 4,2 δισ. δρχ. που χρειάστηκαν για το δικαστήριο και τα 32 κελιά;» ανέφερε ο Σάββας Ξηρός.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν στη συνέχεια μάρτυρες για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας, στην οδό Πατησίων, στις 29 Ιουνίου του 1989.

Ο προϊστάμενος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Νιάβης αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα το Σάββα Ξηρό, ενώ δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για τον Κώστα Τέλιο. Ο διευθυντής της τράπεζας κ. Βασίλης Καλλιακμάνης υποστήριξε, ότι, τα χαρακτηριστικά ενός απο τους δράστες μοιάζουν με αυτά του Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή