Διασώθηκαν οι δεκάδες παγιδευμένοι σε πάγους που επιπλέουν στη Βαλτική

Συγχαρητήρια στα σωστικά συνεργεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 16:50
UPD:20:20
REUTERS/STRINGER

Ένας άνδρας που είχε παγιδευτεί σε κομμάτι πάγου στη Βαλτική αποβιβάζεται από σκάφος των σωστικών συνεργείων της Λετονίας, ύστερα από τη διάσωσή του.

A- A A+

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης περισσότερων από 200 πολιτών στην Λετονία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί επάνω σε δύο τμήματα πάγου τα οποία επέπλεαν στην Βαλτική, δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λετονίας, Βικτόρια Σεμπέλε.

«Η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων ολοκληρώθηκε με επιτυχία γύρω στις 16:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) με την διάσωση των 180 ανθρώπων οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε τμήμα πάγου το οποίο επέπλεε κοντά στο Βακάρμπουλι και 43 άλλων οι οποίοι βρίσκονταν επάνω σε τμήμα πάγου που επέπλεε ανοιχτά του Μάτζορι», διευκρίνισε η κ. Σεμπέλε.

Σωστικές λέμβοι και ελικόπτερα είχαν νωρίτερα πλησιάσει τάχιστα τους εγκλωβισμένους στον Κόλπο της Ρίγα, δίνοντας τέλος στην αγωνία τους.

Ένα από τα δύο τμήματα πάγου αποκόπηκε κοντά σε μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες της λετονικής πρωτεύουσας, ενώ το δεύτερο λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, κατά μήκος των ακτών.

Άνδρας ο οποίος εγκλωβίστηκε επάνω στον πάγο σημείωσε ότι δεν υπήρξε καθόλου πανικός και οι παγιδευμένοι επιβιβάστηκαν με ηρεμία στις σωστικές λέμβους.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στην πλειοψηφία τους, επρόκειτο για λετονούς πολίτες οι οποίοι απολάμβαναν την αργία της καθολικής και προτεσταντικής Μεγάλης Παρασκευής στην παραλία Βακαρμπούλι, όταν άνεμοι και υψηλά κύματα τους απομάκρυναν από την ακτή.

Πολλοί εξ αυτών, τη στιγμή εκείνη, επιδίδονταν στο κλασσικό ψάρεμα στις ρωγμές του πάγου.

Η δεύτερη αποκοπή τμήματος πάγου συνέβη στην παραλία του Ματζόρι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πάγος έφτασε σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη στεριά, πριν να μπορέσουν να επέμβουν τα σωστικά συνεργεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβικς συνεχάρη μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης facebook τα σωστικά συνεργεία και τον στρατό για το «υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού» τους κατά την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς ανάμεσα σε όσους είχαν εγκλωβιστεί επάνω στα τμήματα πάγου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή