Λευκωσία: Κατηγορηματική απόρριψη κάθε ιδέας για λύση δύο κρατών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Νταβούτογλου
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 15:23
UPD:18:42
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στον κ. Νταβούτογλου.

A- A A+

Η κυπριακή κυβέρνηση «απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα και πρόταση για λύση δύο κρατών» στην Κύπρο, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την προκλητική δήλωση του τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου περί ενδεχόμενου διχοτόμησης,  «αν οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν πως οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο Νότο».

Ο κ. Κασουλίδης, αφού εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στον κ. Νταβούτογλου, διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε, «ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει στο μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνολο του κυπριακού λαού» και ξεκαθάρισε ότι με τη λύση του Κυπριακού, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, θα παραμείνει «στην ιδιοκτησία του κυπριακού κράτους, όπως αυτό θα μετεξελιχθεί με τη λύση, και στον κυπριακό λαό, ο οποίος αποτελείται από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, ενώ δεν περιλαμβάνει βεβαίως τους εποίκους».

Σε ό,τι αφορά τα περί διχοτόμησης, σημείωσε ειδικότερα πως οι συμφωνίες του 1960, στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δημιούργησαν ένα κράτος στην Κύπρο.

«Η Τουρκία, η οποία αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, θα πρέπει να θυμάται ότι υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες εγγυούνταν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τουρκικές αναφορές σε δύο λαούς, σε συνιδιοκτησία του νησιού, σε ισομερή διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και σε δύο κράτη στην Κύπρο συνιστούν άρνηση και παραβίαση των όσων η ίδια εγγυήθηκε» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης.

Κοινοποίηση της επιστολής Δ. Αβραμόπουλου στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να κοινοποιηθεί στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η απαντητική επιστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς τον τούρκο ομόλογό του.

Γρ. Δελαβέκουρας: Οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση μόνοι τους

Τη θέση ότι το πλαίσιο που παρουσίασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά και δεν συμβάλει στην πρόοδο, διατύπωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όπως είπε, «η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, ίσως κάνει την εσφαλμένη εκτίμηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ότι μπορεί να διατυπώσει κάποιες διεκδικήσεις, οι οποίες όμως είναι αντίθετες και μας απομακρύνουν από τον ορθό δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πρόσθεσε όμως πως «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» και υπογράμμισε:

«Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση μόνοι τους, θα βρουν τη λύση μέσα από τον διάλογο, μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς τις προφάσεις των εγγυητριών δυνάμεων, που είναι ένας αναχρονισμός που μας πάει πίσω δεκαετίες. Θα βρουν τη λύση και θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τον τόπο τους, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας».  

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος καθιστά σαφή στην επιστολή του δύο θέματα: «Το ένα ότι δεν πρέπει ούτε να διανοούμαστε τη διχοτόμηση, πόσο μάλλον να την υπονοούμε.

»Το δεύτερο, ότι αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως πρόφαση το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης και θα πρέπει να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για το δικό τους μέλλον στη δική τους χώρα. Οι Κύπριοι για τους Κυπρίους. Αυτές οι παρεμβάσεις παραβιάζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει απόσυρση των ξένων δυνάμεων, πρέπει να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μιλάμε για κανόνες και αξίες ολόκληρης της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να συνεχίζεται στην Ευρώπη αυτή η κατάσταση, μετά από τόσα χρόνια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε μέλος της διεθνούς κοινότητας το οποίο αποδέχεται, ή είναι διατεθειμένο, να συζητήσει τέτοιου είδους επιχειρήματα».

Ο κ. Δελαβέκουρας κατέληξε λέγοντας πως «το θέμα είναι, και αυτό είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού. Αυτό είναι αυτονόητο».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρείται η συμπλήρωση της καταστροφής 

«Μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς περί "νομισματικής ενσωμάτωσης" της Δημοκρατίας της Κύπρου στην τουρκική λίρα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου θέτει ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία: "Διχοτόμηση της Κύπρου αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο"», σημειώνει σε νέα του ανακοίνωση για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ανιστόρητες και επικίνδυνες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης που απεικονίζουν τη λαϊκή ρήση: «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «μετά το θανάσιμο πλήγμα που επέφερε στην κυπριακή οικονομία η απόφαση του Eurogroup επιχειρείται η συμπλήρωση της "καταστροφής" μιας κυρίαρχης χώρας, σύμφωνα και με πρόσφατες δημοσιεύσεις από τους New York Times, που δηλώνουν την πρόθεση παρέμβασης ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ με τελικό στόχο τη δημιουργία νεοαποικιακής κτήσης και την αρπαγή και λεηλασία του ενεργειακού πλούτου της νήσου».

Εκτιμά, πως «ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής επικυριαρχίας στη Κύπρο ταυτίζεται με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Όπως λέει, στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουν χώρα έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή «που δυναμώνουν ασταθείς και επικίνδυνες παραμέτρους σε βάρος του κυπριακού λαού, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής» και «επιβεβαιώνουν την ιστορική ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να ορθώσουν ένα ισχυρό αντιμνημονιακό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που οραματίζονται μια Ευρώπη του ακραίου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».

Καταλήγοντας τονίζει πως «οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης και των δυναμικών κοινωνικών κινημάτων είναι το σημερινό φόβητρο των ισχυρών, που με κάθε τρόπο, ωμά και κυνικά, θέλουν να αποδομήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις της αριστεράς» και επιτίθεται στην κυβέρνηση: «Φοβισμένη και ανίσχυρη η τρικομματική κυβέρνηση έχει απογυμνωθεί. Η οργή του λαού και η δημοκρατική ιστορική παρακαταθήκη του θα τους στείλει στο περιθώριο της ιστορίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή