«Απέλαση 600 σύρων προσφύγων» από την Τουρκία

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 13:35
UPD:15:18
Youtube/euronewsGreek

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων Σουλεϊμάν Σαχ, στο Ακτσάκαλε της Τουρκίας, μια πόλη στα σύνορα με την Συρία. Σύροι πρόσφυγες έκαναν διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, πετώντας πέτρες εναντίον της τουρκικής στρατονομίας, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να τους απωθήσει. Διαδηλωτές έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες, κάτι τέτοιο όμως διαψεύδεται από τις τουρκικές αρχές.

A- A A+

Η Τουρκία απέλασε τουλάχιστον 600 σύρους που διέμεναν σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη μεθόριό της, μετά από συγκρούσεις με την τουρκική στρατιωτική αστυνομία στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαμονής τους, όπως ανακοίνωσε τούρκος αξιωματούχος.

«Οι άνθρωποι αυτοί ενεπλάκησαν στα χθεσινά επεισόδια βίας. Καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας του καταυλισμού. Εξακόσιοι με 700 απελάθηκαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να εξετάζουν το οπτικό υλικό (από τις κάμερες) κι αν εντοπίσουν και άλλους, θα τους απελάσουν», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς αξιωματούχος του καταυλισμού.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διεύψευσε τις πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι 50 με 60 πρόσφυγες επέστρεψαν στη Συρία με τη θέλησή τους.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Διαψεύδει η Τουρκία μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων

Η Τουρκία επισήμως διέψευσε τις πληροφορίες για επαναπροώθηση προσφύγων στην Συρία.

«Κάποιοι άνθρωποι επέστρεψαν από χθες το βράδυ, ο αριθμός είναι πιο κοντά στους 50 με 60 και ναι, κάποιοι από αυτούς μπορεί να ενεπλάκησαν στα χθεσινά επεισόδια, αλλά επέστρεψαν με τη θέλησή τους», δήλωσε ο Λεβέντ Γκιουμρουκτσού.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η UNHCR ανησυχεί βαθιά λόγω των πληροφοριών σχετικά με ένα σοβαρό περιστατικό και κατηγορίες για πιθανές απελάσεις από τον καταυλισμό Ακτσαλέ το τελευταίο 24ωρό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή