Βαρύ τίμημα

Παρασκευή, 02 Μαΐου 2003 15:47
UPD:19:58

A- A A+

«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθεροτυπία, εάν οι δημοσιογράφοι λειτουργούν υπό καθεστώς διαφθοράς, ανέχειας ή φόβου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων http://www.ifj.org .

Στις 3 Μαϊου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια στιγμή που ο Τύπος αναμετριέται με την πολύπλοκη φύση του ρόλου του στις ένοπλες συγκρούσεις.

Κατά μέσον όρο πέντε δημοσιογράφοι σκοτώνονται κάθε μήνα, πολλοί από τους οποίους στις φρικτότερες συνθήκες, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), που έχει την έδρα του στη Βιένη.

Από την 1η Ιανουαρίου 1997 ως τις 19 Απριλίου 2003, 43 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Αφρική, 109 στη βόρεια και τη νότια Αμερική, 76 στην Ασία, 85 στην Ευρώπη και 39 στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Είκοσι τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους επί τω έργω από την αρχή της φετινής χρονιάς, 14 εξ αυτών στο Ιράκ.

Ενα από τα χειρότερα επεισόδια συνέβη στις 8 Απριλίου, στα πλαίσια της επιχείρησης «ιρακινή ελευθερία»: τρεις δημοσιογράφοι νεκροί και πέντε τραυματίες από τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

«Παρ' όλο που ο πόλεμος είναι εκ των πραγμάτων επικίνδυνος για αυτούς που τον καλύπτουν, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που πεθαίνουν στη γραμμή του καθήκοντος δολοφονούνται. Γίνονται εσκεμμένα στόχος, επειδή αποκαλύπτουν τη διαφθορά ή την κατάχρηση εξουσίας, επειδή εναντιώνονται σε συμφέροντα, νόμιμα ή παράνομα, εν ολίγοις επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται επίσης για τους ίδιους λόγους», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε μήνυμά του.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 136 ήταν οι φυλακισμένοι στα τέλη του 2002. Πολλές εκατοντάδες αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς και σωματικές επιθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς