Αίγυπτος: Ακύρωσε την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα η δικαιοσύνη

Νέα αμφισβήτηση της εξουσίας του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 15:46
UPD:17:35
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ μιλά στους δημοσιογράφους στο γραφείο του στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάϊρο.

A- A A+

Στην ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Νοεμβρίου του 2012, με το οποίο αποπεμπόταν ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, προχώρησε εφετείο του Καΐρου, διατάσσοντας την επαναφορά του αποπεμφθέντος δικαστικού, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή του Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ και έχει άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να επαναφέρει τον κ. Μαχμούντ στην θέση του γενικού εισαγγελέα.

Η απόφαση εντείνει την ένταση η οποία υφίσταται μεταξύ του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και του δικαστικού σώματος,το οποίο εξέλαβε την αποπομπή του κ. Μαχμούντ σαν αμφισβήτηση της εξουσίας του.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα αποτελούσε αίτημα πολλών εκ των διαδηλωτών και οργανώσεων οι οποίοι συμμετείχαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς ο κ. Μαχμούντ θεωρείτο υποστηρικτής του αιγύπτιου πρώην προέδρου.

Η κοσμική αντιπολίτευση, ωστόσο, ζητεί σήμερα την απομάκρυνση και του νέου γενικού εισαγγελέα Ταλάατ Αμπντουλάχ, τον οποίο κατηγορεί για προσωπική προσήλωση στον κ. Μόρσι και πολιτική διώξεων κατά ακτιβιστών οι οποίοι αντιτίθενται στους ισλαμιστές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή