Β. Κορέα: Διακόπτει τη γραμμή έκτακτης ανάγκης με το στρατό της Ν. Κορέας

«Ενδέχεται να ξεσπάσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή», λέει η Πιονγιάνγκ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 11:14
UPD:15:55
REUTERS/KCNA
A- A A+

Μετά τη διακοπή της γραμμής έκτακτης ανάγκης ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός της κλείνει και το «κόκκινο τηλέφωνο» με το στρατό της Νότιας Κορέας.

«Από σήμερα, όλες οι στρατιωτικές επικοινωνίες της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα διακόπτονται», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Σε μια κατάσταση κατά την οποία ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει πλέον λόγος να διατηρούμε τις επικοινωνίες αυτές», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «η γραμμή θα παραμείνει κλειστή όσο συνεχίζονται οι εχθρικές ενέργειες».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πολεμικές ιαχές στη χερσόνησο της Κορέας

Η Βόρεια Κορέα παρατάσσει το πυροβολικό και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει σε θέση μάχης. Την τελευταία περίοδο η Πιoνγιάνγκ εκτοξεύει απειλές εναντίον της Νότιας Κορέας και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όλο και συχνότερα. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή τη φορά θα κάνει πράξη την πολεμόχαρη ρητορική της ή αν οι δηλώσεις θα μείνουν σε επίπεδο προπαγάνδας. Ωστόσο, η διαταγή είναι ότι οι μονάδες πρέπει να είναι έτοιμες να επιτεθούν άμεσα τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη Χαβάη και το Γκουάμ.

Στα μέσα Μαρτίου, η Βόρεια Κορέα διέκοψε την «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ, μια γραμμή επικοινωνίας για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η γραμμή αυτή, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, έχει διακοπεί πέντε φορές από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή