Δίκη «17Ν» : Κατάθεση της συζύγου του Βρετανού ταξιάρχου

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 10:09
UPD:10:10
A- A A+

Με την κατάθεση της χήρας του Βρετανού ταξιάρχου, Στήβεν Σώντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στην κατάθεσή της η κ. Σώντερς, δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δολοφονήθηκε ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας πως είναι ανανδρία να σκοτώνεται ένας άοπλος άνθρωπος και πολύ περισσότερο να δολοφονούνται συνολικά 22 άτομα από τη «17 Νοέμβρη».

«Ο άνδρας μου ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Δεν είχε σχέση με την Αεροπορία, αφού είχε προβλήματα με την όρασή του και σε όλη του τη ζωή απασχολήθηκε σε ειρηνευτικά καθήκοντα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να σκοτώνεται ένας άνθρωπος».

Η μάρτυρας ανέφερε, ότι, ο Στήβεν Σόντερς είχε υπηρετήσει πριν έρθει στην Ελλάδα, στην Αυστραλία, τη Βόρειο Ιρλανδία και στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Κόσοβο και στο Ιράκ. Σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την κατάθεσή της, θα αποστρατευόταν.

«Μεγάλωσα στη βόρειο Ιρλανδία και ξέρω τι σημαίνει τρομοκρατία. Εγινα νοσοκόμα και περιέθαλψα θύματα της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για το φαινόμενο αυτό. Δε μπορώ να αντιληφθώ πώς άνθρωποι, που έχουν οικογένεια, κάνουν αυτά τα πράγματα».

Η κ. Σώντερς, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, είπε πως πρέπει να επιβληθούν μεγάλες ποινές στους κατηγορουμένους, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει εκατοντάδες επιστολές συμπαράστασης μετά τη δολοφονία του συζύγου της.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε, ότι, του χορηγούνται ψυχοφάρμακα και κατήγγειλε πως στα κελιά των κατηγορουμένων βρίσκονται άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που εμφανίζονται ως φρουροί. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του κατηγορουμένου, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να εξεταστούν ως μάρτυρες, ο ψυχίατρος των φυλακών και ο ψυχίατρος Θεόδωρος Χριστοδουλάκης, που πρότεινε ο Σάββας Ξηρός.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή