Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο.
Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά», είπε ακόμη ο κ. Σαρρής προσθέτοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να γίνει μια νέα αρχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης είπε: «Αποφύγαμε μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε οδηγήσει την Κύπρο σε έξοδο από την ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες».
Ερωτηθείς για το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντήσει συγκεκριμένα σε αυτό το στάδιο. «Η εκτίμηση είναι ότι θα είναι κάτω από ή γύρω στο 30%, αλλά αυτή είναι μία κάπως αυθαίρετη εκτίμηση».
Eurogroup: Συνέντευξη Ντάισελμπλουμ - Ρεν - Ρέγκλινγκ - Λαγκάρντ Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», εκτιμά ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές - την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην ανακοίνωσή της, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».
Τέλος, σημειώνει ότι «στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».
«Πολύ ευχαριστημένη» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι σωστή για την Κύπρο διότι εξασφαλίζει πως αυτοί που συνέβαλαν στην κρίση θα πληρώσουν για να λυθεί.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρέθηκε την περασμένη νύκτα μια λύση και που καταφέραμε να αποφύγουμε μια χρεοκοπία», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Πιστεύω πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι η σωστή».
Ο Β. Σόιμπλε μετά τη σύνοδο του Eurogroup Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την αποχώρησή του από τη σύνοδο.
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.
«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.
Την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.
Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».
«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Η λύση που δόθηκε για το πρόβλημα της Κύπρου είναι «μοναδική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν και πρόσθεσε ότι απέχει κατά πολύ από το τέλειο, αλλά, όπως παραδέχθηκε, «σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχει τέλεια λύση».
Δήλωσε ενοχλημένος από το γεγονός ότι για κάθε χώρα αναζητείται διαφορετική λύση και ανέφερε ότι οι διαφορετικές απόψεις κάθε χώρας για την κρίση της Κύπρου δεν απλοποίησε την κατάσταση, ενώ επέκρινε τη συζήτηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για τις καταθέσεις ρώσων επενδυτών στο νησί.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να διδαχθεί από την περίπτωση της Κύπρου ότι στο μέλλον πρέπει να αποφασίζει γρηγορότερα και πιο «ομοσπονδιακά».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.
Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχειρότερου σεναρίου. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters