Το κάλεσμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από το Ισραήλ, να κηρυχθεί και επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση» καταδίκασε η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η αναφορά του κ. Ομπάμα έγινε με αφορμή την εμπλοκή της οργάνωσης, σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, σε βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς τον Ιούλιο του 2012, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε ισραηλινοί τουρίστες.
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε χθες ότι η επίθεση στη Βουλγαρία, μαζί με το μέγεθος του οπλοστασίου της και την υποστήριξή της στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελούν βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης ενάντια στην ένοπλη σιιτική οργάνωση.
Ο κ. Ομπάμα κάλεσε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν πλέον τη Χεζμπολάχ «σαν αυτό το οποίο είναι πραγματικά – μια τρομοκρατική οργάνωση».
«Πλήρης συνενοχή ΗΠΑ – Ισραήλ»
Η ισλαμιστική οργάνωση σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι τα σχόλια Ομπάμα αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδιαφέρεται μονάχα για την ικανοποίηση του «εβραϊκού κράτους», ενώ επαναβεβαίωσε το σταθερό προσανατολισμό της στην ένοπλη πάλη.
«Η Χεζμπολάχ δε μπορεί παρά να εκφράσει την έντονη καταδίκη της για τις συγκεκριμένες αμερικανικές θέσεις. Οι συγκεκριμένες απόψεις τοποθετούν την Ουάσιγκτον στη θέση του πλήρους συνενόχου του εχθρού (Ισραήλ) σε όλα του τα εγκλήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της λιβανικής οργάνωσης.
Η οργάνωση υπογραμμίζει επίσης ότι τα σχόλια του κ. Ομπάμα τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο «με υπάλληλο της σιωνιστικής οντότητας, παρά σαν ο κορυφαίος αξιωματούχος ανεξάρτητης χώρας, δηλαδή των ΗΠΑ».
Η σιιτική παράταξη ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της αποτελούν προσπάθεια δυσφήμησής της από πλευράς Ισραήλ, ενώ η ΕΕ αντιτείνει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσταθεροποιούσε το Λίβανο και θα ενέτεινε την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.
Η Χεζμπολάχ είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο με τη βοήθεια του Ιράν και θεωρείται υπεύθυνη για επιθέσεις αυτοκτονίας ενάντια στην αμερικανική πρεσβεία και σε βάση πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983.
Είχε δώσει επίσης μάχες 34 ημερών με το Ισραήλ εντός του εδάφους του νότιου Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εγγράψει τη Χεζμπολάχ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, παρά τις σχετικές πιέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.
Πρόσφατα, κυπριακό δικαστήριο καταδίκασε μέλος της Χεζμπολάχ για συνωμοσία προκειμένου να πληγούν τα ισραηλινά συμφέροντα στο νησί.