Δέκα χιλιάδες άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στην πόλη Νανζίγκ, στην ανατολική Κίνα, σε μια προσπάθεια των αρχών, να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, (SARS), που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 206 άτομα στη χώρα και έχει προσβάλει άλλα 4.280.
Στο Πεκίνο, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 103 άνθρωποι, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα άλλους 563 ανθρώπους που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα της νόσου. Συνολικά στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν μπει σε καραντίνα 16.000 άτομα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, που επισκέφτηκε χθες ένα νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με άτυπη πνευμονία, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά «η κατάσταση παραμένει σοβαρή».
«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά μας καλά εδώ στο Πεκίνο, που είναι η πρωτεύουσα και το πολιτικό και πνευματικό κέντρο της χώρας », τόνισε ο Γουέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε, ο αριθμός των κρουσμάτων που εκδηλώνονται καθημερινά είναι πλέον μονοψήφιος.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), τόνισε πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο να διατυπώνονται συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου, ιδιαίτερα στο Πεκίνο.
Ο Αλαν Σνουρ, εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Πεκίνο, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίον εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας, εξακολουθεί να προβληματίζει άκρως τους ειδικούς.
Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, τόνισε, πώς ο ιός πέρασε από τη νότια Κίνα στην πρωτεύουσα, χωρίς να επηρεάσει σχεδόν καμμία άλλη περιοχή ανάμεσα στο Πεκίνο και την επαρχία, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα.
«Η υπόλοιπη Κίνα ήταν εξαιρετικά τυχερή», συνέχισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, «ή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα του ιού».
Νέα κρούσματα στην Ταϊβάν
Τέσσερα νέα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν σήμερα στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ασθενών από την άτυπη πνευμονία να ανέλθει σε 120. Μέχρι τώρα στην Ταϊβάν έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 10 άτομα.
Eμβόλιο
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία «Berna Biotech», ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 464 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε πάντως, ότι, θα περάσουν τέσσερις έως έξι μήνες για να καθοριστεί το ενδεχόμενο επιτυχίας της παρασκευής του εμβολίου.
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου αναμένεται ναανακοινώσουν οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται εκτάκτως σήμερα. Στη σύνοδο θα παραστεί και η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Τζιρόλαμο Σίρκια, ζήτησε χθες τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας. «Η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, είναι μια σημαντική δοκιμή εν όψει του κινδύνου που σήμερα είναι περιορισμένος, αλλά μπορεί αύριο να εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα ζητήσω από τους ομόλογούς μου να ληφθούν κοινά μέτρα διαφορετικά η Ιταλία θα τα λάβει μόνη της», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κενά στους ελέγχους των άλλων χωρών.
Λόγω της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας στην Ασία, το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις εγγραφές πολλών εκατοντάδων φοιτητών από ασιατικές χώρες στα καλοκαιρινά μαθήματα, που αρχίζουν σε λίγες εβδομάδες.
Η απαγόρευση, αφορά σπουδαστές από το Χονγκ Κόνγκ, την Ταϊβάν, την Κίνα, και τη Σιγκαπούρη, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μπέρκλεϊ Ρόμπερτ Μπέρνταλ, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.