Μάχη με τον χρόνο στην Κύπρο

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 10:35
UPD:12:06
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

A- A A+

Την πρόταση της Κύπρου για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ παρουσίασε στην τρόικα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Νέα αναβολή παίρνει η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, που είχε προγραμματιστεί για τις 10:00.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου στη ΝΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν τη λύση στην οποία κατέληξε η κυπριακή ηγεσία ανεπαρκή και επαναφέρουν στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είπε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

Διευκρίνισε πάντως ότι γίνεται συζήτηση για ηπιότερο κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού είναι εγγυημένες.

Για το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση της Βουλής

Βάσει των νέων δεδομένων η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει τελικά αργά το απόγευμα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα η συνεδρίαση να πάρει αναβολή για αύριο, έγκυρη πηγή απάντησε αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει, μεταξύ άλλων, τα επίμαχα νομοσχέδια για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την εξυγίανση των τραπεζών.

Πρόκειται για συνολικά εννέα νομοθετήματα:

  • περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
  • περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
  • περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
  • περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
  • περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί.
  • περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή