ΟΗΕ: Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Β. Κορέα

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 09:23
UPD:09:23
A- A A+

Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου αποδέχθηκαν τη σχετική πρόταση της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκή Ένωσης και η οποία ζητεί από την Πιονγιάνγκ «να συνεργασθεί άνευ όρων» με την επιτροπή και «να επιτρέψει ελεύθερες επισκέψεις» στη χώρα, πράγμα που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί στον Ειδικό Εισηγητή για τη Βόρεια Κορέα.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι να ερευνήσει «τις σοβαρές, συστηματικές και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βόρεια Κορέα, όπως «την παραβίαση του δικαιώματος στην τροφή, τις παραβιάσεις στα στρατόπεδα κράτησης, τα βασανιστήρια, την αυθαίρετη κράτηση, τις διακρίσεις, τις παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, της ελευθερίας μετακίνησης, τις εξαφανίσεις προσώπων και τις απαγωγές ξένων υπηκόων».

Στόχος της έρευνας είναι η απόδοση ευθυνών, κυρίως όταν οι παραβιάσεις αυτές είναι πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Εκφράζουμε τη βαθειά μας ανησυχία για τις κατάφωρες και διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο ιρλανδός πρεσβευτής της Ε.Ε. στον ΟΗΕ Τζέραρντ Κορ.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Πιονγκ Σε Σο, απέρριψε τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και δήλωσε ότι ο βορειοκορεατικός πληθυσμός «είναι ευτυχής που διαθέτει το καλύτερο σύστημα στον κόσμο».

Η επιτροπή έρευνας θα παρουσιάσει προφορική έκθεση για τα αποτελέσματα των εργασιών της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Γραπτή έκθεση αναμένεται κατά την 25η σύνοδο του Συμβουλίου τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2014.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή