Σκωτία: Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Ανακοινώσεις του Πρώτου Υπουργού της Σκωτίας
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 17:33
UPD:19:36
REUTERS/DAVID MOIR

Ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ σε παλαιότερη ομιλία του, κρατά τη συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

A- A A+

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 θα διεξαχθεί τελικώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, αρχίζοντας την αντίστροφη μέτρηση για μια ιστορική απόφαση για το έθνος των πέντε εκατομμυρίων Σκωτσέζων.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου του 2011, παρέχοντας την ευκαιρία στους σκωτσέζους εθνικιστές να προσπαθήσουν να διαρρήξουν τους δεσμούς με το Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής πάντως, η πλειοψηφία των Σκωτσέζων εμφανίζεται υπέρ της παραμονής στα πλαίσια του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ποσοστό 50%, ενώ μόνον το 30% εκφράζεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι σκωτσέζοι εθνικιστές θεωρούν ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, στο οποίο οι βουλευτές από τη Σκωτία αποτελούν μικρή μειοψηφία, λόγω του πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού της Αγγλίας, δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του σκωτσέζικου λαού.

«Μια θετική ψήφος θα σημαίνει ότι ο λαός της Σκωτίας θα έχει 100% αντιπροσωπευτική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Σάλμοντ στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, ανακοινώνοντας την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας έκανε ακόμη λόγο για ευκαιρία της χώρας του να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και το ταλέντο του λαού της για να χτίσει ένα λαμπρότερο μέλλον.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το «σύστημα του Γουέστμινστερ απλώς δε λειτουργεί για τη Σκωτία», αναφερόμενος στην ενιαία βρετανική εξουσία με έδρα το Λονδίνο.

Το SNP θεωρεί ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, σε συνδυασμό με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, την αλιεία και τη βιομηχανία του ουίσκι θα επιτρέψουν στη σκωτσέζικη οικονομία να αναπτυχθεί.

Άλλες πολιτικές δυνάμεις όμως, τόσο στο Εδιμβούργο όσο και στο Λονδίνο, θεωρούν ότι μια ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα ήταν επιζήμια τόσο για την ίδια όσο και για τη Μεγάλη Βρετανία συνολικά.

Στους ψηφοφόρους θα τεθεί ένα και μοναδικό ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να ανεξαρτητοποιηθεί;».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή