Απειλές Β. Κορέας για εξαγωγή πυρηνικών όπλων

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 08:20
A- A A+

Η Βόρειος Κορέα απείλησε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο Πεκίνο, ότι θα προχωρήσει στην εξαγωγή πυρηνικών όπλων και να εμπλουτίσει με τέτοια όπλα και το δικό της οπλοστάσιο, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, προσκείμενους στους κύκλους των συνομιλιών, η εφημερίδα τονίζει, ότι, ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις, Λι Γκουν, διατύπωσε τη συγκεκριμένη απειλή σε μία ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέϊμς Κέλι, στο περιθώριο των τριμερών επαφών στο Πεκίνο, για το ζήτημα των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λι, υψηλόβαθμο στέλεχος του βορειοκορεατικού υπουργείου, τόνισε στον Κέλι, ότι, η Πιονγκγιάνγκ «θα εξαγάγει πυρηνικά όπλα, θα προσθέσει στο οπλοστάσιό της, ή θα δοκιμάσει πυρηνικά όπλα», τόνισε στους Times, στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Οπως είπε κατηγορηματικά ο Λι, η στάση που θα ακολουθήσει η χώρα του θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στα ανοίγματά της.

Ο Κέλι απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα, τις δηλώσεις του συνομιλητή του, αξιολογώντας τες ως απειλές κι επομένως απαράδεκτες. «Αυτό συνιστά σαφώς μία απειλή», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα, ως πηγή, προσκείμενη στις τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Βορείου Κορέας, ΗΠΑ, Κίνας.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει, ότι, οι Βορειοκορεάτες υποστήριξαν επίσης πως έχουν περαιώσει την ανακατεργασία χιλιάδων απεμπλουτισμένων ράβδων πυρηνικών καυσίμων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή