Δίκη «17Ν» : Διαφωνία εισαγγελέα, συνηγόρων υπεράσπισης

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 13:08
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στην δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της αστυνομικού κ. Νίκης Βεργή, για την υπόθεση της εισβολής στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 1988.

Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε τον κατηγορούμενο Πάτροκλο Τσελέντη, να πει αν ήταν ο ίδιος παρών στην συγκεκριμένη υπόθεση και ποιοί άλλοι συμμετείχαν. Εντονα αντέδρασε ο συνήγορος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων των Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη, κ. Ιωάννης Σταμούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να μεταβάλλεται σε μάρτυρα.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κ. Γιάννης Ραχιώτης, ο οποίος ζήτησε να απαγορευθεί από το δικαστήριο η ερώτηση του Εισαγγελέα.

- Γιάννης Σταμούλης : «Δεν είναι δυνατόν να ρωτήσετε, κύριε Εισαγγελέα, κατηγορούμενο για κατηγορίες που δεν αφορούν τον ίδιο, αλλά τους άλλους κατηγορουμένους. Το απαγορεύει η διάταξη του άρθρου 211 της σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

- Πρόεδρος Δικαστηρίου : «Ο κ. Εισαγγελέας μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει».

- Γ. Ραχιώτης : «Δεν προβλέπεται η ανωμοτί εξέταση του κατηγορουμένου ως μάρτυρα που δεν αφορά την κατηγορία τη δική του, αλλά των υπολοίπων».

- Εισαγγελέας Εδρας Χρ. Λάμπρου : «Θα μου απαγορεύσετε την ελευθερία του λόγου; Εκεί θα φθάσουμε; Εκπλήττομαι. Καυχόμεθα για τη δημοκρατία μας και δεν δέχομαι στην ελληνική δημοκρατία τη λογοκρισία του Εισαγγελέως».

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας της έδρας κ. Βασίλης Μαρκής, επεσήμανε πάντως ότι μόνη ερώτηση που θα μπορούσε να διατυπωθεί στον κατηγορούμενο είναι αν ήταν παρών. Σε σχετική ερώτηση του προέδρου, αν επιθυμεί να απαντήσει στην επίμαχη ερώτηση, ο Πάτροκλος Τσελέντης, απάντησε καταφατικά.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, χαρακτήρισε καινοφανή την τοποθέτηση της υπεράσπισης, επειδή, όπως είπε, όλες οι διατάξεις που επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης, είναι υπέρ των κατηγορουμένων, ώστε να διευκολυνθούν στην απόδειξη της αθωώτητάς τους.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή