Λ. Παπαδήμας : «Κλείνει το θέμα της διπλής ιθαγένειας των Βορειοηπειρωτών»

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 13:42
A- A A+

Σε συνεννόηση με το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, για το θέμα της διπλής ιθαγένειας των Βορειοηπειρωτών, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα.

«Είχα επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, και πιστεύω μέσα το καλοκαίρι να κλείσουμε το θέμα με διακρατική συμφωνία, που θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών είπε ο κ. Παπαδήμας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, σχετικά με το ζήτημα της «απλούστευσης των διαδικασιών καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών.

Ο κ. Παπαδήμας προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι μετανάστες θα καταθέτουν την πρώτη αίτηση για άδεια παραμονής στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και όχι στους δήμους, ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα.

Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση μέσα στον επόμενο μήνα του επιχειρησιακού σχεδίου για το Ολοκληρωμένο Μηχανογραφημένο Μητρώο Μεταναστών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις περιφέρειες και τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εργασίας ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία και να αποφεύγεται η διπλοεγγραφή και η χορήγηση «διπλών, τριπλών και τετραπλών αδειών παραμονής.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι ή κυβέρνηση επιδιώκει έως τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να κυρωθούν δύο κοινοτικές οδηγίες, η πρώτη για την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών, δηλαδή να μπορεί κάποιος μετανάστης με ένα χρόνο παραμονής να φέρνει σύζυγο και παιδιά, και η δεύτερη, να μπορεί να παίρνει άδεια αορίστου χρόνου παραμονής μετά από πέντε χρόνια, όταν για παράδειγμα στην Ελλάδα απαιτούνται δέκα χρόνια.

Σημείωσε τέλος, ότι σε περίπτωση κύρωσης της δεύτερης οδηγίας, η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διάταξη, ώστε να συμπίπτουν χρονικά οι άδειες εργασίας και παραμονής των μεταναστών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή