Πολιορκημένοι από τον ιό SARS

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 16:34
UPD:19:12

A- A A+

Ο φόβος της άτυπης πνευμονίας, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SΑRS), έχει αλλάξει την όψη των πόλεων της Κίνας, της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης. Ολόκληρα δημόσια κτίρια μπαίνουν σε καραντίνα, η οικονομία πλήττεται, λόγω της δραματικής μείωσης του τουρισμού, και μια ξενοφοβία εκδηλώνεται εις βάρος των Ασιατών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πιθανοί φορείς. Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη, από το φόβο του κακού, της «πανούκλας».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε ένα ιατρικό συνέδριο για την άτυπη πνευμονία, οι θέσεις γύρω από τον Βόλφγκανγκ Πράισερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έμειναν άδειες, επειδή είχε περάσει μερικές εβδομάδες στην Κίνα, για να κάνει τη δουλειά του, να μελετήσει την ασθένεια.

Στο Πεκίνο ο φόβος ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας μπορεί να μεταδίδεται από τους σκύλους και τις γάτες οδηγεί εκατοντάδες κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας να εγκαταλείπουν ακόμη και να σκοτώνουν τα κατοικίδιά τους. Ορισμένες κοινότητες ζητούν από τους κατοίκους ν’ απαλλαγούν από τα κατοικίδιά τους. Δεν υπάρχει ωστόσο εντολή της κυβέρνησης που να ζητά από τους πολίτες να πράξουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, αυτό είναι αλήθεια. Και είναι σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας του ιού, που μεταλλάσσεται γρήγορα, λόγω της ανθεκτικότητάς του, λόγω των τρόπων μετάδοσης - έχει την ικανότητα να μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, και όχι αποκλειστικά με την επαφή με το μολυσμένο άτομο- και για άλλους λόγους που δεν δυνάμεθα να γνωρίζουμε ακόμη σε μια εξελισσόμενη κατάσταση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρασκευή εμβολίου δεν είναι υπόθεση ημερών ή μηνών, αλλά ετών. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο μακριά θα έχει φτάσει ο ιός ως τότε.

Αχτίδα ελπίδας

Μια αχτίδα ελπίδας ήρθε σήμερα από το Χονγκ Κονγκ, όπου δοκιμές με ορό από αίμα ασθενών που θεραπεύτηκαν από την άτυπη πνευμονία αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση άλλων κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ανθεκτικών στην κλασική φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού.

Ωστόσο οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι πιο εκτενείς και τυποποιημένες δοκιμές επιβάλλεται να γίνουν, πριν η θεραπεία θεωρηθεί αξιόπιστη για ν’ αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που συνδυάζει το φάρμακο Ribavirin - ισχυρό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο ήπαρ και την καρδιά - και στεροειδή.

O Γκρέγκορι Τσενγκ, καθηγητής Ιατρικής του κινεζικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε σύνολο 70 ασθενών που έλαβαν ορό περίπου το 70% μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο ύστερα από 21 ημέρες νοσηλείας, κάτι που δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα την αποτελεσματικότητά του. Ο ορός αυτός ελήφθη από ασθενείς που ανέπτυξαν αντισώματα, αφού θεραπεύτηκαν από την άτυπη πνευμονία.

Μέχρι και 55% η θνησιμότητα στους ηλικιωμένους

Η θνησιμότητα από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο στους ασθενείς άνω των 60 ετών μπορεί να φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 55% ενώ στους νεότερους σε ηλικία αγγίζει το 13%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσιευμένη επιδημιολογική ανάλυση της εξάπλωσης του SARS στην ιστοσελίδα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet.

Μολονότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι η θνησιμότητα από το SARS είναι υψηλότερη απ' όσο πιστεύαμε, γνωρίζουμε τώρα ότι οι ενέργειες που έγιναν από τον τομέα της δημόσιας υγείας μείωσαν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό θνησιμότητας πιθανότατα θα αυξανόταν όμως αυτές οι εκτιμήσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από το 6-10% που υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η περίοδος επώασης -από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος μέχρι να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα -φτάνει τις 6 ημέρες., ενώ το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι να εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο έχει μειωθεί από τις 5 ημέρες στις 3. Αν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας. Το χρονικό διάστημα από την εισαγωγή του ασθενούς μέχρι το θάνατο από SARS εκτιμάται ότι φτάνει τις 36 ημέρες ενώ όσοι αποθεραπεύτηκαν πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο στις 23,5 ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή