Ν. ΒΕΡΓΗ: Σας είπα και πάλι ότι, όταν μία παρέα σχεδιάζει να κάνει κάτι ακολουθεί – αυτό σκεφτείτε το λίγο – ακολουθεί ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μια προσχεδιασμένη κατάσταση. Εισήλθαν πρώτοι ο κ. Ξηρός με τον κ. Τζωρτζάτο και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Δεν σημαίνει ότι μεσολάβησε κάποιος χρόνος διαρκείας έως ότου εμφανιστούν όλοι. Δεν ήταν τόσο πολύ το χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλο το κενό ούτε οι αποστάσεις.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μάρτυρα, για τα προσχεδιασμένα δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ. Λογικά είναι αυτά που λέτε. Εγώ λέω εσείς τί είδατε και τί αντιληφθήκατε. Δεν είδατε τους άλλους δύο ή οποιουσδήποτε άλλους εκτός από τον κρατούμενο.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν πρόφτασα. Με είχαν ήδη ακινητοποιήσει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα φτάσουμε στην ακινητοποίηση. Μπήκαν 4 άτομα στο γραφείο ας όλοι μαζί;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Σε πρώτη φάση σας είπα και πάλι είδα μπροστά μου τον αστυνομικό με τον υποτιθέμενο κρατούμενο. Στη συνέχεια, σε δευτερόλεπτο μέσα ήρθαν και οι υπόλοιποι.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι υπόλοιποι ήταν 4 όλοι-όλοι, δηλαδή 2 συν 2 αυτοί που ήρθαν;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ήταν 2 αρχικά, για λίγο είδα φιγούρες να περνούν από τον διάδρομο. Ήταν οι άλλοι 3 συνεργοί τους οι οποίοι πήγαιναν τους αστυνομικούς στο γραφείο του κ. Διοικητή το οποίο είναι στο βάθος και δεξιά και μετά παρουσιάστηκαν όλοι μπροστά μου. Έναν τον είδα στην πόρτα. Το 6ο άτομο το είδα στην πόρτα όταν με κατέβασε ο κ. Ξηρός από τον πάνω όροφο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στον πάνω όροφο που σας κατέβασε ο κ. Ξηρός ή οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει ήταν μετά.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ήταν μετά. Μετά είδα το 6ο άτομο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πολύ. Αυτό που πήγαιναν τους άλλους στο γραφείο του Διοικητή έγινε προτού μπουν στο γραφείο το δικό σας αυτοί που μπήκαν ή μετά;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όχι, όχι. Ταυτόχρονα είχαν μπει οι δύο κύριοι στο γραφείο το δικό μου, με είχαν ακινητοποιήσει αλλά όπως ήμουν όρθια επειδή είχα πρόσβαση στην πόρτα αριστερά να βλέπω τον διάδρομο είδα που περνούσαν τους συναδέλφους μου στον διάδρομο με κατεύθυνση δεξιά προς το βάθος. Ήταν συνεργοί τους, άτομα όπως και οι.....
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει. Εκείνη την ώρα λοιπόν στο γραφείο σας ήταν δύο τελικά ψευτο-κρατούμενος και ψευτο-αστυνομικός ή ήταν τέσσερις; Αυτό ρωτώ εγώ για να καταλάβω.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Σας επαναλαμβάνω ότι μπήκαν δύο αρχικά και σε δευτερόλεπτα μέσα παρουσιάστηκαν και οι άλλοι τρεις. Ένας κάθισε στην πόρτα τον οποίο τον είδα πολύ πιο αργά εγώ ότι με κατέβασε από πάνω. Συνολικά ήταν 6 άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε τώρα λιγάκι στα θέματα της περιγραφής του ψευτο-κρατούμενου για τον οποίο πολύς λόγος έγινε χθες για το ανάστημα κλπ. Είπατε τελικώς ότι φορούσατε γόβες 6 πόντους και αποδίδετε εκεί την διαφορά του ύψους που καταθέτετε. Ωστόσο θέλω να ρωτήσω το εξής, λέτε εδώ και είναι εντυπωσιακό διότι δεν θυμάμαι να το έχω δει σε άλλη μαρτυρική κατάθεση σε οποιαδήποτε υπόθεση εδώ πέρα, πολύ συγκεκριμένο προσδιορισμό του ύψους. «Είχε ανάστημα 1,67 περίπου›. Δεν λέτε 1,70 περίπου, 1,65 περίπου ή στρογγυλά κλπ ή μετρίου αναστήματος γενικά ή κοντός ή ψηλός.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Το εννοώ, 1,70....
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι 1,70, 1,67 λέτε.
Ν. ΒΕΡΓΗ: 1,67 μπορεί να είναι και 1,70, δυο πόντους δεν το μέτρησα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το μετρήσατε και έχετε τις γόβες. Οι συνάδελφοί σας οι άλλοι δύο οι οποίοι προφανώς δεν φορούσαν γόβες και τακούνια, μιλάνε και αυτοί για 1,67. Ακριβώς το ίδιο ύψος δίνουν σε αυτόν που έκανε τον ψευτο-κρατούμενο. Τα είχατε συζητήσει πριν καταθέσετε ή ο καθένας είπε αυθόρμητα αυτό το οποίο είδε;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν έγινε καμία προσυνεννόηση μεταξύ εμένα και των συναδέλφων μου.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το φαντάζομαι γι αυτό το επισημαίνω.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν έγινε καμία προσυνεννόηση, ούτε υπήρχε λόγος να γίνει. Ο καθένας εκτιμά τις καταστάσεις σύμφωνα με το πώς τις αντιλαμβάνεται κ. συνήγορε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ σωστά και συμφωνώ και αυτό ακριβώς περίμενα να ακούσω από σας. Πού αποδίδετε το γεγονός, πώς εκτιμάτε το γεγονός ότι είναι τρεις μαρτυρικές καταθέσεις αυτόπτων προσώπων τα οποία μιλάνε για ύψος 1,67 του προσώπου αυτού περιοριστικά. Ούτε 1,68, ούτε 1,65, ούτε 1,69 και βεβαίως ένας από τους τρεις είσαστε κι εσείς. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να κάνουν τόσο πολύ λάθος; Διότι αν έκαναν λάθος σε αυτόν μπορεί να κάνουν και στους άλλους κι εσείς.
Δηλαδή γιατί αυτός που είναι 1,80 να είναι 1,80 και να μην είναι 1,92 ή 1,93; Γιατί αυτός ο οποίος ελέχθη ότι είναι 1,70 να μην είναι κι αυτός 13 πόντους παραπάνω; Γιατί να μην πω και το άλλο, ότι έχοντας υπόψη σας εσείς ότι φορούσατε τις γόβες με τους 6 πόντους επιπλέον αυτόν που είδατε για 1,61 στην πραγματικότητα τον είπατε 1,67 έχοντας προσθέσει και την διαφορά από τους 6 πόντους του τακουνιού; Δώστε μου μία εξήγηση σε αυτά.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Το τελευταίο που μου λέτε νομίζω ότι διευκρινίστηκε χθες το μεσημέρι και σας είπα ότι όντως δεν είχα υπολογίσει την γόβα που φορούσα εγώ εκείνη την ημέρα. Πάντα όταν έκανα Αξιωματικός Υπηρεσίας και τώρα στο Τμήμα εκεί που υπηρετώ και κάνω Αξιωματικός Υπηρεσίας δεν φοράω χαμηλό παπούτσι. Φοράω γόβα πάντα με την στολή.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία Βεργή, θα βρούμε τον κανονισμό και θα τον φέρουμε αν και θα όφειλε η κατηγορούσα αρχή που ανακίνησε το θέμα να το κάνει και θα τα διευκρινίσουμε αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει εγώ λέω το εξής, άντε ότι φοράγατε εσείς γόβες και τακούνια, φόραγε και ο κ. Σβολίμης και ο κ. Ζερβογιαννάκης γόβες και τακούνια 6 πόντους για να κάνει το λάθος το ίδιο;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Κύριε συνήγορε, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω. Η εμφάνιση, γενικώς το στυλ του κ. Τζωρτζάτου – μιλάω συγκεκριμένα – διέφερε κατά πολύ από την εμφάνιση την σημερινή που έχει εδώ στο Δικαστήριο. Τώρα είναι περιποιημένος, σηκώνει το ανάστημά του. Δηλαδή έχει μία όψη τελείως διαφορετική. Τότε σας λέω έκανε τον κρατούμενο. Ήταν πιο μαζεμένος, πιο ατημέλητος. Φαινόταν δηλαδή πιο χαμηλός να σας το πω έτσι, όπως τον είδα εγώ, σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις. Φορούσα και την γόβα στην υπηρεσία η οποία μου έδινε και μερικούς πόντους πιο πάνω και τον είδα όντως πιο χαμηλό από μένα. Και τώρα αν φέρω εδώ και φορέσω γόβα, τώρα εδώ μέσα στην αίθουσα θα φαίνεται πιο κοντός.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μάρτυρα, εδώ πέρα δεν είναι το θέμα......
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ακούστε με λίγο. Γι αυτό και ο κ. Ξηρός όπως δηλώνει είναι πιο ψηλός από 1,80 που εγώ λέω ότι είναι και στην κατάθεσή μου. Γιατί εκείνη την ημέρα τον είπα εγώ ότι ήταν 1,80. Είπα ότι ήταν γύρω στο 1,.80 ο κ. Ξηρός αλλά όμως φορούσα και το παπούτσι.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήσασταν καθιστή ή όρθια όταν τον είδατε τον ψευτο-αστυφύλακα και τον ψευτο-κρατούμενο.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όρθια ήμουν μαζί του 20 λεπτά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όρθια 20 λεπτά;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Με είχε από την ώρα που μπήκε στο Τμήμα όρθια έως ότου έφυγε. Εκτός από την στιγμή που μου φόρεσε την κουκούλα και μου έδεσε τα χέρια και ήμουν στον καναπέ του Διοικητή.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 20 λεπτά είναι πάρα πολλά.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Τόσο έμεινα στο Τμήμα κ. συνήγορε. Από τις 16:10 έως 16:30.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το ξέρω, προκύπτει από την δικογραφία. Δεν είναι κάτι το καινούριο. ¶λλο είναι το θέμα, ότι 20 λεπτά είναι πάρα πολλά για έναν αστυνομικό έστω και άπειρο για να μπορεί να κάνει μία σωστή εκτίμηση του ύψους κάποιου ανθρώπου. Αυτό λέω εγώ.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Εσείς έχετε κολλήσει στο ύψος.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα θα ξεκολλήσουμε, μισό λεπτό.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Έτσι το είδα εκείνη την στιγμή. Έτσι τον είδα τότε. Τώρα εδώ πέρα είμαι με χαμηλό τακούνι εγώ, αυτός.....
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λέω το εξής: είπατε ότι ήταν διαφορετικός τότε από ότι είναι τώρα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ως προς την εμφάνισή του, το ντύσιμό του, όχι τα χαρακτηριστικά του.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ντύσιμο κ. μάρτυρα δεν αποτελεί κανένα στοιχείο προσδιοριστικό της ταυτότητας του ανθρώπου. Τί μας ενδιαφέρει το ντύσιμο τώρα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Κύριε συνήγορε, εγώ από τα χαρακτηριστικά του που είδα στις φωτογραφίες.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε και στα χαρακτηριστικά και σε φωτογραφίες. Έχουμε πολλά, μισό λεπτό, ένα-ένα. Ύψος, λέτε ότι ήρθε εδώ πέρα και σήκωσε το ανάστημά του. Τί εννοείτε δηλαδή; Ότι ψήλωσε;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όχι ότι ψήλωσε και τότε είχε χαμηλώσει. Σας λέω, εμφανίστηκε κατ’ άλλο τρόπο. Ήταν διαφορετικός τότε απ’ ότι είναι τώρα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μου το ύψος του ανθρώπου δεν μεταβάλλεται.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν είπα ότι μεταβάλλεται το ύψος. Είχε σας λέω άλλη εμφάνιση.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια η διαφορά και δεν λέτε απλώς τότε ότι είναι πιο κοντός από σας μόνο; Λέτε 1,67. Είναι 13 πόντους πιο κοντός από εσάς.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Εγώ κύριε με την γόβα που φορούσα ήμουν πολύ πιο πάνω από τον κ. Τζωρτζάτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, επιμένει ότι ήταν τόσο. Τί να κάνουμε τώρα;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Επιμένω κ. Πρόεδρε σύμφωνα με το τί είδα και το τί αντιμετώπισα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνω κρίση εγώ. Δεν μου επιτρέπεται. Απλώς λέω επιμένει η μάρτυς σαν διαπίστωση. Επιμένει η μάρτυς για το ύψος ότι έτσι ήταν.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Μα ήμουν πολύ πιο πάνω από τον κ. Τζωρτζάτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα βλέπω ότι εγώ ήμουν ψηλότερη και γι αυτό. Τώρα με τις γόβες θα το βρούμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα το βρούμε και με τις γόβες. Να δούμε αν θα μας πουν και οι άλλοι κύριοι ότι φορούσαν γόβες στιλέτο και τον είδαν κι αυτοί για 1,67.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν σας είπα ότι φορούσα γόβα στιλέτο. Ποτέ δεν έχω φορέσει γόβα στιλέτο. Σας είπα ότι φορούσα γόβα με λίγο τακούνι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γόβα στιλέτο ήταν μία σειρά στην τηλεόραση. Από εκεί τα βλέπετε;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει κυκλοφορήσει και σαν σλόγκαν στους δημοσιογράφους χθες, μετά από αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Παπαδάκη, συνεχίστε.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία συνάδελφε, αφήστε τα φαιδρά πράγματα. Κρατηθείτε σε ένα επίπεδο, κάντε μου τη χάρη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρατήστε σε σωστό επίπεδο την διαδικασία. Μην την χαλάσουμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακριβώς γι αυτό το λέω. Ανθρώπινο είναι. Μας ξεφεύγει μία κρίση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω ότι παρά την επιμονή σας την μεγάλη η μάρτυς εμμένει εκεί σε αυτό το σημείο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα αξιολογηθεί και η εμμονή διότι όταν προκαλείται η νοημοσύνη είναι προφανές. Πάμε στα άλλα χαρακτηριστικά. Έχετε πει εδώ μαλλιά καστανά. Για κοιτάξτε να δείτε, έχει καστανά μαλλιά ο κ. Τζωρτζάτος; Ξανθός, μελαχρινός ή καστανός είναι; Πείτε τί τον κάνετε;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν κοιτάζω σήμερα τίποτα κύριε συνήγορε. Εγώ τότε όπως τον είδα έτσι τον είδα. Έτσι καταθέτω. Δεν αναιρώ τίποτα απ’ ότι έχω πει, απολύτως τίποτα, ούτε κόμμα. Σας είπα ότι τα μαλλιά του ήταν πιο μακριά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο μακριά;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Το καλοκαίρι όλων μας τα μαλλιά παίρνουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα. Δεν ήταν ο κ. Τζωρτζάτος όπως ήταν. Απλά τα χαρακτηριστικά του εγώ αναγνώρισα στις φωτογραφίες που είδα και είπα ότι είναι αυτός. Τα μαλλιά του θα μπορούσαν πριν από 15 χρόνια να είναι κι εγώ δεν ξέρω πώς. Θα μπορούσε να τα είχε βάψει, θα μπορούσε να τα είχε κάνει οτιδήποτε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο μακριά ήταν, όσο είναι τα δικά σας τώρα, πιο μακριά, περίπου μέχρι πού έφταναν;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν τα μέτρησα, ήταν λίγο πιο μακριά από τα δικά μου, αλλά ήταν ατημέλητα σας λέω και σκόρπια, δεν ήταν δηλαδή καλοβαλμένα, δεν ήταν ούτε κοντοκουρεμένος ούτε χτενισμένος ούτε τίποτα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν δηλαδή κατσαρά τα μαλλιά του, που λέτε σκόρπια; Ήταν αφάνα; Πώς ήταν, ίσια, σπαστά; Πώς ήταν τα μαλλιά του;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Προς το ίσιο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσιο λέτε κι εδώ πέρα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Προς το ίσιο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, λέτε «μαλλιά καστανά λίγο μακριά, ίσια›. Έχει ίσια μαλλιά ο Τζωρτζάτος; Γυρίστε να δείτε.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Σας είπα πώς ήταν τότε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας δείξω μια φωτογραφία να μου πείτε αν αυτός που θα σας δείξω έχει καμία σχέση με αυτό που θυμάστε από τότε. (Επιδεικνύεται φωτογραφία).
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν ήταν σγουρά τα μαλλιά του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μου τη δώσετε; «Καλοκαίρι ‘88› γράφει.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι ακριβώς όπως είναι και τώρα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλήσατε για χαρακτηριστικά του προσώπου του τρεις-τέσσερις φορές. Εδώ, στην κατάθεσή σας, δεν έχετε πει κανένα χαρακτηριστικό του προσώπου του. Κανένα απολύτως. Σας λέω το ύψος, «το ύψος φαινόταν έτσι ή αλλιώς, το σήκωσε το ανάστημά του›. Σας λέω τα μαλλιά, «μπορεί να τα είχε βάψει, ήταν καλοκαίρι, ξανοίγει το χρώμα› κτλ.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Το καλοκαίρι τα μαλλιά όλων μας αλλάζουν κατά κάποιον τρόπο το χρώμα τους. Δεν ήταν μαύρα όπως είναι σήμερα, σας το ξαναείπα και πάλι.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά μου κάνετε μία παραδοχή η οποία δεν ξέρω καν αν στέκει επιστημονικά, ότι αλλάζουν τα μαλλιά όλων μας το καλοκαίρι. Εγώ δεν ξέρω να αλλάζουν τα δικά μου τα μαλλιά το καλοκαίρι.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Στους πιο πολλούς ανθρώπους σας λέω ανοίγει το χρώμα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρετε αυτό το πράγμα από κανέναν δερματολόγο, γιατρό δηλαδή, από κάποιον επιστήμονα ή από τα κομμωτήρια που τα λένε αυτά τα πράγματα; Από πού βγαίνει δηλαδή αυτό; Δεν ξέρω τα δικά μου τα μαλλιά να αλλάζουν το καλοκαίρι ή κάποιου άλλου....
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ανοίγει σας είπα λίγο το χρώμα αισθητά, γιατί κάνουμε μπάνια, είμαστε στον ήλιο, δεν είμαστε δηλαδή όπως είμαστε το χειμώνα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πού το ξέρετε εσείς εάν ο Τζωρτζάτος ή ο οποιοσδήποτε έκανε μπάνια και ήταν στον ήλιο;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν ξέρω τί έκανε, εγώ σας λέω πώς τον είδα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον είδατε έτσι, κατ’ εκτίμηση.
Ν. ΒΕΡΓΗ: ¶λλωστε δεν έχω δηλώσει ότι είχε ποτέ ξανθά μαλλιά ο κ. Τζωρτζάτος.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καστανά λέτε.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν ήταν τόσο σκούρα όσο είναι σήμερα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, λέτε καστανά δεν ήταν, λέτε ίσια δεν ήταν, λέτε το ύψος, ήταν κοντός. Φεύγετε από εκείνα τα χαρακτηριστικά. Πείτε ένα χαρακτηριστικό του προσώπου του που θυμάστε λοιπόν, όσο τον είδατε. Ένα χαρακτηριστικό του προσώπου του που σας έμεινε. Εδώ δεν έχετε περιγράψει τίποτε. Το να τον δείτε σήμερα και να πείτε ότι είναι ο Τζωρτζάτος είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, κι εμένα μπορείτε να πείτε και οποιονδήποτε. Τί έχει μείνει στη μνήμη σας; Ένα χαρακτηριστικό εγώ δεν βλέπω εδώ πέρα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Και τα μάτια του θυμάμαι, και το στόμα του και εδώ στους κροτάφους τον θυμάμαι.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και γιατί δεν λέτε τίποτε από αυτά στην προανακριτική κατάθεση;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν ερωτήθηκα για κάτι περαιτέρω.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έπρεπε να ερωτηθείτε για να τα πείτε; Εσείς είστε ανακριτική υπάλληλος κυρία μου.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Μην εκνευρίζεστε κ. συνήγορε, δεν υπάρχει λόγος. Ό,τι με ρωτούσαν τους απαντούσα. Καταλάβατε;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε τί έχετε πει: «Το άτομο που ήρθε στο Τμήμα σαν προσαγόμενο ήταν ηλικίας 26-28 ετών. Είχε ανάστημα 1,67 περίπου›.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Ό,τι με ρωτούσαν κατέθετα. Ό,τι με ρωτούσαν έλεγα. Ό,τι είχα δει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή είχατε κατά νου τα χαρακτηριστικά του και δεν τα είπατε επειδή δεν σας ρώτησαν; Έτσι επιτελείτε το καθήκον σας ως αστυνομικός;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Η εικόνα του προσώπου του συγκεκριμένου κυρίου μου έμεινε τη στιγμή που τον είδα μπροστά μου σε συνθήκες μη αναμενόμενες, όπως και του κ. Ξηρού. Δεν έχω κάποιο λόγο για να σας παραπλανήσω. Γιατί δεν λέω ότι είδα και τον κ. Κουφοντίνα; Δεν τον θυμάμαι, μπορεί να ήταν ο άνθρωπος, δεν τον θυμάμαι εγώ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά, δεν είναι κι ο καημός μου γιατί δεν λέτε ότι ήταν και ο κ. Κουφοντίνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μου λέτε, εδώ που τον είδατε σήμερα τον κ. Τζωρτζάτο, τί ανάστημα λέτε ότι έχει; Τί θα λέγατε, σήμερα που τον βλέπουμε τον κ. Τζωρτζάτο εδώ, σηκώθηκε κιόλας, τί ανάστημα λέτε ότι έχει;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Γύρω στο 1,76-1,77, τόσο... Δεν θα έλεγα δηλαδή 1,68, όπως τον βλέπω τώρα είναι πιο ψηλός.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει από την ίδια απόσταση τον είχατε δει και τότε κατά τα λεγόμενά σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στα χαρακτηριστικά δεν έχει περιγράψει τίποτε, λέει ότι είναι ένας άνθρωπος που επί 20 λεπτά εκεί μέσα τον έβλεπα και δεν έχω συγκρατήσει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μείνω στο προηγούμενο θέμα, καταρχήν, απαντώντας όλοι οι μάρτυρες κα μάρτυρα καθίστανται μάρτυρες ακριβώς διότι είναι παρόντες σε κάποιες μη αναμενόμενες καταστάσεις. Σ’ αυτό λοιπόν δεν είστε εξαίρεση εσείς, αντιθέτως εσείς επειδή είστε αστυνομικός και έχετε μία εμπειρία, έχετε και κάποιες αυξημένες υποχρεώσεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά διότι και ανακριτική έχετε κάνει και εγκληματολογία στις σχολές αστυνομίας, ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου.....
Ν. ΒΕΡΓΗ: Κύριε συνήγορε και στις υπηρεσίες της σήμανσης που έχω υπηρετήσει θέλω να σας επισημάνω το εξής: Ότι ένα άτομο, όταν τον μετράμε επί τούτου, τότε γράφουμε επακριβώς το ανάστημά του. Όταν τον βλέπουμε κάνουμε μία εκτίμηση. ¶λλο η εκτίμηση και άλλο η μέτρηση. Εγώ τον κ. Τζωρτζάτο δεν τον μέτρησα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δε χρειάζεται να είναι στη σήμανση κανείς για να το πείτε, είναι προφανές.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όχι, αλλά το έχετε παραμερίσει το συγκεκριμένο στοιχείο που σας επισημαίνω. Δεν τον μέτρησα, τον είδα μπροστά μου αιφνιδίως, εντελώς ξαφνικά, χωρίς να τον περιμένω.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μου, όταν κάνετε τόσο ακριβείς εκτιμήσεις στην προανακριτική κατάθεση και λέτε 1,67 κι εσείς και οι συνάδελφοί σας, είμαι υποχρεωμένος κι εγώ να λάβω υπόψη μου ότι είναι αστυνομικοί που έχουν μία εμπειρία στο να κάνουν σωστές εκτιμήσεις κι έρχεστε τώρα και λέτε τα αντίθετα. Εγώ ξαναμένω στα χαρακτηριστικά λοιπόν.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Έχετε κάθε δικαίωμα να πιστεύετε ότι δεν εισέβαλλε ο κ. Τζωρτζάτος στο Αστυνομικό Τμήμα. Εγώ πιστεύω, είμαι σίγουρη, ότι ήρθε μέσα. Τώρα εσείς, αν πιστεύετε το αντίθετο, δε μπορώ να σας αλλάξω άποψη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα είναι ότι το αν είστε σίγουρη ή όχι, είναι κάτι που ελέγχεται και από πλευράς αξιοπιστίας και από πλευράς πειθούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια παρεπίμπτουσα τώρα: Τον κ. Τζωρτζάτο –έχουμε έναν άνθρωπο που δικάζεται με μια σοβαρή κατηγορία- τον είδατε αρκετή ώρα στο πρόσωπο; Μ’ ενδιαφέρει το πρόσωπο. Τον είδατε αρκετή ώρα;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Τον κ. Τζωρτζάτο τον είδα περίπου για 7 λεπτά. Ούτε 10 λεπτά. Τον υπόλοιπο χρόνο με απασχόλησε ο κ. Ξηρός. Το είπα εξαρχής ότι με τον κ. Ξηρό ήμουν 20 λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μ’ ενδιαφέρει αυτό.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όση ώρα ήμουν εκεί στο γραφείο που μου ζητούσαν τα όπλα, πριν με ανεβάσει επάνω. Καμία άλλη στιγμή δεν τον ξαναείδα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο θέμα των χαρακτηριστικών λοιπόν, λέω τα εξής: Ότι δεν έχετε δώσει καμία απολύτως περιγραφή, δίνετε την απάντηση ότι δεν σας ρώτησαν. Βεβαίως πράγματι όλο το κείμενο της προανακριτικής σας κατάθεσης φέρεται να είναι συντεταγμένο χωρίς ερωτήσεις και απαντήσεις, σαν ένας μονόλογος ο οποίος καταλαμβάνει δέκα φύλλα.
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι έγινε χωρίς να μεσολαβούν ερωτήσεις. Εν τούτοις στο τέλος γίνεται η κλασική ερώτηση, αν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις. Και γίνεται ακριβώς μετά από την περιγραφή πέντε ατόμων που κάνετε, που λέτε ηλικία, ύψος, μαλλιά, μουστάκι, μη μουστάκι κτλ. και εσείς δεν προσθέτετε τίποτα σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι όπως μας λέτε τώρα, έχετε νωπά κάποια χαρακτηριστικά που και αυτά δεν μας τα προσδιορίζετε ακόμα και τώρα ποια ήταν και παρά το γεγονός ότι είστε σε θέση να ξέρετε σαν αστυνομικός, ότι τα χαρακτηριστικά είναι εκείνα που οδηγούν στην περιγραφή και δεν λέτε κανένα χαρακτηριστικό.
Μιλάτε για ένα σκίτσο το οποίο έγινε, μιλήσατε προχθές. Κύριε Πρόεδρε, με την ευκαιρία θέλω να ξέρω αν πράγματι υπάρχει σκίτσο γιατί είπατε στον κ. Εισαγγελέα να βρούμε πρώτα στη δικογραφία αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Υπάρχει τελικά; Διότι αν υπάρχει να της το δείξουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ στη δικογραφία που επισκόπησε ο εκ δεξιών συνάδελφός μας, δεν υπάρχει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ δεν ξέρω να υπάρχει και γεννάται ένα ευρύτερο ερώτημα, ποιοι έχουν εξαφανίσει τα σκίτσα της δικογραφίας και γιατί.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν ευθύνομαι εγώ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι εσείς, ασφαλώς όχι εσείς, δεν το λέω για εσάς. Εάν ήταν η μόνη περίπτωση που έλειπε σκίτσο, ίσως και να το αμφισβητούσα. Αλλά είναι πολλές, είναι και σε άλλες υποθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ τα αναζήτησα αυτά τα σκίτσα, αλλά σε μερικές δικογραφίες βρέθηκαν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε μερικές βρέθηκαν, σε άλλες όχι. Μήπως γιατί αυτά τα σκίτσα είναι τελείως διαφορετικά από τα πρόσωπα τα οποία αναγνωρίστηκαν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, και εκεί δεν έμοιαζε κανένα. Σίγουρα πράγματα, μην ψάχνεστε, τα είδαμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως η γενίκευση αυτή της εκτίμησης, είναι μη αρεστή σε κάποιους οι οποίοι κατέχουν τα στοιχεία γι αυτό δεν τα έχουν φέρει μέσα στη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός από μία δικογραφία παρατηρούν εδώ οι συνάδελφοι, που έμοιαζε σε μία, του Βρανόπουλου ήταν. Σε μία δικογραφία πράγματι έμοιαζαν τα σκίτσα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Του Βρανόπουλου δεν ξέρω γιατί δεν είναι κατηγορούμενος ο εντολέας μου και δεν έχω γνώση της δικογραφίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν και άλλα τα οποία δεν έμοιαζαν με τίποτα, τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί, υπήρχαν. Αυτό δηλαδή μου γεννά υποψίες εμένα και τα περισσότερα δεν έμοιαζαν. Σε μία δικογραφία έμοιαζαν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε πόσες δικογραφίες έχουμε δει σκίτσα και σε πόσες έχει επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν σκίτσα, παρ’ ότι κάποιοι μάρτυρες έχουν κάνει λόγο γι αυτά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κάποιοι άλλοι είπαν ότι υπήρχαν σκίτσα και δεν τα βρήκαμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιφυλάσσομαι, θα συμβουλευτώ τα πρακτικά και θα σας υποβάλλω αίτημα αύριο πάνω σ’ αυτό. Τώρα για την μάρτυρα, λέω το εξής, να μη φεύγουμε από αυτό το θέμα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Θέλετε να σας απαντήσω στην ερώτηση που μου κάνατε πριν όσον αφορά το κλείσιμο της κατάθεσής μου που με ρώτησαν οι αξιωματικοί οι αρμόδιοι που έπαιρναν την κατάθεση, αν έχω να προσθέσω κάτι άλλο;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί δεν είπατε τα χαρακτηριστικά τα οποία μας λέτε σήμερα ότι τα ξέρατε.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Όταν δίνεις μία κατάθεση και σου λέει ο Αξιωματικός που την παίρνει, έχεις να προσθέσεις τίποτε άλλο, δεν εννοεί τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Αν ήθελε να με ρωτήσει κάτι άλλο για τα χαρακτηριστικά θα με ρωτούσε όταν την ξεκίνησε την κατάθεσή μου να την παίρνει. Αν έχω να προσθέσω κάτι άλλο για το συμβάν, αυτό με ρώτησε. «Γενικότερα, έχεις να προσθέσεις τίποτε άλλο;› Ήταν μια τυπική ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πάντως έπρεπε να περιγράψετε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μάρτυρα, είδατε έναν δράστη, συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του και δεν τα αναφέρατε στις αρχές που έκαναν προανάκριση και είστε αστυνομικός; Σ’ αυτό απαντήστε μου, αν δεν θέλετε μην απαντάτε και ας μείνει ρητορικό το ερώτημα.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν έχω κάποιους λόγους για να μη σας απαντήσω. Εγώ έζησα σας λέω όλη εκείνη την εμπειρία μόνη μου από τόσο κοντά, που μου έχουν μείνει σας λέω αναλλοίωτες οι μορφές των ανθρώπων αυτών. ¶σχετα εάν τους υπόλοιπους δε μπορώ να τους αναγνωρίσω σήμερα ανάμεσά τους εδώ και στις φωτογραφίες που μου υπέδειξαν. Αυτό είναι άλλο θέμα, δε μπορώ εγώ να πω με σιγουριά ότι κάποιος από τους υπόλοιπους, είναι ένας από τους κυρίους που βρίσκονται εδώ στην αίθουσα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ πού μπορώ να ξέρω λοιπόν ότι αυτό το οποίο λέτε, πράγματι είναι αλήθεια, ότι είχατε συγκρατήσει από τότε τα χαρακτηριστικά, όταν δεν τα έχετε καταγράψει πουθενά;
Ν. ΒΕΡΓΗ: Το θυμάμαι το ύφος του κ. Τζωρτζάτου σας το ξαναλέω και πάλι, για τελευταία φορά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, δεν τα είπατε στην προανάκριση. Πάτε στον κ. Ζερβομπεάκο λοιπόν και λέτε ότι αυτός που ήταν με πολιτικά και έδινε την εντύπωση του κρατουμένου ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος, δεν έχω καμία αμφιβολία για το άτομο αυτό το οποίο αμέσως αναγνώρισα μόλις είδα φωτογραφία του κτλ. Ούτε κι εδώ πέρα λέτε βάσει ποιων χαρακτηριστικών τους αναγνωρίσατε. Λέτε ότι σας επεδείχθησαν φωτογραφίες.....
Ν. ΒΕΡΓΗ: Τους αναγνώρισα σύμφωνα με το πώς τους είδα στη φωτογραφία, σας το ξαναλέω και πάλι. Όταν είδα τις φωτογραφίες των δύο αυτών ατόμων τους οποίους και αναφέρω ότι είναι οι ίδιοι αυτοί, σας είπα ότι δεν μου άφηναν κανένα κενό ότι μπορεί να μην είναι αυτοί.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει όμως κι εδώ μία αιτιολόγηση τί είναι εκείνο που σας κάνει να τους αναγνωρίζετε. Αυτό λέω.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Εσείς με βλέπετε εμένα σήμερα εδώ. Εάν δείτε τη φωτογραφία μου μετά από 5 χρόνια δεν θα με γνωρίσετε; Με βλέπετε σήμερα εδώ στην αίθουσα, εάν σας δείξει κάποιος μια φωτογραφία δική μου.....
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε μεθαύριο δε θα σας αναγνωρίσω και γι αυτό ακριβώς έχω σοβαρές αμφιβολίες, διότι σε ένα τροχαίο βρισκόμαστε ή σε ένα περιστατικό στο δρόμο και την άλλη μέρα δε μπορούμε να περιγράψουμε, όχι 15 χρόνια μετά να ερχόμαστε και να λέμε αυτά που δεν είπαμε τότε.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Δεν έχετε θυμητικό, στερείστε θυμητικού, δε φταίω εγώ γι αυτό.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ας μην κάνουμε διαγωνισμό ποιος έχει καλύτερη μνήμη, ο μάρτυρας, ο δικηγόρος κτλ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ερωτήσεις κάνουμε τώρα. Ο ανακριτής της έδωσε τις φωτογραφίες και λέει «εγώ τους αναγνωρίζω αυτούς και είμαι σίγουρη›. Θα τα δούμε κι εμείς.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να βοηθήσω και διαδικαστικά γιατί δε θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις μέσα σ’ αυτή την αίθουσα. Δε λέω ότι πρόθεση της υπεράσπισης είναι να δημιουργούνται εντυπώσεις, είναι λογικό αυτό το πράγμα. Θέτω υπόψη του Δικαστηρίου σας ότι στην δικογραφία υπάρχει η υποβλητική αναφορά με λεπτομερή στοιχεία τί υποβάλλεται στις 27 Φεβρουαρίου του 1989 στην Εισαγγελία. Εκεί λοιπόν αναφέρονται λεπτομερώς στοιχεία, πουθενά δεν αναφέρονται σκίτσα.
Θα έλεγα λοιπόν ότι το 1989 γίνεται αυτό το πράγμα. Ας μη υποθέσουμε ότι αφαιρέθηκαν κάποια σκίτσα τα οποία πράγματι υπήρχαν, για να μην αναγνωριστούν μετά από 15 χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ένα επιχείρημα σοβαρό, θα το εκτιμήσουμε και αυτό.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κ. Εισαγγελέα πήγα να βγάλω αξιόπιστη σε ένα πράγμα τη μάρτυρα, ατύχησα και σ’ αυτό φαίνεται, τί να κάνουμε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα περί αφαιρέσεως στοιχείων από τη δικογραφία, προσβάλλουν και δεν πρέπει να λέγονται. Συνιστούν και αξιόποινη πράξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι υπεξαγωγή εγγράφων λέει ο κ. Εισαγγελεύς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην λέγονται κ. Πρόεδρε αυτά τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσθέσω κι εγώ κάτι εδώ που λέει στην υποβλητική αναφορά. Γράφει στο τέλος, για να είμαστε δίκαιοι, «μια προκήρυξη, 15 φωτογραφίες›. Φωτογραφίες όμως θα είναι από το χώρο, δεν είναι σκίτσα πάντως. Του αυτοκινήτου κτλ., αυτές τις φωτογραφίες εννοούν.
Ν. ΒΕΡΓΗ: Τα σκίτσα τα οποία είχαμε δώσει επάνω στην αρμόδια υπηρεσία, τα έχει δει και ο συνάδελφος ο κ. Ζερβογιαννάκης. Ρωτήστε τον.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό ήθελα να πω τώρα για τα σκίτσα. Διότι επικαλέστηκε από χθες και τον κ. Ζερβογιαννάκη και αυτό μου ενίσχυσε την πεποίθηση ότι υπήρχαν σκίτσα. Να πω με την ευκαιρία το εξής προς τον κ. Εισαγγελέα: Πρώτον, δεν έκανα κανέναν υπαινιγμό για την Εισαγγελία, ήταν προφανές. Καταλαβαίνετε ευθέως εννοώ την αντιτρομοκρατική.
Δεύτερον εξέφρασα προβληματισμό και τρίτον, λυπάμαι που θα το πω αλλά, ή η μάρτυρας λέει ψέματα, ή κάποιοι έχουν αφαιρέσει τα σκίτσα από τη δικογραφία. Εγώ λοιπόν αφήνω και τις δύο εκδοχές και διαλέξτε ποια θέλετε. Εγώ δεν ξεκίνησα με το ότι η μάρτυρας λέει ψέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, ή δεν ενσωματώθηκαν στη δικογραφία τα σκίτσα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απλώς δεν ενσωματώθηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διότι η δικογραφία είναι αυτή η οποία υποβάλλεται στην Εισαγγελεία και υποβλήθηκε. Η αναφορά δεν αναφέρει τα σκίτσα. ¶ρα δεν ενσωματώθηκαν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα πράγματα δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο. Είναι και το γκρίζο καμιά φορά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «δεν ενσωματώθηκε› δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανακρίνοντος. Δεν είναι στην υποχρέωσή του αν υπήρχαν σκίτσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρω εγώ τι έκαναν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συνεπώς μην το προσδιορίζουμε.
κα ΤΖΟΛΗ: Το κατήγγειλε ευθέως ότι αφαιρέθηκαν από τη Δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν αφαιρέθηκαν.
κα ΤΖΟΛΗ: Τώρα ειπώθηκε μόλις κ. Πρόεδρε από το συνάδελφο κ. δικηγόρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελικά λένε οι άνθρωποι όχι. Σου λέει ότι αφού μας λένε εδώ πέρα ότι υπήρχαν άρα αφαιρέθηκαν. Τώρα όμως διευκρινίστηκε το πράγμα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ όχι τέτοια!
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπα εγώ τίποτε;
κα ΤΖΟΛΗ: «Όταν δεν μας συμφέρει κάτι, το αφαιρούμε› είπατε και το άκουσαν όλοι οι συνάδελφοι!
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το επιβεβαιώνω κι εγώ. Έκανα ένα σχόλιο ότι ενδεχομένως...
κα ΤΖΟΛΗ: Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Φωνάξτε λίγο πιο δυνατά, δεν σας ακούω κυρία μου.
κα ΤΖΟΛΗ: «Κυρία μου› να λέτε αλλού!
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Φωνάξτε λίγο πιο δυνατά κα συνάδελφε. Κανείς δεν ακούει εδώ μέσα. Φωνάξτε πιο δυνατά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πάντως ακούω καλά για την ώρα!