Κίνα: Δεσμεύσεις Λι Κετσιάνγκ ενώπιον της Βουλής

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 08:20
REUTERS/JASON LEE

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ χαμογελά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

A- A A+

Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ υποσχέθηκε σε ομιλία του στη Βουλή να περικόψει την εκτεταμένη γραφειοκρατία που κυριαρχεί στη χώρα και να περιορίσει τις δαπάνες των αξιωματούχων.

Όπως είπε, «πρόκειται να υπάρξει μείωση, όχι αύξηση, του αριθμού των προσωπικού που ο μισθός τους εξαρτάται από την κυβέρνηση». «Θα υπάρξει μείωση, όχι αύξηση, των ποσών που δαπανώνται για τη στέγαση των αξιωματούχων, για τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό και για την αγορά κρατικών οχημάτων», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα είχε προαναγγείλει την αναδιάρθρωση των μεγάλων διοικητικών δομών της, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της κρατικής μηχανής, που συχνά αμαυρώνεται από οικονομικά σκάνδαλα.

Η πιο εντυπωσιακή εξαγγελία ήταν η διάλυση του υπουργείου Σιδηροδρόμων, που είχε τη φήμη του πλέον διεφθαρμένου κρατικού οργανισμού.

Η μάχη κατά της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας κάθε χρόνο αποτελεί μία από τις κορυφαίες εξαγγελίες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ωστόσο στην παρούσα περίσταση αποκτά άλλη σημασία με την άφιξη στην ηγεσία μίας ομάδας φρέσκων και νεότερων προσώπων.

Εξάλλου, ο Λι Κετσιάνγκ προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου σωφρονιστικού προγράμματος της επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας. «Τα αρμόδια τμήματα θα επισπεύσουν την επεξεργασία ενός σχεδίου μεταρρύθμισης, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους», διευκρίνσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το σύστημα των στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, που είχε εγκαθιδρυθεί επί Μάο Τσε Τουνγκ το 1957, συγκεντρώνει πλέον τα βέλη πολλών επικριτών στην Κίνα, ακόμη και αρθρογράφων στον επίσημο Τύπο, καθώς επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας.

Με βάση μία απλή διαταγή της αστυνομίας και χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να θέσουν υπό κράτηση, το ανώτερο για τέσσερα χρόνια, τους «ταραξίες», τους αντιφρονούντες, ή άλλους αντιπάλους, που αμφισβητούν την εξουσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στην Κίνα κρατούνταν σε τέτοια στρατόπεδα 190.000 Κινέζοι, πολύ περισσότεροι από τους 60.000 που εμφάνιζαν τα επίσημα στοιχεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή