Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (8/5/2003) Μέρος 2/8

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 18:21
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαπάνος. Δεν έχουμε πολιτική αγωγή εδώ. Όπου έχουμε πολιτική αγωγή δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτούς. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαπάνο, πού εργαζόσασταν εκείνη την εποχή; Μιλάμε όταν έγινε μία ληστεία στο Ταχυδρομική Ταμιευτήριο στα Πατήσια 13/7/1988.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στο 316 νούμερο Πατησίων, όπως βγαίνουμε δεξιά. Ήμουν υπηρεσία, ήμουν Αρχιφύλακας. Ήμουν υπηρεσία με αυτόματο και με περίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην Αστυνομία.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ήμουν 14:00-20:00 και κατά τις 15:30 μπαίνει ένας ψηλός μέσα, καμουφλαρισμένος πλήρως με μαύρα γυαλιά. Του έριξα μια ματιά, κατευθύνθηκε στον ταμία. Δεν έβγαλε περίστροφο γιατί συνήθως κοιτάμε τα χέρια. Κάτι έβγαλε εκτός από περίστροφο, ή πεντοχίλιαρο, δεν ξέρω τί έβγαλε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε όμως πεντοχίλιαρο εκ των υστέρων, γι αυτό το λέτε. Εσείς δεν είδατε πάντως εκείνη την ώρα τί έβγαλε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι. Την στιγμή που έβλεπα αυτόν δεξιά μου βγαίνει ο άλλος από την είσοδο και μου λέει «ακίνητος, ληστεία› ακριβώς έτσι με το περίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί κρατούσε στα χέρια του;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Περίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι πιστόλι, περίστροφο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν μπορούσα να το καταλάβω αλλά είχε πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν πλακέ ή αν ήταν του μύλου. Δεν το είδατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι. Να συνεχίσω. Με το που κοίταζα δεξιά μου στην ταμία τον έναν, τον πρώτο μου παρουσιάζεται ξαφνικά ο άλλος από την είσοδο. Με το που κάνω έτσι του ρίχνω μια ματιά, αστραπιαία ματιά και πέφτω κάτω, κάνω στροφές δεξιά-αριστερά και καλύπτομαι στην γωνία του κτιρίου. Παρουσιάζει μια γωνία το κτίριο και δεν έβλεπα πλέον εγώ το χωλ. Με χτύπησαν, μου άδειασαν δυο περίστροφα επάνω μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα πρόσωπο ή δύο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με χτύπησαν και οι δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δύο πρόσωπα.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Την στιγμή που κοιτάζω αυτόν εγώ, ρίχνω μια ματιά, αμέσως δηλαδή αστραπιαία. Πώς αστράφτει την νύχτα και βλέπεις το πρόσωπο. Αντιδρώντας εγώ έπεσα κάτω, κάνω μερικούς κύκλους. Είχα το αυτόματο στο χέρι, αριστερά το κρατούσα αλλά μου διέφυγε το αυτόματο. Έπεσε κάτω με δύναμη ή έσπασε ή έπαθε εμπλοκή. Εν πάση περιπτώσει. Καλυπτόμενος εγώ αμέσως βγάζω το περίστροφο και χτυπώ κάποιον, έσκυψα και χτυπάει η σφαίρα στον πίνακα της ΔΕΗ μέσα.

Λέει κάποιος «έχουμε και τέτοια;›. Μετά άρχισε ο διάλογος «πούστη ρίξε το πιστόλι, θα σκοτώσουμε την ταμία›. Η ταμία να φωνάζει «Θόδωρε, ρίξε το πιστόλι γιατί θα μας σκοτώσουν›. Εγώ λέω «πιστόλι δεν ρίχνω, φύγετε γιατί θα σας σκοτώσω›. Φεύγοντας αυτοί μετά αφού πήραν τα μισά λεφτά, δεν ξέρω τί πήραν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα πήραν όλα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν ξέρω, κανένα 10άρι εκατομμύρια πήραν. Δεν ξέρω αν τα πήραν όλα. Φεύγοντας τρέχω πίσω εγώ. Ρίχνω μία σφαίρα στο αυτοκίνητο αλλά ήταν μακριά το αυτοκίνητο. Την έριξα λοξά, δεν μπορούσα να χτυπήσω... όταν έφευγαν. Μετά εγώ ήμουν χτυπημένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είχατε χτυπήσει;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Διαμπερές τραύμα στον αριστερό βραχίονα. Διαμπερές τραύμα. Σφηνωμένο βλήμα εδώ. Το αφαίρεσα στο ΚΑΤ μόνος μου, με έξοδα δικά μου. Σφηνωμένο βλήμα εδώ στην αριστερή παρειά. Το έβγαλα στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ στο κεφάλι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αριστερά παρειά εδώ. Έβγαλα το βλήμα στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. Γλουτό και μηρό πέντε σφαίρες. Μου άδειασαν τα περίστροφο πάνω μου γιατί εφόσον αντέδρασα, γιατί είχε πει ο Σάββας εδώ στον Κορυδαλλό είχε πει σε κάποιον δικηγόρο ότι «γιατί χτυπήσατε τον Μάτη;› λέει «γιατί αντέδρασε. Και τον Παπαπάνο τον χτυπήσαμε γιατί αντέδρασε›. Το είχα ακούσει από την τηλεόραση αυτό. Εγώ ήμουν χτυπημένος εκεί πέρα, αιμόφυρτος. Όπως σας είπα καρφώθηκε η σφαίρα στον πίνακα της ΔΕΗ και αυτή ήταν η στιχομυθία «πούστη ρίξε το πιστόλι›. Έριξα το πιστόλι. Φατσικώς όπως μου έμεινε αυτή η σκέψη πρέπει να ήταν ο κ. Κουφοντίνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ο κ. Κουφοντίνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κουφοντίνας;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός που έριχνε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ένα 90%. Δεν είμαι σίγουρος διότι αστραπιαία όπως τον κοίταξα έτσι, φάτσα η όψη του μου έμοιαζε με αυτόν αλλά δεν είμαι σίγουρος διότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, 15 χρόνια και όπως ξέρετε είμαι 63 χρονών. Σιγά-σιγά αυτή η ιδέα θα σβήσει. Σβήνει σιγά-σιγά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω το εξής: επειδή δεν είναι οι συνήγοροι του Κουφοντίνα εδώ, μήπως θα πρέπει να διακοπεί η εξέτασή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπεί ο κ. Αγιοστρατίτης ο οποίος έχει διοριστεί για όλους όσους. Δεν υπάρχει θέμα. Έχει διοριστεί για όλους όσους είναι απόντες συνηγόρους για να υποβοηθήσει τη διαδικασία. Έχει δεχτεί από την αρχή ο κ. Αγιοστρατίτης. Όταν λείπει, θα δούμε τι θα κάνουμε.

Λοιπόν, πήγατε στον ανακριτή;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι πήγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε εκεί ότι αναγνωρίζετε κανέναν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είπα ότι δεν αναγνωρίζω κανένα καλά και ότι υπάρχουν φωτοτυπίες στις φωτογραφίες, από το χρόνο κλπ., δεν φαινόταν καλά. Εκτός αυτού σας λέω ότι εκείνος που με απείλησε ήταν καλυμμένο το πρόσωπό του και δεν γνώριζα καλά. Καλά είναι 100%. Εγώ είμαι 90%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 90% είναι σχεδόν 100%.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Μπορεί να κάνω λάθος, δεν μπορώ να πω 100%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δύο πάντως σας πυροβόλησαν. Ο άλλος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Μετά πρέπει να μπήκε μέσα κι άλλος, τρίτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον άλλον τον αναγνωρίζετε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι. Από τη φωνή που μου φώναζαν «που στρίβεις το πιστόλι› πρέπει να ήταν η φωνή του Κουφοντίνα ή του Τζωρτζάτου, όπως άκουσα τις φωνές. Αυτό δεν πιάνεται. Με τη λέξη αυτή φώναζαν και τον ταξιτζή στα Σεπόλια «κατεβείτε κάτω...› έπειτα οι βολίδες έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και βρήκαν ότι το 38ρι που με χτύπησαν είχαν χτυπήσει τον Παπαδημητρίου, είχαν χτυπήσει τον εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη με το ίδιο και κάποιον άλλον.

Γιατί υπάρχει το βούλευμα, έχω ένα βούλευμα που τα λέει όλα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να το κάνουμε το βούλευμα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ζήτησα εγώ βούλευμα και τα γράφει όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω εσείς να δούμε τι ξέρετε εκεί, τι ζήσατε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και βρήκαν το 38ρι που με χτύπησαν, είχαν χτυπήσει τον εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη. Να μην τα επαναλαμβάνω πάλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ένα όπλο μόνο προέρχονται όλες οι σφαίρες;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν ξέρω. Έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να ήταν και από τα δύο όπλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλον αναγνωρίζετε; Πόσα άλλα άτομα μπήκαν μέσα; Πόσα αντιληφθήκατε εσείς;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αυτοί οι δύο με χτύπησαν. Τα πιστόλια τους είχαν σιγαστήρες, δεν ακούστηκαν καθόλου. Αλλά εγώ ήμουν αιμόφυρτος μετά μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο δικός σας ο πυροβολισμός ακούστηκε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί η ταμίας είπε ότι δεν άκουσε πυροβολισμούς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Τι ν’ ακούσει; Κι εγώ εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τίποτα. Ήμουν χτυπημένος, είχα αιμορραγία κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια εκείνη την ώρα ήταν ζεστό δεν το καταλαβαίνει κανένας.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με έξοδα δικά μου...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τα έξοδα. Εδώ λέμε ποιος χτύπησε. Τι έξοδα πληρώνουν οι κατηγορούμενοι και ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιο λόγο θα πληρώσουν τα έξοδα, που λέτε. Αυτά ψάχνουμε τώρα εμείς.

¶λλο τίποτα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι δεν έχω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι που να διαφωτίζει την υπόθεση καλύτερα ως προς τα πρόσωπά τους

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το πρόσωπο που είχε έρθει εκείνη την ημέρα, είχε έρθει πάλι άλλη μέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός που πήγε στην Ταμία.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είχε έρθει πάλι και κάθισε στη σειρά. Ψηλός, με μαύρα γυαλιά τον κοίταζα εγώ και με κοίταζε κι αυτός. Επειδή εγώ είχα το αυτόματο στο χέρι, ξέρω εγώ έκαναν αυτοψίες. Και το αυτοκίνητο το πράσινο που είχε έρθει εκείνη την ημέρα, είχε πάλι έρθει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως έφυγαν αυτοί; Αυτοί πήραν τα λεφτά όπως είπατε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν μπορούσα να βγω. Είχα 4 σφαίρες στο περίστροφο, το αυτόματο μου έπεσε κάτω γιατί με χτύπησαν και με τις στροφές που έκανα, μου ξέφυγε το αυτόματο και βγάζω το περίστροφο...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι στροφές σας έσωσαν δηλαδή! Αυτός ή αυτοί που πυροβολούσαν είχαν σκοπό να σας τραυματίσουν ή να σας σκοτώσουν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Να με σκοτώσουν. Γιατί άμα γλίτωνα εγώ και είχα το αυτόματο θα γινόταν άλλη ιστορία. Μετά, δεν ξέρω κι εγώ τι θα γινόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο εγώ. Ο κ. Εισαγγελεύ έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, η εναντίον σας επίθεση πότε άρχισε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όταν μου είπε «Ακίνητος – Ληστεία›. Κοίταζα τον έναν που πήγε στο ταμείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είδε οπλισμένο; Το όπλο σας φαινόταν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι δεν φαινόταν. Το είχα κάτω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ήξερε άραγε ότι εσύ οπλοφορείτε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βέβαια. Αφού είχα το περίστροφο, είχα αυτόματο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτός που έκανε την επίθεση ήξερε ότι έχετε όπλο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το ήξερε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως το ήξερε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν ήξερε ότι έχω περίστροφο; Είχα στολή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με στολή μπορεί να είσαι και να μην έχεις όπλο όμως.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Σπάνια περίπτωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την προηγούμενη φορά τι είπατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είχε έρθει πάλι ο ψηλός...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είχε δει τότε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με είχε δει αλλά φαίνεται ήμουν εγώ με το αυτόματο και δεν ενέργησε, ήταν πολύς κόσμος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είδε δηλαδή και με το αυτόματο και το όπλο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βέβαια. Είχαν πρόθεση να με σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή, αφού αντέδρασα εγώ. Έτσι είχε πει κι ο Σάββας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή ο Σάββας είναι ο ένας;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Έτσι είχε πει. Εγώ δεν τον είδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από αυτά που ξέρετε εσείς δηλαδή.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι επιτιθέμενοι, αυτοί που έκαναν την επίθεση, ο ένας είναι ο Σάββας Ξηρός και ο άλλος είναι ο Κουφοντίνας 90%;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Τον ψηλό δεν τον είδα. Έριξα μια ματιά αλλά ήταν καμουφλαρισμένος με γυαλιά, με όλα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε το όνομα Σάββας Ξηρός.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι μετά που είχε πει εδώ στο Δικαστήριο σε κάποιον δημοσιογράφο. Τον ρώτησε ο δημοσιογράφος «γιατί χτυπήσατε τον Μάτη› «γιατί αντέδρασε, όπως αντέδρασε και ο Παπαπάνος›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή έχει παραδεχτεί...

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ότι αντέδρασα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και γι’ αυτό τον λόγο «έριξα εναντίον του›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Διότι αν ήταν διαφορετικά θα έμπαιναν μέσα να με σκότωναν. Ήταν εύκολο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα είπατε αυτά. Μπήκε λοιπόν μέσα «Ληστεία› με το όπλο και τι έγινε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ έχω παρακαλέσει όχι τις ίδιες ερωτήσεις με τον Πρόεδρο. Παρακαλώ πάρα πολύ κάνω έκκληση να τελειώνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε εσείς δέχεστε τα πλήγματα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με το που αντέδρασα αμέσως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όρθιος; Καθιστός; Πως;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όλα αυτά έγιναν αστραπιαία. Πάω να οπλίσω και κάνω στροφές να καλυφθώ σε μια γωνία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή σας βλέπουν και σας χτυπούν.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βέβαια. Πέρασε εδώ στην καρδιά σφαίρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε κ. μάρτυς. Δεν τα θέλω πάλι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση είναι εάν ήταν ιστάμενος ή είχε πέσει κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε έπεσε κι έκανε τούμπες. Τρεις φορές το είπε ο άνθρωπος. Μην λέμε πάλι τα ίδια.

¶λλη ερώτηση; Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλάτε για κάποιον δράστη ψηλός ύψους 1.60 – 1.65 συμβιβάζονται αυτά; Λέτε για κάποιον που μπήκε μέσα ψηλός ύψους 1.60 – 1.65.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Εγώ;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην τελευταία σελίδα.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ο πρώτος που μπήκε μέσα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Λέω στην πρώτη κατάθεση ότι αυτός που με απείλησε ήταν μετρίου αναστήματος με πρόσωπο ωοειδές.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην όλη φασαρία αντιληφθήκατε αν έγινε κάποια συζήτηση από όσους έλαβαν μέρος από τους δράστες για κάποιο περιστατικό με μια έγκυο γυναίκα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στις εφημερίδες μετά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τι ακούσατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ότι «δεν την πειράξαμε ήταν έγκυος την αφήσαμε στην άκρη› κλπ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλες ερωτήσεις;

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μια διευκρίνιση. Πέστε μου τελικά το περίστροφο το πετάξατε ή όχι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Να πετάξω περίστροφο;

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ναι.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Λέτε το αντίστροφο εδώ πέρα. (Διαβάζει):

«Όλοι οι υπάλληλοι εν τω μεταξύ μου έλεγαν φωνάζοντας και κλαίγοντας να πετάξω το περίστροφο. Έκανα αυτό το συμβιβασμό για να κερδίσω χρόνο και γιατί δεν είχα ευκαιρία εκλογής›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ποιος τα λέει αυτά;

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εσείς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Εγώ τα λέω αυτά; Είναι ψευδές αυτό το πράγμα.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τα λέτε στην πρώτη κατάθεσή σας 14 Ιουλίου 1988.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είναι λάθος. Διότι το περίστροφο το είχα και το παρέδωσα. Είναι λάθος.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αν τα έγραψαν λάθος αυτή είναι άλλη ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον κ. ανακριτή μετά αυτό το ανακαλεί ή το επιβεβαιώνει;

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: «Επιβεβαιώνω› λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως; Σας διάβασε εδώ πέρα ο κύριος, σας το ξαναδιαβάζει αυτό ο ανακριτής και λέτε «επιβεβαιώνω›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είναι λάθος. Το περίστροφο αυτό εγώ το είχα μαζί μου και το πήρε ο Μάτης.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς είναι καθαρή η ερώτηση: Έχετε πει ό,τι έχετε πει ή μάλλον γράφουν αυτά που γράφουν τα έγγραφα. Μια απάντηση απλή: ποια είναι η πραγματικότητα το όπλο σας το παραδώσατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι το παρέδωσα ύστερα από 2 χρόνια. Μετά από τη ληστεία το παρέδωσα στον κ. Σύρο. Έχω χαρτί γι’ αυτό. Το παρέδωσα μετά από 2 χρόνια, όταν έφυγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν το όπλο το είχατε αποχωριστεί...

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Πως θα έριχνα μετά έξω; Αφού έριξα έξω, τους κυνήγησα έξω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεύτερον. Δεν πέσατε στα χέρια των κατηγορούμένων;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βεβαίως.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η πραγματικότητα είναι μία: ότι το όπλο δεν το παραδώσατε, το κρατήσατε και προκύπτει από τα γεγονότα και μετά ταύτα είστε εναντίον τους και το παραδώσατε στον κ. Σύρο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ύστερα από 2 χρόνια το παρέδωσα πάλι εγγράφως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να ελέγξουμε την κατηγορία. Νομίζω ότι το κατηγορητήριο λέει «αφαίρεσαν τον οπλισμό του φρουρού›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι είναι λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει η κατηγορία.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Να σας φέρω έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως πήραν το αυτόματο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το αυτόματο πήραν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το αυτόματο το εγκατέλειψε πάνω στον γκισέ ο άνθρωπος. Το πιστόλι το πήρε μαζί του και το είχε πάντα μαζί του.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως κρατούσα το αυτόματο με τις κινήσεις αυτές μου έφυγε το αυτόματο και έπεσε κάτω. Το είπα στην αρχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το περίστροφο το είχα, συνέχισα κι έριχνα έξω.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ σας ρώτησα αυτά που έχετε γράψει και το αυτόματο το λέτε και παραπάνω. «Το αυτόματο μου έπεσε από το τραπέζι που ήταν μπροστά μου›. Για το περίστροφο είπατε αυτό το οποίο καταθέσατε και ακούσατε από εμένα προηγουμένως. Αυτά είπατε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Λάθος. Όχι δεν έχω πει τέτοιο πράγμα εγώ. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Λάθος διατύπωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να διευκρινίσω κάτι γιατί κι εγώ δεν έχω καταλάβει τι

έγινε. Να δούμε τι έχει καταθέσει. Ότι χρειάζεται ερμηνεία χρειάζεται. Λέτε:

«Μου έλεγε πέταξε το περίστροφο αλλιώς θα σκοτώσω την ταμία›, μια άλλη φωνή έλεγε «σκοτώστε τον› εγώ τους απάντησα ενώ είχα πάρει θέση στο βοηθητικό χώρο δίπλα από μια κολώνα για να προστατευτώ «το περίστροφο δεν σας το πετάω. Εντάξει πάρτε τα λεφτά και φύγετε αλλά μην χτυπάτε την ταμία. Όλοι οι υπάλληλοι εν τω μεταξύ μου έλεγαν φωνάζοντας και κλαίγοντας να πετάξω το περίστροφο. Έκανα αυτό το συμβιβασμό για να κερδίσω χρόνο και γιατί δεν είχα επάρκεια εκλογής. Επίσης μου χρειαζόταν για να αμυνθώ. Δηλαδή κράτησα το περίστροφο και τους είπα πάρτε τα λεφτά και φύγετε›.

Αυτός είναι ο συμβιβασμός.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι. Αλλά μετά τους κυνήγησα έξω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς ό,τι λέτε κατά την άποψη του Εισαγγελέα είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αφού βγήκα έξω με το περίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ότι έγινε συμβιβασμός.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μόλις πήρα σύνταξη το παρέδωσα μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θα το κάνατε; Μαζί σας θα το πάρετε; Θα κουβαλάμε σιδερικά μαζί μας; Αλίμονο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Έχω χαρτιά που υπέγραψα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς από εμένα Εύγε για την πολύ σωστή συμπεριφορά σας.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με τρία παιδιά ο ένας, με τρία παιδιά ο άλλος, τρία παιδιά εγώ, τι να κάνω!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς ποιος πυροβόλησε πρώτος; Ένας από τους δύο ή οι δύο ληστές ή εσείς;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Και οι δύο μαζί. Εγώ έκανα τις στροφές και καλύφθηκα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είχατε ήδη πυροβολήσει πριν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν είχα πυροβολήσει. Μετά. Μόλις καλύφθηκα εγώ, πήγα να οπλίσω το αυτόματο. Όλα μαζί έγιναν αυτά. Αστραπιαία. Καλύφθηκα εγώ στη γωνία και μετά έβγαλα το πιστόλι, αφού το αυτόματο έπεσε κάτω. Βγάζω το πιστόλι και ρίχνω μία σ’ έναν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι πήγατε να οπλίσετε το αυτόματο. Τώρα το είπατε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ήταν στιγμιαία αυτά όλα μαζί.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αφήστε με γιατί δεν με αφήνετε; Είπατε ότι έχοντας το αυτόματο στα χέρια και πηγαίνοντας να το οπλίσετε, μπορείτε να μου πείτε πως έπεσε το αυτόματο κάτω από το τραπέζι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Είχα το αυτόματο αλλά χαλαρό για ξεκούραση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όμως για να οπλίσετε το αυτόματο χρειάζονται και τα δύο σας χέρια και το έχετε πιάσει το αυτόματο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αυτά έγιναν όλα μαζί. Μου έπεσε το αυτόματο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πως έπεσε. Αυτό σας ρωτάω.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Με δύναμη κάτω. Έσπασε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τη βαρύτητα λέει έπεσε από το τραπέζι.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αλλά δεν μπορούσα εγώ να πάω να το πάρω μετά. Βγάζω το πιστόλι ρίχνω μια σφαίρα και καρφώθηκε στον πίνακα της ΔΕΗ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν ρίξατε τη σφαίρα με το πιστόλι αυτή που καρφώθηκε στον πίνακα της ΔΕΗ είχατε ήδη δεχτεί πυροβολισμούς;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βεβαίως. Στην προσπάθεια να ξεφύγουν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τραυματισμένος ήσασταν όταν πυροβολήσατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βεβαίως. Χάλια ήμουν, τραυματισμένος ήμουν. Με αυτό που έγινε εκεί πέρα έκανα στροφές.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είχατε μπει μέσα σε κάποια αποθήκη; Σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αφού έριξα τη σφαίρα μετά μπήκα στην πόρτα πιο μέσα ακόμη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τίποτα άλλο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα κάνω μερικές ερωτήσεις και σε ό,τι αφορά τον εντολέα μου και σε ό,τι αφορά τον κ. Κουφοντίνα ο οποίος με παρακάλεσε λόγω απουσίας των συνηγόρων του.

Κύριε μάρτυρα πρώτα από όλα εσείς κατά τη στιγμή που έγινε η ληστεία θέλω να περιγράψετε στοιχειωδώς το χώρο του Ταμιευτηρίου και να πείτε σε ποιο μέρος ήσασταν σε σχέση με την είσοδο. Κοντά στην είσοδο; Πίσω – πίσω από τον ταμία; Που;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Πίσω από τον γκισέ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή έχουμε είσοδο, ταμία και πίσω από τα ταμία είστε εσείς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Εγώ ήμουν πίσω από τον γκισέ και η ταμίας ήταν δεξιά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένστολος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε τραπέζι καθισμένος ή όρθιος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όρθιος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε διάδρομο ή κοντά σε κάποιο τραπέζι ή γραφείο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στον γκισέ μέσα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ερώτησή μου καταλήγει στο εξής: αυτός που μπαίνει από την είσοδο και σας βλέπει να είστε όρθιος, σας βλέπει μέχρι τα πόδια ή σας βλέπει από τη μέση και πάνω.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Από τη μέση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶ρα είναι πιθανό να υπάρχει κάτι από τη μέση σας και κάτω, κάποιο αντικείμενο κλπ., που να μην το βλέπει. Λέτε ότι μπαίνουν και λένε «Ληστεία› πως αντιδράτε εσείς τη στιγμή που μπαίνει ο πρώτος με το πιστόλι όπως είπατε και λέει ότι «Ληστεία›.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Τι να σας περιγράψω; Να κάνω στροφές;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι να κάνετε τούμπες. Τούμπες κάνατε αμέσως δηλαδή;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Φέρνω στροφές, πάνω να οπλίσω, όλα μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην λέμε πάλι τα ίδια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι πάλι τα ίδια. Είναι σαφές. Δεν αντιδράσατε, ήρεμα κατά συνέπεια κατά τρόπο που να δίνει στον άλλον την πεποίθηση ότι είστε ήρεμος και αποδέχεστε τη ληστεία. Δείξατε αντίδραση. Από εκεί και πέρα έπεσαν πυροβολισμοί εκείνη τη στιγμή;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Πολλοί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από τι απόσταση;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: 2 μέτρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν τω μεταξύ έφτασαν δηλαδή στα 2 μ. από εσάς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ο ένας και ο άλλος από την είσοδο 4 μ. περίπου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από 2 και από 4 μ. ανάμεσα σε εκείνον που πυροβόλησε, όποιος και να ήταν και σε εσάς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Οι δύο μαζί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έστω, όσοι θέλετε. Υπήρχε κάποιο αντικείμενο ή υπήρχε κενό;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Υπήρχε το τζάμι του γκισέ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το τζάμι του γκισέ τους εμπόδιζε να πυροβολήσουν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αφού ήταν μπροστά...

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό θέλω να πω, θα το δούμε αυτό το πράγμα. Γιατί δεν το πέτυχαν αφού προσπάθησαν και δεν είχαν εμπόδιο ανάμεσά τους προς εσάς;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αφού δεν με πέτυχαν;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Μου λέτε υπήρχε μόνο ένα τζάμι του γκισέ που δεν τους εμπόδισε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όλος ο γκισές τζάμια έχει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βρήκε καμία σφαίρα στο τζάμι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν βρήκε καμία σφαίρα στο τζάμι. Έφτασαν σε εσάς οι σφαίρες; Αστόχησαν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε δεν βρήκε, δεν ξέρω είπε.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: 15 σφαίρες μου έριξαν. ¶δειασαν τα περίστροφα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει μια φωτογραφία εδώ πέρα που δείχνει τον γκισέ και τα τζάμια και δεν έχει καμία τρύπα από σφαίρα. Θέλετε να τη δείτε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Έχω να πάω 15 χρόνια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πήγατε την άλλη μέρα εκεί πέρα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Την άλλη μέρα να πάω; Έχω να πάω 15 χρόνια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως από το νοσοκομείο την άλλη μέρα βγήκατε, από ό,τι λέει εδώ.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Και θα πάνω να δω;! Αυτά είναι στην έκθεση εγκληματολογίας και στη δική μου έκθεση που την εξέτασαν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα θα τα πούμε αυτά.

Εγώ συνεχίζω τις ερωτήσεις μου θεωρώντας ως δεδομένο μη έχοντας αυτό αμφισβητηθεί, ότι τα τζάμια του γκισέ τρύπες από σφαίρες δεν έχουν. ¶ρα είναι βέβαιο ότι ο δράστης ή οι δράστες ο οποίος πυροβόλησε προς εσάς ούτε η σφαίρα του εμποδίστηκε από το τζάμι ούτε είχε κανένα άλλο εμπόδιο προς εσάς.

Ξαναρωτάω: από 2 ή 4 μ. άνθρωποι -που κατά τα όσα εσείς λέτε, τα λέτε βέβαια με όσα έχετε διαβάσει και ακούσει τελευταία, είχαν σκοτώσει κι άλλους- δικαιολογείται να αποτύχουν όταν πυροβόλησαν τόσες φορές; Ή μήπως δεν είχαν σκοπό να σας σκοτώσουν;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Από την κύρια είσοδο ήταν ένα πορτάκι που έμπαινε μέσα, ήταν κενό αυτό το πορτάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε εμένα απάντησε «ήθελαν να τους σκοτώσουν›. Όταν τον χτύπησαν εδώ, μου λέει «αφού με χτύπησαν εδώ, αν πήγαινα πιο εδώ θα με σκότωναν›.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πούμε και για το «εδώ› δεν φτάσαμε εκεί. Εγώ λέω το εξής είστε αστυνομικός κι έχετε εμπειρία στα όπλα. Ένας που πυροβολεί από 2 μ. ή από 4 μ. κι είναι έμπειρος και δεν έχει εμπόδιο και θέλει να σκοτώσει είναι εύκολο να αποτύχει;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Γι’ αυτό δεν με σκότωσε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶ντε πάλι!

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το πορτάκι δεν είχε τζαμάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν ιστάμενος ή κινούμενος στόχος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Κινούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από 2 μ. κινούμενος στόχος είναι αδύνατο να βληθεί αποτελεσματικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Εγώ τουλάχιστον τους κινούμενους στόχους δεν μπορώ να τους χτυπήσω!

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς όχι, ένας ο οποίος φέρεται ότι είναι έμπειρος;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στην πόρτα δεν είχε τζάμι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είπαμε αυτό. Ένας λόγος παραπάνω. Δεν είχε τζάμι, δεν είχε εμπόδιο λοιπόν ανάμεσα σε αυτούς και σε εσάς.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Τι έπρεπε να με σκοτώσει;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είπε κύριε έπρεπε. Αν ήσασταν λιγότερο υπερβολικός και αντιφατικός με αυτά που έχετε πει, δεν θα σας ταλαιπωρούσαμε τόση ώρα, αλλά είμαι υποχρεωμένος όταν λέτε άλλα εκεί, άλλα εκεί. Τώρα θα τα δείτε αυτά όλα.

Δεν μου λέτε παρακαλώ, επειδή είπατε για την σφαίρα στο μάγουλο, η σφαίρα αυτή ήταν από ευθεία βολή ή από εξοστρακισμό;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Στον ¶γιο Παντελεήμονα βγήκε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχουν τα εξής δύο στοιχεία: πρώτον η ιατροδικαστική έκθεση αναφερόμενη στην αριστερή παρειά μιλάει για επιφανειακό τραύμα. Δεν μιλάει για σφαίρα που βρέθηκε μέσα. ¶ρα ποια αφαιρέθηκε από τον ¶γιο Παντελεήμονα που λέτε; Την παρειά, αφήστε το στομάχι και τα άλλα σημεία εκεί κάτω. Αυτή στο μάγουλο.

Τι λέει εδώ; Με την άδεια σας κ. Πρόεδρε. «Εν τέρματι σχεδόν επουλώσεως επιφανειακό τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου προκληθέν στην αριστερή παρυά, τυφλό τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου κλπ.›. Όχι, το τυφλό τραύμα είναι σε άλλο σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ισχυρίζεστε με λίγα λόγια ότι σημάδεψαν να τον πάρουν ξυστά;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβω κι εγώ. Γιατί ξέρετε ορισμένα πράγματα όταν φεύγουν από ορισμένα όρια δεν μπορώ κι εγώ να τα αφήνω έτσι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μη προκαταλαμβάνετε τα όρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάω: είναι δυνατόν να σημαδέψω εγώ κάποιον, να περάσει σχεδόν ξυστά; Σε τσίρκο έχω δει κάτι τέτοια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μη προκαταλαμβάνετε το περιεχόμενο της ερώτησης μου διότι θα σας διαβάσω. Τώρα θα δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβω κι εγώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα θα καταλάβετε και θα δείτε ότι δεν έχετε δίκιο. Κύριε Παπαπάνο, σας παρακαλώ αφήστε με να διαβάσω.

Έκθεση αυτοψίας κατασχέσεως αναγνωστέα.

Ο χώρος των γραφείων διαχωρίζεται από τον χώρο της αποθήκης με ξύλινη ψευδοκατασκευή. Δεξιά από την πόρτα που οδηγεί στην αποθήκη, σε ύψος 1,30 μέτρων υπήρχε οπή από βολίδα πυροβόλου όπλου η οποία είχε προσκρούσει και αποστρακιστεί στον απέναντι τοίχο του χώρου της αποθήκης σε ύψος 1,5 μέτρων.

Η βολίδα αυτή δεν βρέθηκε. Αντιλαμβάνεστε ότι έχω κάποιο λόγο που ρωτάω λοιπόν και πιστεύω ότι είναι εξοστρακισμός; Μη προκαταλαμβάνετε σας παρακαλώ γιατί δεν έχω κι εγώ τόση αναισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή για να λέω ότι τον πυροβόλησαν για να τον πάρει ξυστά στο μάγουλο η σφαίρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ταυτίζω εσάς με εκείνους που τυχόν έκαναν ό,τι έκαναν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αλλά κι αν έκανα ερώτηση με τον τρόπο που είπατε πριν θα προκαλούσα την νοημοσύνη σας και θα είχατε κάθε δίκιο να το λέτε. Δεν είναι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η άλλη σφαίρα που έχουμε εδώ πέρα που σας χτύπησε;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω με την μία σφαίρα.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Έμεινε μέσα και την έβγαλε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αφήστε με όμως να τελειώσω μιας και ρωτάω. Εγώ θα πάω στην άλλη σφαίρα. Αυτή με το μάγουλο λοιπόν ξαναρωτάω, είναι από ευθεία βολή ή από εξοστρακισμό; Που πήγε εκείνη η σφαίρα που δεν βρέθηκε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Λέει το 401: «ύπαρξη βλήματος αριστερά της παρειάς. Συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κ. μάρτυρα σας διάβασα από την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Ευθυμίου, η οποία συντάχθηκε, έχετε μια στις 14 του μηνός ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον κ. Εισαγγελέα δώστε τα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά να αναγνωστούν, να λάβουμε κι εμείς γνώση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσα θεωρήσει ο κ. Εισαγγελεύ, θα τα δώσει σε μένα να τα αναγνώσω. Αλλιώς τι να τα κάνουμε;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι υπόλοιπες σφαίρες τώρα σε ποια σημεία του σώματος σας; Είπατε μηρούς και ώμο.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Μηρός, γλουτό, διαμπερές εδώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, πολύ καλά. Πέστε μου κάτι παρακαλώ. Οι πυροβολισμοί αυτοί θα είχαν πέσει αν οι δράστες δεν είχαν την αίσθηση ότι κινδυνεύουν από δικούς σας πυροβολισμούς;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Επειδή αντέδρασα τώρα, γι’ αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή αντιδράσατε, αυτό ακριβώς λέω. Πως αντιδράσατε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Να σας διευκολύνω. Δεν ήρθαν μέσα κατ’ ευθείαν να με χτυπήσουν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι. Για πέστε αυτά. Δεν ήρθαν μέσα κατ’ ευθείαν.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Αυτό είναι τέλος, εντάξει. Αυτό πάτε να βγάλετε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου αρέσει όμως που βλέπω ότι παρακολουθείτε και με δικονομικό οίστρο την υπόθεση.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Να σκοτώσουμε έναν άνθρωπο είναι το μόνο εύκολο πράγμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία. Για πέστε το αφού το ξεκινήσατε έτσι. Αφού δεν ήρθαν για να σας σκοτώσουν. Με ποιον τρόπο αντιδράσατε; Δε λέω τις τούμπες, σε σχέση με το όπλο λέω. Εξακολουθούσατε να κρατάτε το όπλο στα χέρια σας;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι κύριε συνήγορε. Το αυτόματο είχα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πολύ, αλλιώς τα λέτε τότε και σας τα διάβασε ο κ. Πρόεδρος μόλις πριν.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Το περίστροφο είχα επάνω, το αυτόματο μου ξέφυγε από τα χέρια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αυτόματο ξέφυγε και έπεσε. Πάει το αυτόματο. Το περίστροφο το είχατε ακόμα, τότε με τις τούμπες;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Βεβαίως.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έβλεπε ο άλλος ότι είχατε τη διάθεση να το χρησιμοποιήσετε και γι αυτό τα κάνατε αυτά τα πράγματα; ¶ρα τις τούμπες δεν τις κάνατε για να αποφύγετε τους πυροβολισμούς, τις κάνατε για ελιγμό για να μπορέσετε να πυροβολήσετε και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη ληστεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτά, πρώτα οι τούμπες ή οι πυροβολισμοί; Ή ταυτόχρονα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ταυτόχρονα. Αντέδρασα, γιατί άμα είχα το αυτόματο θα γίνονταν άλλα μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σωστό ήταν να καθίσετε ακίνητος και να αφήσετε το όπλο, αυτό λέτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, εγώ δε μπαίνω σε ερμηνείες, το σωστό και το μη σωστό είναι μεγάλες κουβέντες. Εγώ ερευνώ το εάν υπήρχε δόλος ανθρωποκτόνος και έχει πολύ μεγάλη σημασία σε ποια χρονική στιγμή.... Μια ερώτηση μ’ ενδιαφέρει απ’ όλα αυτά. Προηγουμένως τα είπατε, συμφώνησε και ο κ. Μαρκής στην επισήμανση αυτή, άμα συμφωνούμε πάμε παρακάτω. Πρώτα έγιναν οι τούμπες από εσάς και μετά έπεσαν οι πυροβολισμοί εναντίον σας, ναι ή όχι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Όχι μετά, κατευθείαν, όλα μαζί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριέ μου, δεν σας είπα ότι περίμεναν να σηκωθείτε απ’ τις τούμπες και να ρίξουν.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δε λέω τούμπες, δεξιά-αριστερά.... Αυτή τη στιγμή με χτυπούσαν είπα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού είχατε αρχίσει να κινείστε....

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Εν κινήσει, όλα μαζί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος άρχισε πρώτος, αυτοί να πυροβολούν ή εσείς να κινείστε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Πάλι τα ίδια... Ήταν η αντίδραση αυτή που έκανα με το αυτόματο για να καλυφθώ μου έριξαν για να με σκοτώσουν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σαφές λοιπόν. Ταυτόχρονα με την αντίδραση που έκανε για να καλυφθεί του έριξαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα εξήγησε ο μάρτυρας, τα είπε, τα ακούμε και κρίνουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σύμφωνοι. Εσείς, βλέπω εδώ στην ιατροδικαστική έκθεση ότι στις 14/7, δηλαδή την επόμενη μέρα είχατε βγει από το νοσοκομείο. Είναι έτσι;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ναι, σε μια μέρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί λέει ο ιατροδικαστής ότι «πήγαμε ως επληροφορήθημεν αρμοδίως εν θέματι εισήχθη προς νοσηλείαν 13/7/88 στο εν λόγω νοσοκομείο, τυχών δε της δεούσης νοσοκομειακής περιθάλψεως –στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ› δηλαδή- δι’ αφαίρεσιν βλημάτων, εξήλθε στις 14/7/88, μη ανευρεθείς υφ’ ημών σήμερον προς εξέτασιν εις το Θεραπευτήριο›. Βγήκατε, πήγατε για νοσηλεία κάπου αλλού ή πήγατε σπίτι σας από τον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ› όταν βγήκατε την επόμενη μέρα, που προφανώς σας περιποιήθηκαν τα τραύματα;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στο σπίτι πήγα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην πρώτη σας κατάθεση, λέτε το εξής: «Τα χαρακτηριστικά του δράστη που πλησίασε στο μέρος μου και με πυροβόλησε, ήταν 1,60-1,65, ψηλός, μελαχρινός, με πρόσωπο ωοειδές, δεν συγκρατώ άλλα χαρακτηριστικά›. Κατ’ αρχήν μιλάτε για έναν δράστη που σας πυροβόλησε εκεί, σήμερα μιλάτε για δύο. Τί είναι το ακριβές, τί δεν θυμάστε καλά; Ή μήπως δεν γράφτηκε καλά τότε;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Μπαίνοντας ο ένας πήγε στην ταμία και ο άλλος με ακινητοποίησε από την είσοδο. Τη στιγμή που αντέδρασα με πυροβόλησαν και οι δυό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι δύο; Εδώ γιατί λέτε ο ένας όμως;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δε λέω ο ένας, λάθος έχει γίνει η διατύπωση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι άλλο λάθος. Επισημαίνω τα λάθη, να δούμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Γιατί είναι κι ένας άνθρωπος που σας έχει πάρει την κατάθεση ο οποίος εν πάση περιπτώσει ήταν ιδιαιτέρως φέρελπις από τότε και σήμερα είναι αρχηγός της αντιτρομοκρατικής, ο κ. Σύρος. Μέχρι στιγμής του έχετε μετρήσει δύο λάθη, ένα ήταν για το πολυβόλο κι ένα για τον αριθμό των δραστών. Πόσοι δράστες ήταν τελικά; Ένας ή δύο; Ο κ. Σύρος σας έχει πάρει κατάθεση και λέτε ότι ήταν ένας. Είναι ένας ή δύο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Δε λέω ένας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έναν έχει γράψει.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Ο ένας με απείλησε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Τα χαρακτηριστικά του δράστη που με πυροβόλησε›, του δράστη λέτε, δε λέτε «των δραστών›, «που πλησίασε στο μέρος μου και με πυροβόλησε είναι:...›. Για έναν δράστη μιλάτε εδώ. Το θυμάστε καλά ή δεν το θυμάστε; «Από τον άλλον δε συγκράτησα χαρακτηριστικά›, αυτό λέτε. Με συγχωρείτε, αλλά ο άλλος δεν είναι άλλος δράστης που πυροβόλησε, είναι άλλος τον οποίο είδε εκεί.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Μήπως είδα εγώ ότι με χτύπησαν και οι δύο; Έριξαν σφαίρες και οι δύο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από τη μία «μήπως είδα ότι με χτύπησαν οι δύο;› από την άλλη «έριξαν σφαίρες και οι δύο›. Πού τις έριξαν τις σφαίρες και οι δύο;

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Πάλι τα ίδια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα μου λέτε πράγματα μεταξύ τους αταίριαστα.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Τη στιγμή αυτή έριξαν σφαίρες και οι δύο, δύο ήταν, τρεις ήταν....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, «δεν ξέρω αν ήταν ένας ή δύο, ξέρω γω ποιοί ήταν....›. Αυτό το ξέρω εγώ ποιοι ήταν, το λέγατε μέχρι τότε, το λέγατε και στον ανακριτή. Εν πάση περιπτώσει, οι αντιφάσεις έχουν καταγραφεί. Εδώ λέτε και στον κ. Ζερβομπεάκο, ότι επιβεβαιώνετε την προηγούμενή σας κατάθεση και ότι «δε μπορώ να αναγνωρίσω κανέναν από τους δράστες της ληστείας›. Και μάλιστα φαίνεται ότι έγινε κάποια προσπάθεια μήπως βοηθηθεί η μνήμη σας να αναγνωρίσετε διότι βλέπω εδώ και κάτι άλλα που λέτε στην κατάθεση, τα οποία δείχνουν ότι υπήρξε βάσανος μυαλού κατά την ημέρα εκείνη.

Λέτε: «Εγώ είδα αυτόν που πήγε στην ταμία, αλλά δεν πρόσεξα στο πρόσωπο γιατί κοίταγα τα χέρια του μήπως βγάλει κανένα όπλο›. Τον έναν δεν τον είδατε στο πρόσωπο. «Ο άλλος που πρότεινε το πιστόλι εναντίον μου από την είσοδο και με απείλησε, είχε σηκώσει τα χέρια του και είχε καλύψει το μισό πρόσωπο και δε μπόρεσε να συγκρατήσω χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά έγιναν αστραπιαία. Πρόλαβαν και με πυροβόλησαν, με τραυμάτισαν› κτλ. Λοιπόν, δεν είχατε συγκρατήσει χαρακτηριστικά στον έναν και λέτε και γιατί, γιατί είχε κρύψει το πρόσωπό του με τα χέρια.

Θ. ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ: Στον ανακριτή είπα ότι δεν αναγνωρίζω κανέναν απ’ αυτούς καλώς, διότι η φωτοτυπία πάνω στην φωτοτυπία... Καλώς εννοώ 100%. Εκτός αυτού λέω ότι ο ένας που με ακινητοποίησε με το περίστροφο από την είσοδο, δεν τον είδα καλά διότι είχε καλυμμένο το πρόσωπο, αλλά το όλο πρόσωπό του μου έμεινε, ήταν έντονο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυρα, ο ανακριτής αυτός, και οι τρεις ανακριτές μάλλον, επειδή έχουμε διαβάσει εδώ πέρα εκατοντάδες μαρτυρικές καταθέσεις, ρωτούν και καταγράφουν απαντήσεις που δεν είναι με βεβαιότητα και λένε πολλοί μάρτυρες όπως λέτε εσείς τώρα ότι είπατε, «αυτός μοιάζει με τον τάδε αλλά δεν είμαι σίγουρος›, τα γράφουν αυτά οι καταθέσεις. Η δική σας δεν λέει τίποτα. Δε λέει για παράδειγμα ότι «αυτός που είδα μοιάζει με τον τάδε αλλά δεν είμαι και σίγουρος›, όπως μας λέτε εδώ. Δε λέει τίποτε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή