Σήμερα το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για το Ιράκ στον ΟΗΕ

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 08:10
A- A A+

Σχέδιο απόφασης, που θα δίνει στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της την εξουσιοδότηση να δαπανούν κατά το δοκούν, τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καταθέτουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο απόφασης, που είναι οκτώ σελίδων, προβλέπει την άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράκ το 1990, εκτός του εμπάργκο πωλήσεων όπλων. Ωστόσο στο έγγραφο δεν γίνεται καμμία αναφορά

στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως αξίωναν όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας τα τελευταία 12 χρόνια.

Η Ρωσία, η Γαλλία και άλλες χώρες, αναμένεται ότι θα θέσουν το ζήτημα της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. «Το μεγάλο ζήτημα θα είναι η ισορροπία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών, όπου πολλά μέλη θέλουν ισχυρότερο και πιο καθορισμένο ρόλο για τον ΟΗΕ», δήλωσε διπλωμάτης κράτους-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Αμερικανοί, με το σχέδιο απόφασης επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να δαπανούν κατά το δοκούν τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στο Ιράκ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν βλέπει «κανένα ρόλο για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο προσεχές μέλλον». «Η συμμαχία έχει αναλάβει τη διαδικασία των ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Πάντως οι ΗΠΑ ζητούν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν να ορίσει έναν ειδικό συντονιστή, ο οποίος θα επιβλέπει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ και τις «ενέργειες για την ανοικοδόμηση».

Οι ΗΠΑ θέλουν να έχει εγκριθεί το σχέδιο απόφασης μέχρι τις 3 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να ανανεωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα «Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή