Για το μέλλον της Ε.Ε. συζήτησαν Καραμανλής-Σιούσελ

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 11:33
A- A A+

Σαρανταπέντε λεπτά της ώρας, διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την πρόσφατη διεύρυνση, το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του με την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Συζήτηση έγινε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς πολλές χώρες της Ενωσης, ανάμεσά τους και η Αυστρία, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις του, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει στο νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης και συνδρομής, για να απολαμβάνουν, όπως είπε, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Ο κ. Καραμανλής, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Σιούσελ, σήμερα που γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία ως χώρες μεσαίου μεγέθους μπορούν να παίξουν ρόλο για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών, κατά την μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για τις θεσμικές αλλαγές στη νέα Ευρώπη των «25».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε, ότι, η συζητηση για τις αλλαγές αυτές δεν πρέπει να γίνει χώρος αντιπαραθέσεων και διενέξεων, ενώ επέμεινε στις θέσεις του για την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας, ότι, μία ομάδα κρατών, ένας σκληρός πυρήνας,είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, όπως τόνισε, επιβάλλεται από την πραγματικότητα, ενώ επιτρέπεται η ενισχυμένη συνεργασία και από το θεσμικό πλαίσιο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή