Ολοήμερος αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 20:27
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή διαμαρτυρία.

A- A A+

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για την Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ όλης της χώρας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».

Σήμερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τους συγκεντρωθέντες να επιμένουν στην απόφασή τους να υπερασπιστούν την αυτονομία και αυτοτέλεια των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών της Σχολής, καθώς και του Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος (ΦΠΨ).

Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν, εκτός από το σχέδιο «Αθηνά», και για τη μεγάλη μείωση των εισακτέων (αγγίζει σχεδόν το 50%) στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - υπουργείου

Τις μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σχέδιο «Αθηνά» ζητεί από το υπουργείο Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το «να σταματήσει να κρύβεται».

Κατηγορεί επίσης το υπουργείο ότι δεν απάντησε στην αποκάλυψη ότι ανέθεσε μελέτη «σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα ιδιοκτήτριας κολεγίου προκειμένου να συνταχθεί το σχέδιο».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρέπει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα να γνωρίζει πώς διασφαλίστηκε ο αντικειμενικός χαρακτήρας του “ερευνητή” που έκανε την μελέτη - βασικό εργαλείο για την εκπόνηση του σχεδίου “Αθηνά”, που στη προκειμένη περίπτωση είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Metropolitan College».

Έλλειψη προτάσεων καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το σχέδιο «Αθηνά».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε «αποκαλυπτικό» τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το εθνικό θέμα της Παιδείας, κάνοντας λόγο για «μηδενική κατάθεση προτάσεων» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο κατά τη διάρκεια του διαλόγου που προηγήθηκε όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

«Για ένα κόμμα που κατέχει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό είναι πράγματι αξιοπερίεργο. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προασπίζει το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ αναλαμβάνοντας το κόστος προτάσεων και αλλαγών. Όλα τα υπόλοιπα στη Βουλή», κατέληξε ο υπουργός.

Επανεπεξεργασία του σχεδίου «Αθηνά» ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Επανεπεξεργασία του σχεδίου «Αθηνά» ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να πείθει για τον σοβαρό και αντικειμενικό της χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου αναφέρει πως «αν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει τώρα στην αποστολή των σχεδίων των προεδρικών διαταγμάτων, χωρίς να μεσολαβήσει η αναγκαία επανεπεξεργασία, κανείς δεν θα έχει πεισθεί ότι οι λύσεις δεν είναι εμβαλωματικές και ότι εφαρμόστηκαν γενικά κριτήρια με αντικειμενικό και ενιαίο τρόπο».

«Αυτό ζητούμε και αυτό πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν τα μεταρρυθμιστικά βήματα με σταθερό τρόπο και με την ενιαία κοινωνική συναίνεση», συμπληρώνει και γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει αύριο το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναγκαία, «πρέπει όμως να πείθει για τον σοβαρό και αντικειμενικό της χαρακτήρα τις τοπικές κοινωνίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και τις οικογένειες τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή