Θέατρο: Εφηβική πραγματικότητα σε θειικό οξύ

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 10:15

Τοποθετημένο σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, με τίτλο «Vitrioli», παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

A- A A+

Στο τυφλό σημείο της εφηβείας, με τις εσωτερικές και εξωτερικές μεταλλάξεις και την είσοδο σε έναν νέο κόσμο συναισθημάτων και αισθήσεων, όπου το φυσικό αντιτίθεται στο φυσιολογικό που ορίζουν οι ενήλικες, ένα παιδί παλεύει να φροντίσει τα τραύματά του, ακροβατώντας στο χάος.

Τοποθετημένο σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, με τίτλο «Vitrioli», παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου γάλλου σκηνοθέτη και συγγραφέα Olivier Py, το έργο επιχειρεί μια τολμηρή καταβύθιση στον τραυματικό και δύσκολο κόσμο της εφηβείας, η οποία αρνείται να υποταχτεί σε κανόνες και δεν αποδέχεται άκριτα όσα της επιβάλλονται.

Σε έναν μοναχικό αντισυμβατικό δρόμο

Ήρωάς του, ένα αγόρι, που ζώντας στις παρυφές της πραγματικότητας, συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις του χάους και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της. Μην μπορώντας να συντονιστεί με τους συμβατικούς κανόνες της ζωής, πορεύεται τον προσωπικό, μοναχικό του δρόμο.

Η απόπειρα όσων τον περιβάλλουν να τον επαναφέρουν σε μια «κανονικότητα» αποδεικνύεται μάταιη. Κάθε προσπάθεια κοινωνικής «εξυγίανσης» της συμπεριφοράς του, από τη μητέρα, τη φίλη και τον περίγυρό του, τον απομακρύνει όλο και περισσότερο από το κυρίαρχο μοντέλο ζωής. Το αγόρι έχει επιλέξει μια δική του πορεία, μια «υγιή» διαφορετικότητα που μοιάζει να τον απελευθερώνει,  την ίδια στιγμή, που οι υπόλοιποι εγκλωβίζονται μέσα στην κενή καθημερινότητά τους.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Olivier Py, σκηνικά – κοστούμια: Pierre - André Weitz, φωτισμοί: Bertrand Killy, βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή, βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Παύλος Θανόπουλος, φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου. Διανομή: Μαρία Κεχαγιόγλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Περικλής Μουστάκης, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ - Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24, Ομόνοια, τηλ.: 210 5288100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 15 Μαρτίου έως 28 Απριλίου: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο:  21.00, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 16 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, με πιστωτική κάρτα: στα τηλέφωνα: 210 5288170 - 171, 210 7234567 και στο www.n-t.gr.

 

Προτεινόμενα για εσάς