Μαζικοί τάφοι πολιτών βρέθηκαν στο Ιράκ

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 13:12
A- A A+

Μεγάλος αριθμός μαζικών τάφων, με λείψανα Ιρακινών πολιτών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Περιμένοντας την άφιξη των ομάδων ιατροδικαστών η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητεί από τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταστήσουν ζώνες ασφαλείας γύρω από τους μαζικούς τάφους, λέγοντας, ότι, αποτελεί υποχρέωση των δυνάμεων κατοχής.

«Ανακαλύψαμε πολλούς μαζικούς τάφους στην περιοχή της Βασόρας σε διάστημα λίγων ημερών, επτά σε τρεις ημέρες, που περιέχουν από ένα μέχρι και σαράντα πτώματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Χουντίτ Αρένας Λιθέα.

Πρόκειται για ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του 1991 κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ή για θύματα πολιτικών δολοφονιών κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία διευκρίνισε, ότι, από τα ρούχα τους φαίνεται ότι πρόκειται για πολίτες.

Οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι μαζικοί τάφοι υποδείχθηκαν από Ιρακινούς πολίτες και, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πτώματα ετάφησαν το 1991.

Μετά την εκσκαφή η Διεθνής Αμνηστία ειδοποίησε αμέσως τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις καλώντας τις να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τα στοιχεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιατροδικαστές να εντοπίσουν την ταυτότητα των θυμάτων και να διαπιστώσουν πότε και πώς σκοτώθηκαν.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός, ότι, ο βρετανικός στρατός δεν διαθέτει τμήμα που να είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατηγορεί τις βρετανικές δυνάμεις ότι αφαίρεσαν πτώματα από μαζικούς τάφους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή