Νέες ψηφοφορίες για την εκλογή του Πάπα

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 11:49
REUTERS/OSSERVATORE ROMANO

Οι καρδινάλιοι - εκλέκτορες εισέρχονται στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα.

A- A A+

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία της εκλογής του νέου Πάπα μετά από την χθεσινή ατελέσφορη ψηφοφορία.

Οι 115 καρδινάλιοι παρακολούθησαν την πρωινή λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κονκλάβιου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καπέλα Σιστίνα για να συμμετάσχουν σε δύο ψηφοφορίες το πρωί και σε άλλες δύο το απόγευμα.

Προσκυνητές και τουρίστες έχουν αρχίσει να συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να δουν να βγαίνει άσπρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και να παραστούν στο ιστορικό γεγονός.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η χθεσινή πρώτη ατελέσφορη ψηφοφορία δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού κανένα κονκλάβιο στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλέξει πάπα από την πρώτη ημέρα.

Τα περισσότερα στοιχήματα ποντάρουν στην Πέμπτη, αν και είναι πιθανόν η διαδικασία να καθυστερήσει, αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί.

Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της La Stampa, «Νέος πάπας αύριο».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Το «δαχτυλίδι του ψαρά»... για τον εκάστοτε Πάπα

Το δαχτυλίδι του Πάπα είναι ένα από τα κυριότερα σύμβολα της παπικής ισχύος. Ονομάζεται «δαχτυλίδι του ψαρά», είναι όμως ένα χρυσό δαχτυλίδι βάρους... 35 γραμμαρίων. Απεικονίζει τον Αγιο Πέτρο να σηκώνει τα δίχτυα του από τα νερά, ενώ γύρω του είναι γραμμένο το όνομα του Πάπα. Ο κάθε Πάπας θεωρείται διάδοχος του Αγίου Πέτρου, που ήταν ψαράς. Έτσι προκύπτει η ονομασία του δαχτυλιδιού.

Πώς θα επιλέξει το όνομά του ο νέος Πάπας

Τρεις επιλογές θα έχει, σύμφωνα με την παράδοση, ο νέος Πάπας για το όνομα που θα φέρει στη διάρκεια της θητείας του. Θα κληθεί να επιλέξει είτε τη λατινική εκδοχή του βαφτιστικού του ονόματος, είτε το όνομα ενός από τους προκατόχους του ή το όνομα ενός αγίου.

Ο κανόνας ορίζει πως ο νέος Πάπας θα πρέπει να επιλέξει το όνομά του αμέσως μετά την εκλογή του από κονκλάβιο.

Το όνομα του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ανακοινώσει ο καρδινάλιος διάκονος στους χιλιάδες πιστούς από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου αμέσως μετά την φράση «Habemus Papam».

Ο Ιωάννης Παύλος Ι, που εξέλεγη το 1978 και παρέμεινε στη θέση του για 33 ημέρες, διάλεξε δύο ονόματα, κάτι πρωτόγνωρο για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και την προσήλωσή του στην κληρονομιά που άφησαν οι ποντίφικες Ιωάννης ΧΧΙΙΙ και Παύλος VI.

Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ, που τον διαδέχτηκε, εξήγησε την επιλογή του λέγοντας ότι θέλησε να ακολουθήσει συμβολικά τη γραμμή των δύο προκατόχων του. «Η θητεία του Ιωάννη Παύλου Ι διήρκεσε μόνο 33 ημέρες. Σε εμένα πέφτει το βάρος όχι μόνο να την συνεχίσω, αλλά και να ξεκινήσω από το ίδιο σημείο», είχε τονίσει τότε ο ίδιος.

Ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ επέλεξε το Βενέδικτος XVI, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Βενέδικτο XV, τον πάπα της ειρήνης στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διάδοχός του πέρα από τις τρεις πιο συνηθισμένες επιλογές, μπορεί να επιλέξει και ένα όνομα για τη σημασία του, όπως για παράδειγμα Πίος (Ευσεβής) και Ιννοκέντιος (Αθώος).

Ακόμα μπορεί να ακολουθήσει κάποια άλλη προσωπική του επιλογή, όπως ο πάπας Ιωάννης XXII που διάλεξε το όνομα του πατέρα του.

Αρχικά και μέχρι το τέλος της πρώτης χιλιετίας οι επικεφαλείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διατηρούσαν το βαφτιστικό τους όνομα. Το έθιμο άλλαξε το 996 όταν ο Γρηγόριος V εγκατέλειψε το κανονικό του όνομα που ήταν Μπρούνο. Εκατόν τριάντα ένας από τους 133 διαδόχους του έκαναν το ίδιο.

Πριν από τον 10ο αιώνα μόνο έξι είχαν αλλάξει το όνομά τους. Ο πρώτος ήταν ο Ιωάννης ΙΙ το 533. Το όνομα του ήταν Μερκούριος (Ερμής) και δεν ήθελε να φέρει το όνομα ενός παγανιστικού θεού.

Από τον μαρτυρικό θάνατο το 64 μ.Χ του Σίμωνα Πέτρου κανείς πάπας δεν έχει τολμήσει να πάρει το όνομα Πέτρος. Ο Ιωάννης XIV (983), του οποίου το όνομα ήταν Πέτρος δεν παραβίασε την παράδοση-ταμπού. Το ίδιο έκανε και ο Σέργιος IV (1009).

Τα ονόματα που έχουν επιλεγεί με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι Σίξτος, Ιωάννης, Γρηγόριος, Κλήμης, Βενέδικτος, Ιννοκέντιος, Λέων και Πίος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή