Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (9/5/2003) Μέρος 7/7

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 21:07
A- A A+

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς δεν κατάλαβα τι ακριβώς δουλειά κάνατε εκεί, η συγκεκριμένη δουλειά σας δηλαδή.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Η συγκεκριμένη δουλειά μου, ήμουν στο γραφείο, κάθε μέρα σε καθημερινή βάση, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και εξυπηρετούσα τις διάφορες ανάγκες.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είχατε σχέση με την παραλαβή χρημάτων από χρηματαποστολή;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εγώ όχι, ήταν μόνο οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Αλλά όμως έκανα και διανομή χρημάτων και εγώ ύστερα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Την ημέρα αυτή ξέρετε η παραλαβή σε πόσους σάκους έγινε; Αν ήταν τα χρήματα που παρέλαβαν, τα 140 εκατομμύρια που παρέλαβαν οι συνάδελφοί σας, σε έναν σάκο, δυο σάκους, τέσσερις σάκους;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Απ’ ότι ξέρω ήταν σε δυο σάκους τα χοντρά και ένα σάκο ήταν τα ψηλά.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να σας επισημάνω ότι οι συνάδελφοί σας ήδη έχουν καταθέσει, ότι ήταν ένας σάκος, γεμάτος μέχρι επάνω, «τίγκα› ανέφεραν την λέξη. Έβγαλαν 50 εκατομμύρια και τα έβαλαν μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο και ο σάκος έμεινε περίπου στη μέση. Τώρα μια ομάδα που αναλαμβάνει μια τόσο οργανωμένη ληστεία, λέτε ότι δεν παρακολουθεί εκ των προτέρων τις συνθήκες, που θα διακινηθούν τα χρήματα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Και βέβαια παρακολουθεί. Όμως εκεί που μπαίνει το αυτοκίνητο, από την δίπλα πόρτα, δεν μπορεί να έχουν άμεση επόπτευση πόσοι άνθρωποι μπαίνουν μέσα, μπορεί να πει ένας, δυο, τρεις και τέσσερις.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Όχι κοιτάξτε, μας είπατε, ότι περίπου 50 άνθρωποι ήταν στο πεζοδρόμιο απέξω και ετοιμάζονταν να μπούνε μέσα και είναι μια εικόνα που τη βλέπουμε και όλοι μας. Λίγο πριν ανοίξουν αυτά, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι απέξω. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, εκτός εάν η παράδοση των χρημάτων γίνεται σε ένα σημείο που ο τρίτος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τι γίνεται.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Θέλετε να σας πω πώς γίνεται;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ναι.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Αφήνουμε το αυτοκίνητο εδώ, πριν από το πεζοδρόμιο περίπου ενάμιση – δυο μέτρα, κάθεται ο οδηγός στο κεντρικό αυτοκίνητο και ο αστυνομικός είναι πιο πίσω και παίρνουν δυο, ή ανάλογα με το βάρος των σάκων, ή πόσοι σάκοι είναι, δυο υπάλληλοι οι οποίοι τα βάζουν μέσα, αυτό πόσο θα διαρκέσει;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κάποιος λοιπόν ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων στο ίδιο πεζοδρόμιο, αναμιγμένος με τους άλλους που περιμένουν, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί, τι ξεφορτώνεις;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι, όταν ξέρει ότι είναι της χρηματαποστολής όχι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ας το αφήσουμε αυτό το πράγμα. Για πείτε μου τώρα παρακάτω, έχετε περιγράψει λίγες ώρες, να τις δω για την ακρίβεια, στις 27/1 καταθέτετε και έχετε περιγράψει κάποιους δράστες, έτσι με χαρακτηριστικά. Θέλω να μου πείτε σε ποιου δράστη η περιγραφή, ανταποκρίνεται στο πρόσωπο που αναγνωρίζετε σήμερα, ως Βασίλη Ξηρό.

Να σας θυμίσω εγώ την περίπτωση. Λέτε: «ο πρώτος δράστης ήταν ηλικίας 35 έως 38 ετών, ύψους 1.83 έως 1.85. Κανονικής σωματικής διάπλασης με μαύρα μαλλιά, κανονικού μήκους, φορούσε γυαλιά μυωπίας, με μαύρο σκελετό χοντρό, επίσης φορούσε μπλε σακάκι και στο χέρι του το δεξί, κρατούσε μαύρου χρώματος πιστόλι.›

Αυτό το πρόσωπο προσδιορίζετε, αναγνωρίζετε ότι είναι σήμερα ο κ. Βασίλης Ξηρός;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Αυτό που με σημάδευε με το πιστόλι. Το άλλο που ήταν απέξω?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Λέτε ότι είναι ο κ. Κουφοντίνας απ’ ότι κατάλαβα.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Για πείτε μου, ποιο στοιχείο ήταν αυτό που να σας κάνει να του προσδιορίσετε την ηλικία μεταξύ 35 και 38 ετών; Γιατί αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι πρέπει να είναι πολύ νεώτερος σήμερα.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εκείνη την ώρα κ. Εισαγγελέα, εντάξει δεν αμφιβάλω, αλλά μπορεί, λάθος δεν έκανα, εκείνη την ώρα μας είχαν πει και ορισμένοι αστυνομικοί όταν πέσουν σε ληστείες, το μόνο που θα μπορούμε να κοιτάμε είναι τα μάτια, τα μάτια δεν ξεχνιούνται και προπαντός με τέτοια τρομάρα που λαμβάνει το άτομο, και δεν αλλοιώνονται, εκτός εάν έχουν κάνει και μακιγιάζ στα μάτια, αλλά τα μάτια είναι ίδια. Το λέω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς μας λέτε σήμερα, αυτό που είπατε και στον Ανακριτή, ότι αυτό το πρόσωπο, έτσι όπως το είδατε, είναι ο Βασίλης Ξηρός.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλες ερωτήσεις. Ορίστε παρακαλώ.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία , προσέξτε την, κάνοντας αυτή την αναγνώριση που κάνατε και φέρνοντας στην μνήμη σας, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορείτε να μου πείτε αυτή η φωτογραφία ποιον απεικονίζει;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τον Βασίλη Ξηρό.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα δεν χρειάζεται να σας ρωτήσω για την δεύτερη φωτογραφία, γιατί έχουμε δυο φωτογραφίες, είπατε, αναγνωρίζετε τον έναν, αναγνωρίζετε τον άλλον, να μην ταλαιπωρούμε το Δικαστήριο. Παραδίδω λοιπόν. Τώρα θα ήθελα να μου πείτε το εξής. Πόσα χρόνια υπηρετήσατε, γιατί νομίζω ότι είστε συνταξιούχος, πόσα χρόνια υπηρετήσατε στον ΕΛΤΑ;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: 32 χρόνια και 9 μήνες.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκεί στα ΕΛΤΑ του Βύρωνα πόσα χρόνια υπηρετήσατε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Συνολικά γύρω στα 4 χρόνια ή πέντε.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχετε όμως ακούσει για τις ληστείες που κατά καιρούς έχουν γίνει στα ΕΛΤΑ. Αυτή τη ληστεία, έχετε πάρει θέση γι αυτό το θέμα, αλλά εγώ θα σας ρωτήσω, την χαρακτηρίζετε μια ληστεία ανθρώπων οι οποίοι επέδραμαν και αν επιτύχουν, ή ήσαν ερασιτέχνες, ή ανθρώπων μελετημένων, αποφασιστικών – προσέξτε τι λέω – που ενεργούσαν μέσα στα πλαίσια του είδους των επαγγελματιών;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Αυτή η ληστεία έτσι όπως έγινε και με τον τρόπο που έγινε, ήταν φοβερά επαγγελματική ληστεία, γιατί ακόμα η ράγα από το τρένο, τη σιδηροτροχιά που χρησιμοποίησαν, είναι ακόμα στο Ταχυδρομείο του Βύρωνα απέξω.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μόνον από την ράγα βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, ή και από άλλες παραμέτρους, τις οποίες παρακαλώ να καταθέσετε; Κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι δεν σας έχω ενοχλήσει μέχρι σήμερα, σας παρακαλώ για να μην οξύνονται τα πνεύματα, γιατί και εμείς ξέρουμε και να απαντάμε, και να παρεμβαίνουμε αν θέλετε. Αλλά προσπαθούμε να είμαστε – όσο γίνεται – κατά το ανθρωπίνως δυνατό, αντικειμενικοί, χωρίς πάθος και χωρίς φόβο και προπαντός χωρίς φόβο, το υπογραμμίζω αυτό.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Κύριε συνήγορε αυτή η ληστεία με περίπολο απέξω να φυλάει, τις άλλες πόρτες, τη μια που φεύγουν οι διανομείς και η άλλη να εποπτεύει τους 30 με 50 άτομα πόσα ήταν απέξω, που περιμένανε να πάρουν την σύνταξή τους?

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε ερώτηση που σας έγινε είπατε για περίπολο τώρα, αλλά εκείνη την ημέρα είπατε ότι δεν υπήρχε αστυνομικός έξω.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Περίπολο παρακαλώ κρατούσε ο κ. Κουφοντίνας που είχε το αυτόματο?

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό εννοείτε.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν μ’ αφήσατε να τελειώσω. Ληστεία με περίπολο να περιπολείται από άλλα άτομα που συμμετείχαν στην ληστεία, πρώτη φορά είχε συμβεί απ’ ότι έλεγαν?

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στην κατάθεσή σας στις 7 Μαίου 1999, ενώπιον του κυρίου Τακτικού Ανακριτή του 24ου Τμήματος, λέτε: «ήταν οργανωμένοι, δεν αντισταθήκαμε καθόλου και τους βλέπαμε αποφασισμένους για όλα.› Θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ, τι εννοείτε, αποφασισμένους και για όλα.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Ήταν πάρα πολύ ψύχραιμοι, το χέρι τους δεν έτρεμε καθόλου στα πιστόλια και μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση αυτός που σας είπα που περιπολούσε το χώρο για να μην φύγουν οι υπάλληλοι, ή οι συνταξιούχοι, με την άνεσή του και με βήματα άνετα, δηλαδή ούτε καν φοβήθηκε?

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εάν σύμφωνα με όσα ζήσατε και βιώσατε, κάποιος από σας αποτολμούσε να αντισταθεί, μπορείτε να μου πείτε τι τύχη θα είχε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: θα είχε δυστυχώς ταξιδέψει, όπως ταξίδεψαν και άλλοι που τόλμησαν να κουνηθούν, προς τον άλλο κόσμο.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε συνέχεια ερώτησης που σας έγινε από της έδρας, λέτε εδώ κάτι, «ότι η ληστεία αυτή θα μπορούσε να είχε και μεγαλύτερη ζημιά χρηματική, αν οι ληστές γνώριζαν πού ήταν οι σάκοι με τα χρήματα›. Θέλω να μου δώσετε μια διευκρίνιση σ’ αυτό το θέμα γιατί τέθηκε η ερώτηση.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα χρήματα τα υπόλοιπα, πριν τα δώσει ο διαχειριστής, όπως είχαν μπει που είχαν τα υπόλοιπα τα 50 εκατομμύρια τα βάζανε σε μια θέση πίσω από το γραφείο του διευθυντού, το οποίο ήταν βιβλιοθήκη αλλά ήταν περίπου, νόμιζαν ότι ήταν διακοσμητικό, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, εκεί μπαίνανε τα χρήματα πίσω από την πλάτη του διευθυντού. Αλλά για καλή μας τύχη δεν μίλησε κανένας, πού είναι τα υπόλοιπα λεφτά, και εκεί που έπεσε το μάτι τους ήταν ο σάκος με τα άχρηστα τα χρήματα, τα πήρανε και έφυγαν γιατί είχε περάσει και λίγος χρόνος, οι γυναίκες είχαν λιποθυμήσει, υπήρχε ένας πανικός..

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το είπατε, άλλη ερώτηση, δεν θέλω αυτό. Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες αυτές, ανήκουν σε συνήθη χρήση; Είναι γνωστό; Μπορεί και ο κάθε τρίτος να ξέρει, ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν προς ποιους; Γιατί ήταν αυτά τα χρήματα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Αυτά τα χρήματα είναι για να πληρώνονται οι συνταξιούχοι, του ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ. Οι ημερομηνίες είναι τακτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρεμπιπτόντως, αυτοί που περιμένανε να πάρουν τα λεφτά τους, καθυστερήσανε μέρες, μήνες, πότε τα πήραν;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τι έκανε το Ταχυδρομείο θέλετε να πείτε; Τα έδωσε μετά από λίγες μέρες, εκείνη την ημέρα δεν έγιναν πληρωμές.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τα επιβαρύνθηκε κύριε Πρόεδρε. Και αν θέλετε έχω και την σύμβαση που υπάρχει με το Ταχυδρομείο και του ΙΚΑ. Και τελειώνω κύριε, για τις αμφιβολίες αν υπάρχουν, είπατε ότι δεν έχετε καμία αμφιβολία στη αναγνώριση, ναι ή όχι αν κατάλαβα καλά των δυο προσώπων; Θέλω να μου πείτε, όταν λέτε δεν έχω καμία αμφιβολία μπορεί να είναι 40, ή 50 ή 60%. Εδώ είναι εκατό τοις εκατό; Είναι ογδόντα τοις εκατό; Είναι πέντε τοις εκατό;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Για τα δυο άτομα είμαι 100%.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κύριε συνήγορε το λόγο.

κ.ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πιαδίτη μας είπατε, ότι πιθανότατα να υπήρχε μια πληροφόρηση από μέσα. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Οι μέρες και οι ώρες των χρηματαποστολών για τα Ταχυδρομικά Γραφεία, είναι δεδομένες ή όχι κύριε Πιαδίτη;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Οι μέρες είναι δεδομένες, οι ώρες δεν είναι δεδομένες ως προς την διανομή των γραφείων. Ότι θα φύγουν τα αυτοκίνητα από το συγκεκριμένο σημείο είναι δεδομένο, αλλά τι ώρα θα πάνε στο τάδε γραφείο και στο τάδε γραφείο, δεν είναι δεδομένο.

κ.ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι λογικό, διότι ανάλογα με την κίνηση που το όχημα θα συναντήσει. Αλλά για ποιο λόγο να έχει λοιπόν κάποιος πληροφορίες εκ των έσω για να πραγματοποιήσει κάποια ληστεία, όταν γνωρίζει ότι θα πρέπει μέχρι την ώρα ενάρξεως λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου να έχουν μεταβεί εκεί τα οχήματα και να έχουν παραδοθεί τα χρήματα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γιατί στις 8.30 ανοίγουν το Γραφείο γίνεται η συναλλαγή με το κοινό, ενώ τις άλλες μέρες ανοίγουν στις 7.30. Η μια ώρα αυτή είναι για να δώσουν τα χρήματα, τα οποία πρέπει να μοιραστούν και να υπογραφούν από το κεντρικό διαχειριστή στους διανομείς.

κ.ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Εγώ σας ρώτησα άλλο πράγμα, άλλο μου απαντήσατε. Σας είπα, γιατί χρειάζεται κάποιος πληροφορίες εκ των έσω για να κάνει κάποια στιγμή?

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γιατί άμα δεν είναι πολλά τα χρήματα, δεν θα άξιζε να κάνει μια τέτοια ληστεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε κανένα συνεργό εδώ πέρα από το Ταχυδρομείο; Πού κατατείνει αυτή η ερώτηση για να ξέρω. Γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει. Ρωτάμε εάν υπάρχει συνεργός μέσα από το Ταχυδρομείο που να έδωσε πληροφορίες ότι σήμερα ελάτε; Το αντίθετο λέμε; Μάλιστα.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γιατί εάν δεν είναι πολλά τα λεφτά δεν αξίζει το κόπο να κάνουν ληστεία, γιατί υπάρχει και γραφείο που θα πάρει πέντε εκατομμύρια και τρία.

κ.ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Ποιο γραφείο κύριε μάρτυς;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Να σας πω παράδειγμα ένα γραφείο στη Νέα Ελβετία επάνω.

κ.ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο..

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τώρα δεν ξέρω, αλλά τότε ήταν και γραφείο με δυο εκατομμύρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε η υπεράσπιση αν έχει ερώτηση.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυρα, την ώρα που ακούσατε τον εκκωφαντικό αυτό θόρυβο, βρισκόσασταν είπατε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Στο γραφείο του διευθυντή, στο τηλέφωνο.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Και αμέσως τι κάνατε με το πού ακούσατε τον θόρυβο;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Να δω από πού προήρχετο ο θόρυβος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κινηθήκατε από εκεί, βγήκατε προς τα έξω;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι δεν κινήθηκα, ούτε στο ένα μέτρο, για να δω επειδή δεν είχα οπτική πρόσβαση, να δω από πού προήρχετο αυτός ο θόρυβος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Δεν πήγατε προς τα εκεί, όπως λέτε εδώ πέρα στη κατάθεσή σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ένα, δυο μέτρα, το ένα δυο μέτρα σημαίνει κίνηση, αλλά όχι εξελισσόμενη, προτιθέμενη αλλά όχι περατωθείσα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Να σας διαβάσω την κατάθεσή σας: «πηγαίνοντας στον χώρο που άκουσα το θόρυβο και πριν προλάβω να εισέλθω σ’ αυτόν›, τώρα τέλος πάντων εντάξει?τι να κάνουμε, εν πάση περιπτώσει ο ληστής λοιπόν με το όπλο αυτός που σας απείλησε, ήρθε προς τα εσάς και μείνατε εσείς ακίνητος, πώς έγινε; Ήρθε αυτός σε σας και σας απείλησε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα χέρια έτσι και μου ήρθε εκεί στους 40 πόντους, το πιστόλι και μου λέει τα λεφτά, τα λεφτά, τα υπόλοιπα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Για πείτε μου λοιπόν, αυτός που έχετε αναγνωρίσει κιόλας, είπατε ότι ήταν μεταμφιεσμένος.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Και τον αναγνωρίσατε από τα μάτια. Μπορείτε να μου πείτε κάτι ιδιαίτερο που έχουν τα μάτια που τα ξεχωρίζουν από εκατομμύρια άλλα μάτια Ελλήνων;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Είπα ότι έχει ωραία μάτια.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ναι και το ωραία είναι και αυτό σχετικό, ωραία μάτια έχουν πολλοί.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εντάξει αυτό εδώ δεν αλλάζει.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε όλο το μπροστά, τα μάτια όχι μόνο το χρώμα και η κατατομή του χώρου του κρανίου των κοιλοτήτων, αυτό εννοείτε όλο; Τι εννοείτε, είχε κάτι ιδιαίτερο; Πείτε μου τι εννοείτε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα μάτια του είχαν κάτι ιδιαίτερο και τον κοίταγα συνέχεια για να μην τον ξεχάσω.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ιδιαίτερο πολλά μάτια έχουν. Αυτός είπατε ότι φορούσε γυαλιά;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς για ποιο σκοπό νομίζετε ότι φορούσε τα γυαλιά;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Για να είναι καμουφλαρισμένος πιο πολύ.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς λοιπόν παρότι ήταν καμουφλαρισμένος πιο πολύ, είστε τόσο βέβαιος ότι αυτό το κάτι το βλέμμα αυτό..

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα τζάμια δεν ήταν μυωπίας.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει συνάδελφός σας που κατέθεσε πριν εδώ και είπε ότι είχε σκούρα γυαλιά με χοντρά τζάμια που φαινόταν σαν μυωπίας. Εσείς τι είδατε βεβαίως, αλλά και εμείς πρέπει κάπως να δούμε τι γίνεται.

Ο άλλος ο δεύτερος ληστής?

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Με την κουκούλα εννοείτε;

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Με την κουκούλα ναι, ήταν μεγαλύτερος, μικρότερος, ψηλότερος, κοντύτερος?

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Είχε τεράστιες πλάτες?

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν ψηλότερος, κοντύτερος;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι ήταν πιο κοντός.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Περίπου πόσο κοντός;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Σαν και εμένα, να ήταν και λίγο πιο κοντός.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Πόσο ύψος έχετε εσείς;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: 1.70.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αυτός με την κουκούλα ήταν πιο κοντός από 1.70.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τώρα δεν μπορούσα εκείνη την ώρα να καθίσω να τον μετρήσω?

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το λέτε τώρα κ. μάρτυς, αλλά εν πάση περιπτώσει είπαμε 1.70 εντάξει, δεν πειράζει. ¶ρα πιο κοντός από 1.70. Πείτε μου κάτι άλλο, αυτός ο δεύτερος με την κουκούλα, είπατε ότι είχε το γενικό πρόσταγμα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μου φάνηκε γιατί το πιστόλι του το γύριζε, πότε προς τα εμένα, πότε προς τις κοπέλες, σε όλα τα σημεία εκεί. Αλλά ήταν και πολύ γρήγορος, πάρα πολύ γρήγορος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Είχε πιστόλι και ο δεύτερος.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Και βέβαια.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα. Και αυτός τι έκανε είπατε, ρωτούσε τι ρωτούσε;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα υπόλοιπα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Τα υπόλοιπα αυτός με την κουκούλα. Γιατί οι άλλοι συνάδελφοί σας, που είπατε ότι ήταν μπροστά, αναφέρουν ότι αυτός που ρωτούσε πού είναι τα λεφτά, ήταν αυτός όπως λέτε ο πιο ψηλός που σας απειλούσε.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν ήταν οι άλλοι συνάδελφοί μου μπροστά. Και αυτός και ο άλλος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι τώρα, ή αυτός ή ο άλλος και τώρα λέτε ξαφνικά και αυτός και ο άλλος;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Και οι δυο ζητάγανε τα λεφτά.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο, ευχαριστώ.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας ρωτήσω το εξής, πόση ώρα διήρκεσε η ληστεία, από το μπαμ, μέχρι την στιγμή που φεύγουν;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: 3 με 5 λεπτά.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σε όλα είστε λιγάκι παραπάνω, ένα με δυο λεπτά μας είπαν οι άλλοι, εσείς τρία λεπτά, εντάξει. Μπαίνουν, εσείς είστε σε άλλο χώρο από εκεί που είναι οι διαχειριστές και τακτοποιούν τα χρήματα και μπαίνουν οι ληστές για να τους τα πάρουν. Αυτός ο χώρος επικοινωνεί με πόρτα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Ναι αλλά ήταν κλειδωμένη αυτή, με δυο πόρτες κιόλα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι, ο χώρος που είναι οι διαχειριστές, με το χώρο που είστε εσείς και τηλεφωνάτε, επικοινωνεί με πόρτα, πώς είναι;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εκτός από την πόρτα εννοείτε που μπήκανε;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι της εισόδου.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Στο πατάρι ήταν τότε ο διαχειριστής και κατεβαίνει τα σκαλιά με τα λεφτά.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μισό λεπτό, σπάνε την πόρτα και μπαίνουν στο γραφείο αυτό που είναι οι σάκοι μέσα.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και είναι και οι δυο διαχειριστές, είναι ο Κολιγιάννης?

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Είναι από εδώ ο τοίχος που σας είπα που βάζαμε τα υπόλοιπα χρήματα και είναι και το γραφείο του διευθυντή?

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι αυτό τώρα με τον υπόλοιπο χώρο, το γραφείο του διευθυντή, έχει κάποια πόρτα;

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι είναι ανοιχτό τελείως.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς ακούτε το μπαμ..

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μάλιστα και κάνω έτσι για να δω τι έγινε.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και πηγαίνετε προς τους ληστές.

Ι.ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν πρόλαβα να πάω.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Καλά λέτε ότι εσείς κινηθήκατε προς τους ληστές. Ο τέταρτος υπάλληλος βρίσκεται στο υπόγειο, ένας κ. Πίσιας, πώς λέγεται. Εσείς πόση ώρα έρχεστε σε οπτική επαφή με τον ληστή αυτόν; Διότι μας έγινε μια περιγραφή ότι αυτοί έκαναν πέρα τους σάκους, μάλιστα δίνουν μια διάρκεια ενός λεπτός με δύο, και την κοπανάνε και φεύγουν.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γύρω στα 30 δευτερόλεπτα από την ώρα που ακούστηκε το μπαμ μέχρι που ήρθε να τελειώσει, να πάρει το δεύτερο σάκο, σ’ εμένα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: 30 δευτερόλεπτα σας απειλούσε εσάς;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Ναι, γιατί δεν το πίστευα, λέω τί ληστεία τώρα....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο άλλος ληστής είχε διατεθεί στους δύο υπαλλήλους και στο να μαζεύει τα χρήματα;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν ξέρω πόσοι ήταν ακριβώς.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όλοι δύο μας περιγράφουν.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Στην πόρτα δεν ξέρω πόσοι ήταν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή λέτε ότι έχουμε δυο ληστές, ο ένας έρχεται σε σας και ο άλλος και μαζεύει τα χρήματα....

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν είπα ότι μαζεύει τα χρήματα ο άλλος.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έπρεπε να τα μαζέψει; Πώς έφυγαν;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου, δεν είχα οπτικό πεδίο να δω πόσοι ήταν αυτοί που πήραν τα χρήματα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτός ο οποίος ήρθε σε εσάς σας σημάδευε, δεν βλέπατε εσείς τί γινόταν στον υπόλοιπο χώρο;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό λοιπόν σας λέω, ο ένας ληστής φυλάει εσάς, σας απειλεί εν πάση περιπτώσει, και ο άλλος κάνει τις υπόλοιπες δουλειές, δηλαδή να φυλάει τους δύο διαχειριστές μην του επιτεθούν και μαζεύει και τα χρήματα. Μπορεί εγώ να κάνω λάθος, τις δικές σας περιγραφές λέω. Θέλω να δω πόση ώρα τον βλέπατε.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Αυτόν με το πιστόλι τον πήρα λίγο αστεία... οι άλλοι, τους έβλεπα και έτρεχαν, οι γυναίκες είχαν λιποθυμήσει και φεύγει ξαφνικά, μόλις έρχεται ο άλλος με το πιστόλι πίσω στην πλάτη, φεύγει ο Βασίλης Ξηρός, πάει να πάει μέσα στο χρηματοκιβώτιο και πέφτει η ματιά του στον σάκο που ήταν δίπλα. Γυρίζει, τον παίρνει....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Παρ’ όλα αυτά εσείς αναγνωρίζετε σήμερα ότι αυτός είναι ο Βασίλης Ξηρός, αυτός που ήρθε προς το μέρος σας. Οι άλλοι δύο υπάλληλοι, οι διαχειριστές, οι οποίοι είναι σε συνεχή επαφή με αυτούς, δεν τον αναγνωρίζουν. Γιατί; Πώς το ερμηνεύετε εσείς;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δε θέλω να το ερμηνεύσω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γιατί να μην πείτε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Έτσι, δε θέλω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτοί συγχρωτίστηκαν, ήταν «συναλλασσόμενοι› οι διαχειριστές με τους ληστές, περισσότερο χρόνο. Μου φαίνεται περίεργο γιατί αυτοί δεν αναγνωρίζουν. Εσείς λοιπόν αναγνωρίζετε έναν λίγο μασκαρεμένο, αλλοιωμένο Βασίλη Ξηρό ο οποίος φοράει γυαλιά χοντρά ή λεπτά, δεν έχει σημασία, μόνο από τα μάτια. Δηλαδή τα μάτια σας μένουν.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα μάτια, το ύψος....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να μου πείτε αν υπάρχει άλλο χαρακτηριστικό, μια μυτερή, μια γαμψή μύτη, μεγάλα αυτιά κτλ., να μου τα πείτε. Εδώ είπατε ότι ήταν ωραία τα μάτια του γι αυτό μετά από 6 χρόνια εγώ έρχομαι και τα αναγνωρίζω αυτά τα μάτια, άρα ο Ξηρός είναι ο δράστης. Υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό εκτός από τα μάτια;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τα χείλια του θα πω και την κατατομή γενικά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και τα χείλη του ωραία και σας εντυπωσίασαν κι αυτά; Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το άτομο αυτό το οποίο αναγνωρίζετε ως τον κατηγορούμενο Βασίλη Ξηρό, τί ηλικίας τον υπολογίσατε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γύρω στα 35. Μην ξεχνάτε όμως ότι είχε κάνει καμουφλάζ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό πράγματι γράφατε και τότε, 35-38. Γνωρίζετε τί ηλικία είχε το συγκεκριμένο άτομο εκείνη την εποχή;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Πού να το γνωρίζω;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν 25 μόνο. Ποιο στοιχείο σας προσέδιδε τόσο μεγάλη ηλικία;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Σας είπα, φορούσε περούκα, φορούσε γυαλιά, εν πάση περιπτώσει κατά την άποψή μου εκείνη την ώρα αυτό έβλεπα και αυτό είπα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο πρώτος δράστης λοιπόν φορά περούκα και γυαλιά. Ο δεύτερος δράστης που βλέπετε φορά κουκούλα, είναι μεταμφιεσμένοι. Ο τρίτος δράστης φορά περούκα; Αυτός που είναι έξω.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι, τίποτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο συνάδελφός σας που κατέθεσε προ ολίγου, είπε ότι φορούσε περούκα και γυαλιά –και κατέθεσε αρκετά αξιόπιστα.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εγώ αυτό που είδα, αυτό που είπα. Ήταν πολύ άνετος και δε φορούσε τίποτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το ότι ήταν άνετος το είπατε, αλλά το ερώτημα είναι: ο συνάδελφός σας που λέει ότι φορούσε περούκα και γυαλιά και τον παρατηρούσε, κάνει λάθος λέτε ή δεν το θυμάστε εσείς αυτό;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Εγώ θυμάμαι ότι δεν φορούσε τίποτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν κάνετε όμως την περιγραφή του, δεν περιγράφετε καθόλου προσωπικά χαρακτηριστικά. Λέτε ότι ήταν 35-40 ετών, ήταν ύψους 1,75, είχε μαύρα μαλλιά, δεν προσδιορίζετε τί –ο τρίτος δράσης- και συνεχίζετε και λέτε: «από τους τρεις δράστες που περιέγραψα -δεν το λέτε έτσι ακριβώς- μπορώ να περιγράψω τον πρώτο, του οποίου συγκράτησα τη φυσιογνωμία›.

Δε λέτε κανέναν άλλον. Οπότε κι εγώ θα σας ρωτήσω: Γιατί τότε θεωρήσατε ότι δεν θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε, πριν έξι χρόνια, τον τρίτο δράστη; Και γιατί σήμερα, μετά από 6 χρόνια θεωρείτε ότι μπορείτε να τον αναγνωρίσετε; Τί έχει αλλάξει από τότε που καταθέσατε εδώ μέχρι τώρα;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τον έναν τον είχα 40, 50, 30 πόντους και τον άλλον τον είχα στα 8 μέτρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν καταθέτατε, και τώρα, τον έναν τον είχατε στους 40 πόντους και τον άλλον στα 8 μέτρα, τότε είπατε «εκείνο τον τρίτο δε μπορώ να τον αναγνωρίσω›. Τώρα λέτε «τον αναγνωρίζω, είναι αυτός›.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Γιατί είδα τη φωτογραφία του, γι αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω είμαι σαφής. Η περιγραφή που κάνετε τότε, είναι συγκεκριμένη. Δίνεται δύο στοιχεία, ηλικία και ύψος. Δίνετε και τα μαλλιά, τα οποία δεν είναι και μαύρα. Το ερώτημά μου είναι, όταν ερωτηθήκατε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε, αν δηλαδή έχετε δει χαρακτηριστικά, αν έχετε συγκρατήσει χαρακτηριστικά, φυσιογνωμία, κάτι πέραν του ύψους και του βάρους και πιθανόν σε γενικές γραμμές της ηλικίας, γιατί αυτό το έχουν πάρα πολλά άτομα, αυτό που προσδιορίζει τον άνθρωπο είναι η φυσιογνωμία. Εσείς είπατε ότι «εγώ μπορώ μόνο τον πρώτο›.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Επειδή τον είχα πολύ κοντά και όλη μου η προσοχή είχε πέσει επάνω του.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με αναγκάζετε να σας ρωτήσω: ποια ήταν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εκείνου του δράστη, τα οποία τότε εντοπίσατε και τα οποία σήμερα θεωρείτε ότι αντιστοιχούν στον κ. Κουφοντίνα;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όλο του το πρόσωπο. Ήταν και καλοντυμένος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το «όλο του το πρόσωπο› είναι κάτι πολύ γενικό. Ένα τζάκετ μας είπατε εδώ. Ένα τζάκετ δεν είναι ιδιαίτερα καλό ντύσιμο.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όχι, ήταν καλό, ήταν πολύ καλό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν καλής ποιότητας. Πότε προλάβατε και τα είδατε όλα αυτά; Ήσαστε υπό την απειλή ενός πιστολιού.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Την ώρα που έφυγε από δω ο Βασίλης και μέχρι να βγει έξω....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας παρακαλούσα να μη λέτε «ο Βασίλης›, να λέτε «ο δράστης›. Νομίζω ότι έχετε κάνει προβολές στο μυαλό σας. Κύριε Πρόεδρε, αυτό που θεωρεί ο μάρτυρας δε σημαίνει ότι είναι και αυτό που συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο, όλα αυτά συνεκτιμώνται, θα τα ψάξουμε μέχρι το τέλος.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τον πέρασα ότι ήταν αστυνομικός και λέω «τώρα θα γίνει μακελειό›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλά αυτό σε τί βοηθά στο να προσδιορίσουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του δράστη;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: «Τώρα› είπα, «ήρθε η προστασία› και γι αυτό τον κοίταξα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή ο αστυνομικός τί παραπάνω θα είχε για να σας βοηθά σήμερα να αναγνωρίσετε τον κ. Κουφοντίνα; Ο κ. Κουφοντίνας δεν είναι αστυνομικός, γι αυτό επιμένω να σας ρωτώ. Λέτε γενικά, εδώ δεν αναφέρετε τίποτα γενικό ή ειδικό.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μας είχαν πει από το Τμήμα «εμείς στέλνουμε αστυνομικούς κι εσείς δεν τον βλέπετε, είναι με πολιτικά›. Και λέω «ήρθε αστυνομικός›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν αφορά την ερώτηση που σας κάνω κ. μάρτυς. Την απάντηση περιμένω. Κύριε Πρόεδρε, κανονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που ακολουθούμε και που την επιβάλλει ο νόμος, θα έπρεπε να έχουμε ρωτήσει τον μάρτυρα να τον περιγράψει....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον έβαλα εγώ να τον περιγράψει και μάλιστα είχε κατέβει προς στιγμήν κάτω και τον περιμέναμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον Βασίλη Ξηρό, όχι τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον κ. Κουφοντίνα είπε κατευθείαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν του ζητήσαμε να τον περιγράψει. Εν πάση περιπτώσει, εγώ επισημαίνω στο Δικαστήριό σας αυτά που ο προηγούμενος μάρτυρας είπε. Σε ποιο γραφείο ακριβώς βρισκόσαστε του Διευθυντή; Με τον κ. Λασιά;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μετά ήρθε αμέσως ο κ. Λασιάς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι υποδιευθυντής ο κ. Λασιάς, εσείς λέτε ότι «ήμουν στο γραφείο του Διευθυντή›. Θέλω το με ποιον ήσαστε.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Με τον κ. Λασιά. Μετά ήρθε, αφού είχε τελειώσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο ίδιος τα περιγράφει διαφορετικά. Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα και επισημαίνω, κάνατε κι εσείς την επισήμανση κ. Πρόεδρε, ότι ο κ. Λασιάς από το ίδιο σημείο το οποίο ο κ. μάρτυς παρακολουθεί τη σκηνή, περιγράφει διαφορετικά την αμφίεση του τρίτου κατηγορουμένου. Δεν είναι λογικό οι δύο δράστες να είναι μεταμφιεσμένοι και ο τρίτος να μην είναι.

Η τελευταία ερώτηση είναι η εξής: Εντοπίζετε δύο δράστες από την αρχή και το καταθέτετε, μέσα στο Ταχυδρομείο κι εντοπίζετε έναν τρίτο έξω. Τον τρίτο τον εντοπίζετε σε ποιο δρόμο είπατε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Επί της Παναγή Τσαλδάρη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το αυτοκίνητο διαφυγής σε ποιο δρόμο είναι;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Στη Βορείου Ηπείρου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είδατε αν αυτός ο δράστης, ο τρίτος, κινήθηκε προς το αυτοκίνητο διαφυγής;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Πού πήγε δε ξέρω, κινήθηκε προς τα εκεί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στην αρχική σας κατάθεση λέτε ότι «κινήθηκε με κανονικό βηματισμό και έφυγε από την Παναγή Τσαλδάρη και ήρθε στην οδό Ηπείρου›. Να θεωρήσω ότι αποδίδει αυτό που βλέπατε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Στη Βορείου Ηπείρου τον είδα που έστριψε, αλά προφανώς να πήγε κα απέναντι που υπήρχε ένα μαγαζί. Είναι γωνία η Βορείου Ηπείρου με την Παναγή Τσαλδάρη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συνεχίζετε και λέτε: Και οι τρεις μαζί μπήκαν σε ένα φορτηγάκι. Αυτούς τους τρεις είδατε να μπαίνουν στο φορτηγάκι. Εσείς είδατε να μπαίνουν αυτοί οι τρεις στο φορτηγάκι. Δεν είδατε κανέναν άλλον.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: ¶λλον δεν είδα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στα μάτια και είπατε κιόλας ότι και η αστυνομία σας είχε πει να προσέχετε τα μάτια επειδή είναι κάτι που δεν αλλάζει, μπορεί να μην το πρόσεξα κι εγώ, αλλά για να μείνει γύρω απ’ αυτή την περιγραφή, δεν πρόσεξα αν είπατε χρώμα, τί χρώμα είχαν τα μάτια;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν θέλω να απαντήσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υποχρεούστε, δεν έχει δε θέλω.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Είμαι υποχρεωμένος κ. Πρόεδρε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Μαύρα σκούρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και δεν αλλάζουν τα μάτια, έτσι δεν είναι; Μόνο που εγώ που τον έχω δίπλα μου, βλέπω ότι είναι καφέ τα μάτια του, χαρακτηριστικό καφέ και μας λέτε ότι αυτό που σας έμεινε είναι τα μάτια και αν θέλετε μπορεί να έρθει δίπλα σας να τον δείτε. Γιατί τον κοιτάζω απ’ την αρχή και λέει «παρακολουθώ τα μάτια του, μου μένουν τα μάτια του, μου είχε πει και η αστυνομία να προσέχω τα μάτια για ληστείες›, το μόνο που δεν σας λέει κύριοι δικαστές είναι τί χρώμα είχαν αυτά που παρακολουθούσε συνέχεια. Ε, δείτε τον. Είναι σκούρα μαύρα τα μάτια του Βασίλη Ξηρού;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Τώρα αν είναι και βαθιά καφέ μπορεί να έχω και κάποια αχρωματοψία....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τώρα το αλλάζουμε;

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Δεν το αλλάζουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μας μιλάτε για μάτια μια ώρα και δεν μας λέτε αυτό που είναι το βασικό σε ένα μάτι, το χρώμα του. Κι όταν μας το λέτε, λέτε άλλο. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε μπροστά μας. Μία δεύτερη λεπτομέρεια να σας ρωτήσω. Διάβασα τις καταθέσεις όλων των συναδέλφων σας, άκουσα και εδώ που ήρθαν, συμφωνείτε όλοι σε ένα πράγμα.

Αυτός ο πρώτος δράστης είχε ηλικία 35 με 38 χρονών. Από το καλοκαίρι ξέρετε ότι – προφανώς δεν το σκεφτήκατε τώρα να πείτε ο κ. Ξηρός – από το καλοκαίρι «νάτος, ετούτος εδώ είναι ο Ξηρός›. ¶λλο θέλω να ρωτήσω, εισαγωγή κάνω. Δεν το συζητήσατε καθόλου μεταξύ σας. Πώς δικαιολογείται αυτό το πράγμα, αυτή η απόκλιση γιατί την έχετε όλοι. Εδώ ταυτιζόσαστε όλοι στην ηλικία. Δεν το συζητήσατε καθόλου. Δικηγόρους έχουν τα ΕΛΤΑ, συνάδελφοί σας ήταν εκεί. Δεν μας δίνετε μία εξήγηση πώς γίνεται αυτό, να πέσατε όλοι έξω; Οι δικηγόροι έχουν καταθέσεις κ. συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι δικηγόροι έχουν τις καταθέσεις αλλά οι δικηγόροι οι σωστοί δεν διδασκαλεύουν τους μάρτυρες. Δεν κάνει να διδασκαλεύουν τους μάρτυρες.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, μαθήματα δεοντολογίας δεν μπορείτε να μας κάνετε εσείς. Με υπαινιγμούς δεν μπορείτε να διεξαγάγετε αυτή την δίκη. Τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος δεν θα ήταν από τους δικηγόρους που διδασκαλεύουν τους μάρτυρες. Έχει μια ιστορία....

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεύτερον, εγώ δεν εργάζομαι ούτε εργάστηκα ποτέ στο ΕΛΤΑ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ διευκρίνισα αμέσως γιατί το είπα.

Ι. ΠΙΑΔΙΤΗΣ: Όταν κάνει καμουφλάζ κάποιος μπορεί αυτός να ανοίγει και να κλείνει η ηλικία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να φτιάξουμε ένα μακιγιάζ να με δείτε 30 χρονών. Θα διακόψουμε αυτή την ώρα για την Δευτέρα με τον προγραμματισμό ότι έχουμε την ληστεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ και όλες τις εκρήξεις στη σειρά. Δεν έχει ούτε μάρτυρες, ούτε έγγραφα. Σχόλια μόνο θα κάνετε. Θα συνεχίζουμε εκρήξεις. Ότι υπάρχει και ότι δεν υπάρχει θα τα διαβάζουμε. Αν υπάρχουν μάρτυρες από προηγούμενες υποθέσεις και είναι οι συνήγοροι θα τους εξετάζουμε. Να σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή